Tjedni pregled: Tragedija u Đakovu

Tjedni pregled: Tragedija u Đakovu

Velika tragedija pogodila je u utorak grad Đakovo u Slavoniji. Šesdesetjednogodišnji štićenik tamošnjeg Centra za socijalnu skrb, Andrija Drežnjak, u Centru za socijalnu skrb hitcem iz pištolja ubio je 50-godišnju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen i teško ranio njezina kolegu pravnika 35-godišnjeg Ivana Pavića. Drežnjak je pobjegao s mjesta ubojstva, no kada ga je policija ulovila, uza sebe je imao pištolj, više od 10 tisuća kuna i putovnicu, pa se pretpostavlja da je namjeravao pobjeći iz Hrvatske.

Tragedija koja se mogla izbjeći

Ta tragedija se međutim, mogla izbjeći. Djelatnici Centra još u svibnju su policiju upozorili da  Drežnjak i njegov otac često posjećuju Centar, da su verbalno agresivni i da sumnjaju da bi Andrija mogao imati pištolj. Zbog svog propusta, četiri policajca Policijske postaje Đakovo disciplinski će odgovarati. Tragedija u Đakovu potaknula je i vlasti da obećaju da će socijalni radnici izmjenama Kaznenog zakona dobiti status službene osobe, što znači posebnu pravnu zaštitu u slučaju napada ili prijetnje.

Umrla četverogodišnja djevojčica

Nakon četiri dana borbe, četverogodišnja djevojčica iz Istre koju je otac ostavio da spava u zatvorenom automobilu na području Rovinja preminula je u ponedjeljak navečer u dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci.

Podsjetimo, otac ju je ostavio na parkiralištu uz frizerski salon i zatvorio prozor kako prašina ne bi ulazila u auto jer su bili građevinski radovi na cesti do salona. U teškom stanju pronašli su je radnici gradilišta. Još jedna tragedija koja se mogla izbjeći, a naš komentar pročitajte ovdje.

Rekonstrukcija Vlade

Potaknut pritiskom medija i koalicijskih partnera, ministar uprave Lovro Kuščević u ponedjeljak je ponudio svoju ostavku, a premijer Andrej Plenković ju je prihvatio. Novi ministar uprave bit će Ivan Malenica, dekan šibenskog veleučilišta i predsjednik HDZ-ovog odbora za upravu, najavio je premijer u četvrtak.

No, čini se da će doći do šire rekonstrukcije Vlade. Naime, premijer je također najavio da će u nadolazećim danima obavljati konzultacije i u vezi nekih drugih mjesta u Vladi. Za sad se zna da odlazi i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koja na jesen odlazi na mjesto glavne tajnice u Vijeću Europe.

Marić pod povećalom policije

Hoće li otići još netko, za sad se ne zna. Naime, USKOK ozbiljno provjerava HDZ-ova ministra državne imovine Gorana Marića, doznaje Dnevnik.hr. Pod povećalom policije, ali i tužitelja njegovi su poslovi s nekretninama, kupoprodaja stanova i Marićeva uloga u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu, koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom.

Katastrofalni rezultati državne mature

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature, piše Jutarnji list. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom. Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak za Hinu kako rezultati mature pokazuju da je bila u pravu kada je rekla da sustav treba mijenjati. Dodala je da je veliki problem razlika između ocjena koje učenici dobiju u školi i koje dobiju na maturi.

Novi predsjednički kandidati

Ovoga su se tjedna pojavili još neki novi predsjednički kandidati. Svoju kandidaturu u nedjelju je najavila tako i Dalija Orešković, predsjednica START-a i bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U četvrtak je kandidaturu najavio i predsjednik stranke Nova politika Vlaho Orepić, nekadašnji MOST-ov ministar.

Već sada je dvostruko više kandidata nego na prethodnim izborima prije pet godina. Osim spomenutih dosad su svoju kandidaturu istaknuli Katarina Peović, Tomislav Panenić, Zoran Milanović, Ivan Pernar, Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić. Očekuje se da će uskoro svoju kandidaturu oglasiti i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Veća prava srpskoj manjini u Vukovaru

Srpska nacionalna manjina u Vukovaru ostvarivat će bitno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i nadalje postojati ograničenja koja proizlaze iz „potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća“. Odlučio je to Ustavni sud RH, a prenosi Jutarnji list.

Jelena Oberman

FOTO: Alejo Reinoso/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.