Biti opterećen cijeloga života, najveći je teret

Zanimljivo je to, kada imaš dijete više nisi opterećen samim sobom. Nekako svoju karijeru i svoj uspjeh podrediš djetetovom. Svoje poslove stavljaš u stranu. Neki to kritiziraju, ali meni se čini da je to zdravo. Zanimljivo je to, kako vrlo brzo shvatiš, da biti opterećen samim sobom je posve nezdrava navika. Pitanje je samo odakle ona dolazi?

Biti opterećen

Usađuju li nam je u djetinjstvu? Nije li zapravo to konstantno guranje, poriv društva da moraš pod svaku cijenu uspjeti, a ne zabavljati se, taj koji stvara u tebi osjećaj da si pod teretom. Da si jednom riječju – opterećen.

Kad sam bila mala, imala sam puno želja, puno zamisli o svojoj budućnosti. Gotovo nijedna nije se ostvarila. Prije svega slava i bogatstvo. Ali danas me to ne opterećuje. Naprotiv, sretna sam što živim u anonimnosti i želim je zadržati.

S druge strane, zanimljivo mi je gledati vlastito dijete. Kako žudi za istim. Kako je, poput mene, uvjeren da će to postići. Kako si utvara da je to lako, i bitno. A nije bitno. Bitno je ispuniti život sitnim malim zadovoljstvima i prepustiti se uživanju u životnim radostima. Drugim riječima, ne biti opterećen ako život ne rezultira kako smo ga zamislili. Gledam oko sebe ljude i mogu slobodno reći da najsretniji su oni koji se ne opterećuju.

Bespotreban teret

Kad sam bila mala, maštala sam o mnogim stvarima, novcu i slavi. Sada vidim da sam blagoslovljena zapravo time jer više nisam opterećena samom sobom, svojim uspjehom i moći. Biti opterećen cijeloga života, najveći je teret koji si čovjek može staviti na pleća. Sasvim bespotrebno.

Iva Kozarac

FOTO: Samuel Zeller/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.