Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Vlada popustila pod pritiskom referenduma

Vlada je popustila pod pritiskom referenduma. Neće se morati raditi do 67. godine, ako se ne želi. Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u četvrtak najavio da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše”. Potvrdio je da će Vlada predložiti Saboru izmjenu zakona točno onako kako je predložila ta sindikalna inicijativa.

Vlada prihvatila volju građana

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak da je Vlada prihvatila volju više od 700.000 građana, koji su potpisali sindikalnu inicijativu „67 je previše“, jer mirovinski sustav može ostati održiv, adekvatan i osigurati međugeneracijsku jednakost i u slučaju prihvaćanja inicijative, priopćila je Vlada.

Članovi Inicijative „67 je previše“, na konferenciji za medije u petak su istaknuli da su oprezno i bez euforije dočekali Vladino obećanje. Dok se to i ne ostvari neće stati s pripremama za održavanje referenduma, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Vrhovni sud presudio u korist dužnika

Vrhovni sud presudio da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, priopćio je u utorak Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Vrhovni sud je zaključio da su osam domaćih banaka u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe. Riječ je o ugovaranju valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Fizičke i pravne osobe, priopćio je Vrhovni sud, mogu se u posebnim parnicama pozivati na presudu, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja.

Priveden zbog objave na društvenim mrežama

Novinar Indexa Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak. Hrvatska ga je policija privela u zagrebačkoj zračnoj luci zbog dvije objave na njegovom Twitteru. Za objavu u kojoj je napisao kraticu ACAB, što znači „All Cops Are Bastards“, što u hrvatskom prijevodu znači „Svi policajci su gadovi“ odmah je kažnjen na Prekršajnom sudu sa 754 kune (što je 200 nekadašnjih njemačkih maraka). Za objavu u kojoj je prepjevao pjesmu Vilo Velebita preimenovavši je u „Govna Velebita“ aludirajući na zagađenje prirode ispuštanjem otpadnih voda, tek čeka presudu.

Zbog privođenja tog poznatog novinara odmah je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo nazvavši to pokušajem zastrašivanja novinara.

Policijska uprava zagrebačka priopćila je, međutim, da je novinar Indexa priveden jer je, umjesto da se u ponedjeljak ujutro odazove na uredno uručeni poziv, odlučio otputovati u inozemstvo. Naš osvrt na temu pročitajte ovdje.

Histerija zbog najobičnijeg kostima

Da problema s političkom korektnošću nisu više oslobođeni ni na razvijenom zapadu, potvrđuje primjer kanadskog premijera.

Političar kojeg se proglašava „najliberalnijim na svijetu“, kanadski premijer Justin Trudeau, javno je optužen za rasizam, i to usred predizborne kampanje, pa se ispričao, prenosi tportal.

U javnosti je, naime, osvanula njegova privatna snimka iz 2001. godine, na kojoj se na jednoj zabavi našao maskiran u Aladina, s licem i rukama obojenim u crno i turbanom na glavi.

„Ukratko ću se izjasniti: radi se o najobičnijoj histeriji“, kazao je za tportal profesor političke filozofije i politički analitičar Žarko Puhovski.

Kako piše taj portal, Puhovski smatra da se posljednjih godina u javnosti pojavljuje „ćudoredna policija“ koja zapravo onemogućuje normalnu komunikaciju te izaziva strah ili zazor oko toga što se uopće smije izgovoriti, dok s druge strane s dnevnog reda skida ozbiljnije probleme.

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona/Vlada RH

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.