Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Pernar osniva novu stranku

Ivan Pernar, najkontroverzniji saborski zastupnik i najpopularniji član Živog zida na društvenim mrežama najavio je u utorak izlazak iz te stranke. Što je najavio to je i učinio. Pernar je u srijedu izašao iz Živog zida. Pernar osniva novu stranku koja će se zvati Stranka Ivana Pernara i počeo je preko Facebooka okupljati ljude. U ovom trenutku broji nekoliko tisuća članova.

Živi zid u utorak je, naime, suspendirao njihovog člana i saborskog zastupnika Branimira Bunjca. U javnost je procurila snimka njegovog nasilničkog ponašanja prema kolegi iz stranke sa stranačkog sastanka. U petak je prelomio i Branimir Bunjac. Izašao je iz Živog zida i prerezao stranačku iskaznicu.

Pernar protiv stranke koju je stvorio

Mnogi likuju nad problemima u kojima se nakon izbora za EU parlament našla ta stranka. Raskol je izazvalo pitanje koji će od članova stranke sjediti u EU parlamentu. U razgovoru za RTL Direkt, potpredsjednica stranke Vladimira Palfi je rekla da ne želi da Pernar izađe iz stranke i da ne želi da joj muž, predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić ode u EU parlament jer imaju dvoje djece, a ona ne želi da joj djeca odrastaju bez oca. Iako bi bilo logično da ode budući da je dobio najveći broj preferencijalnih glasova, pa ima i legalitet i legitimitet. No, stranka, kazala je Palfi u petak u Intervjuu tjedna za Radio 101 želi promovirati nove ljude.

Što se događa sa Živim zidom?

Što se događa sa Živim zidom? Može li stranka opstati bez Pernara, koji joj je doduše nanio puno štete svojim antiimigrantskim i huškačkim stavovima, te se „proslavio“ aferom vitamin C. Hoće li se Živi zid raspasti? Treba li uopće predsjednik stranke ići u EU parlament, ili bi trebao ići netko drugi? Je li Bunjac trebao biti već ranije suspendiran zbog nasilničkog ponašanja prema saborskoj straži? Hoće li Bunjac prestati biti saborski zastupnik, budući da mandat pripada Palfi? Premda je ona rekla da se ne želi baviti politikom. To su sve pitanja koja se postavljaju u javnosti, i mnogi ne predviđaju Živom zidu blistavu budućnost.

U Londonu prosvjedi zbog dolaska Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump došao je u ponedjeljak u službeni posjet Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Dolazak Trumpa popraćen je prosvjedima u brojnim britanskim gradovima, a posebno u Londonu. Prvog dana svog posjeta on i prva dama susreli su se s kraljicom i kraljevskom obitelji. Susreo se i s britanskim biznismenima.

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, doznali smo u utorak nakon sastanka Trumpa i britanske premijerke Therese May, potpisat će poseban trgovački sporazum. Odmah drugi dan, u srijedu, predsjednik Trump posjetio je Irsku. Misli da neće biti problema oko granice sa Sjevernom Irskom koja ostaje dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Jandroković u Japanu

Trump je u ponedjeljak stigao u London, a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je došao u službeni posjet Japanu. Jandroković je kazao japanskom premijeru Shinzu Abeu kako su Hrvatska i Japan prijateljske zemlje, ali da Hrvatska želi još bolju suradnju s Japanom. Drugog dana službenog posjeta Japanu, Gordana Jandrokovića sa suprugom primili su u utorak u audijenciju japanski car Naruhito i carica Masako.

Juncker u Hrvatskoj

Hrvatsku je u petak posjetio šef Europske komisije Jean-Claude Juncker. Juncker je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem naglasio demografiju kao velik problem Hrvatske te kazao kako bi tu mogli pomoći europski fondovi.

Izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora u četvrtak je jednoglasno podržao Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu. Zbog važnosti zaključaka iz Izvješća koje se odnose na suzbijanje obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama, Odbor je odlučio kako će se uskoro sazvati tematska sjednica Odbora na temu obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama te provedbe Istanbulske konvencije, priopćeno je na internetskim stranicama Pravobraniteljice.

Povorka ponosa

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji „Zagreb Pride 2019.“ pod sloganom „Osamnaest ponosnih godina“ održana je u subotu u Zagrebu. „Diljem svijeta vijore naše zastave. Ponosne smo što smo ujedinjene u pokretu koji ne poznaje granice, nacionalnost niti jezik. Samo tako možemo pružiti otpor“, obratili su se okupljenima organizatori. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je da je vrijeme da Hrvatska napravi „korak naprijed“, odnosno da se svakom djetetu koje čezne  za toplim domom to omogući, „makar roditelji bili i istospolni parovi“, prenosi Večernji list.

Jelena Oberman

FOTO: Ivan Pernar/Facebook

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.