Categories Jelena Oberman OSVRTI

Vratio se verbalni delikt u hrvatsku stvarnost

Verbalni delikt, vratio se u hrvatsku stvarnost, na manja ili veća vrata, ovisi kako gledali na to i na kojoj se strani nalazili. Novinar Indexa Gordan Duhaček upravo je jučer na aerodromu uhićen, kao najveći kriminalac, zbog onog što je napisao na društvenim mrežama. Ne zove se to danas, kao nekoć u komunizmu, verbalni delikt, ali smisao i pouka su isti. Ne smije se javno izreći baš sve što ti padne napamet. Pa čak ni kroz satiru.

Uvreda kao verbalni delikt

Duhaček je u jednoj svojoj objavi na Twitteru kao komentar na grubo postupanje policije prema jednom građaninu napisao ACAB. To je široko poznata kratica za „All Cops Are Bastards“. Ili u hrvatskom, slobodnom, prijevodu: „Svi policajci su gadovi“.  Upotrebljava se da bi se upozorilo na neetičko postupanje policije. Opjevao je on ljetos i nekoć zabranjenu pjesmu  „Vilo Velebita“ aludirajući na zagađenje i govna koja plivaju Jadranskim morem, netko se našao uvrijeđenim i prekršajno ga prijavio.

Nedavno smo bili i svjedoci sudske osude mladog folkloraša jer je na smotri folklora pjevao, zamislite samo, bećarac. Bećarac je bio lascivnog i uvredljivog sadržaja, ali to je ono što čini bećarac bećarcem. Dodatni je problem što je bećarac otpjevan policajki. Na stranu sad što su riječi i Duhačekovog prepjeva pjesme i mladog bećara primitivne i na razini osnovne škole, ali kamo ide ovo društvo ako kažnjava slobodu govora i izražavanja?

Diktatura političke korektnosti

Ne trebamo se uopće više pitati uvodimo li time ponovo verbalni delikt, jer smo ga upravo ovim slučajevima uveli.

Nijedan od spomenutih likova u ovoj priči meni nije osobno simpatičan, ali radi se o principu. Principu zaštite ljudskih prava. Pa čak i prava na glupost. Postavlja se pitanje čime se bavi naša policija i sudstvo, uz toliki kriminal i korupciju. Progoni novinare i folkloraše. Progoniti Duhačeka zbog ovog je totalno bespotrebno trošenje vremena i naših novaca, i ne čini mi se nimalo demokratski. Prije nalikuje na diktaturu. Ovog puta diktaturu političke korektnosti. Pri tom valja posebno biti korektan prema hrvatskoj policiji.

Jelena Oberman

FOTO: Alter/Hina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.