Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Učenici na psihijatriji zbog odličnog prosjeka

Učenici masovno završavaju na psihijatriji zbog pritiska da im prosjek ocjena bude 5.0, upozorile su ovoga tjedna dvije žene, poznata književnica Ivana Šojat i prof. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

Sustav u kojem se od prvog razreda osnovne škole traži da učenici prolaze s 5.0 i budu jednako dobri i u matematici i u tjelesnom odgoju posve je neprirodan, i umjesto da potiče razvoj talenta u onome u čemu su učenici najbolji, stvara masu djece sa znanjem nabubanim samo za završne ispite, sve češće i glasnije upozoravaju i psihijatri i psiholozi, piše Nefreteta Z. Eberhard za Glas Slavonije.

Učenici s paničnim napadajima

„Cijeli je sustav vrlo loše posložen. Nevjerojatno je da danas postoje liste čekanja za instrukcije na koje djeca idu od petog razreda nadalje. Mi se na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju od svibnja susrećemo s djecom koja imaju panične napade, jer moraju nabiti prosjek 5.0. Događa se da je danas ono što bi trebalo biti veselje, kao što je maturalni ples i zabava za djecu postala zadnja rupa na svirali, jer su izluđeni maturom“, upozorava, između ostalog, psihijatrica Katarina Dodig-Ćurković.

Psihologinja doc. dr. sc. Ana Kurtović, s Filozofskog fakulteta u Osijeku ističe da ne možemo kriviti samo roditelje da stvaraju pritisak na djecu, jer nisu oni izmislili taj pritisak. „Mi danas imamo realne situacije prema kojoj stvarno ispada da ako vam dijete nije 5.0, neće moći upisati željenu školu. Možda bi male mature ili slični mehanizmi bili bolje rješenje od tolikog pritiska na ocjene.“, kaže Kurtović.

Palfi aktivirala mandat

Iz Sabora odlazi saborski zastupnik Branimir Bunjac, koji je kao što je Alter već pisao, izašao iz Živog zida.

“Vladimira Palfi aktivirala je svoj mandat. Na dan 18. lipnja prestajem biti saborski zastupnik. Vrijeme je za novi početak”, obavijestio je javnost u srijedu putem svog Facebook profila Bunjac.

Sinčić je, međutim, u četvrtak predstavio dvoje novih saborskih zastupnika Damjana Vucelića i Snježanu Sabolek i najavio da će nastaviti s reorganizacijom stranke.

Gotovo 750 tisuća potpisa za referendum

Inicijativa hrvatskih sindikata „67 je previše“ koja je pokrenula inicijativu za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina u četvrtak je predala u Hrvatskom saboru 748.624 prikupljena potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Primio ih šef Sabora Gordan Jandroković.

Milanović za predsjednika

Svi mediji u petak su se raspisali o tome kako će SDP svog bivšeg premijera Zorana Milanovića, na temelju svojih internih anketa, kandidirati za predsjednika države. Cijela priča je još uvijek neslužbena, a naš osvrt na moguću Milanovićevu kandidaturu pročitajte ovdje.

Ništa od novih stranih radnika

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) uputile su u petak apel Vladi u kojem traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona, prenosi Hina.

„Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu“, odgovorilo je Ministarstvo na njihov apel.

Kako prenosi Hina ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Spasi me

Humanitarna gala večera za fond #spasime koji pruža pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, održana je u petak u hotelu Esplanade. Uz brojne poznate osobe večeri je nazočio i premijer Andrej Plenković, te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar pravosuđa Davor Bošnjaković. Osobe iz hrvatskog javnog života su se javljale građanima na humanitarni telefon 060 9003 koji ostaje aktivan do kraja srpnja.

Jelena Oberman

FOTO: Liam Welch/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.