Categories Jelena Oberman OSVRTI

Čudili smo se Amerikancima, a onda se i nama dogodilo

Čudili smo se Amerikancima kad su prije nekoliko godina krenuli s kampanjama da se ne ostavlja djecu i životinje ljeti zatvorene u vrućim automobilima. Čudili smo se, jer kome bi takvo što palo napamet. Čudili smo se vijestima o smrti djece i kućnih ljubimaca. A onda se to dogodilo i kod nas. Nažalost, s krajem koji nitko nije želio.

Smrt zbog gluposti oca

Četverogodišnja djevojčica koja je bila ostavljena u automobilu prošlog četvrtka, 4. srpnja u Rovinjskom selu u Istri, preminula je jučer u riječkoj bolnici Kantrida. Više od dva sata boravila je u pregrijanom automobilu, na izrazito visokim temperaturama, zbog čega joj je pozlilo te je hitno najprije prevezena u pulsku Opću bolnicu, a potom je prebačena u riječku bolnicu Kantrida.

Njezin 33-godišnji otac ju je pustio u automobilu kako je ne bi budio, a pritom nije upalio klimu u autu i zatvorio je sve prozore da u automobil ne ulazi prašina s gradilišta. Pronašli su je pregrijanu radnici gradilišta.

„Kada je došla bez svijesti u komatoznom stanju s visokom temperaturom, oko 40, i kao posljedica te temperature dijete je imalo febrilne konvulzije, odnosno one epileptičke napadaje koji nastaju kao posljedica temperature“, rekla je tada ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, prenosi Dnevnik.hr.

Čudili smo se Amerikancima

Djevojčica se danima borila za život. Nažalost, njezina bitka je izgubljena. No, o ovom mučnom slučaju, mora se govoriti. Mora se govoriti kako se ne bi ponovio.

Današnji roditelji često nemaju gdje ostaviti svoju djecu. Vrtići su preskupi ili u njima nema mjesta, ili ne rade dvokratno, bake i djedovi su premladi, ili rade iako su u mirovini, novaca za dadilje obični radnici nemaju jer su plaće premale. No, automobil je najgore mjesto na kojem možete ostaviti dijete. Čak i zimi. Jer dijete je u njemu nezaštićeno. Ostaviti upaljenu klimu, a to bi značilo ostaviti ključ u automobilu, također nije rješenje. Malo dijete može pokrenuti automobil.

Tko zna kakva je obiteljska priča bila oca koji je ostavio svoje dijete. Mi to za sad ne znamo. Bit će kažnjen zatvorskom kaznom, ali najveću kaznu već je dobio: ostao je bez, sigurna sam, voljenog djeteta. Ima li veće kazne za roditelje?

Čudili smo se Amerikancima, a onda smo i mi doživjeli tragediju zbog gluposti jednog mladog roditelja koji, očito, nije mislio svojom glavom, kada je ostavio nezaštićeno dijete u autu. Ne dopustimo da se to više ikad ikome ponovi.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash/Alter