Tjedni pregled: Škole krenule u štrajk

Tjedni pregled: Škole krenule u štrajk

Škole su u četvrtak krenule u štrajk. Štrajkali su učitelji, ali i svo osoblje u školama. Doduše, štrajk kojim traže povećanje plaće nije obuhvatio baš sve škole. Tako su roditelji bili zbunjeni jednim vijestima koje su pristizale iz medija, a drugima sa školskih internet stranica. Štrajk se nastavlja, kako poručuju sindikati, do ispunjenja zahtjeva. Odvijat će se naizmjenično po županijama. Stoga roditelji moraju pomno pratiti što se događa i kad će, a kad neće slati svoju djecu u školu.

Štrajk se nastavlja

„Hvala svim roditeljima i učenicima na strpljenju i razumijevanju. Upravo sam sa svojim timom na putu za Šibenik, idemo posjetiti Dane strukovnih nastavnika, a dok pripremam prezentaciju za sutrašnje izlaganje, šaljem pozdrav i učiteljima diljem Hrvatske!“ u četvrtak navečer je ministrica Blaženka Divjak objavila na svojoj Facebook stranici, uz popratnu, veselu, fotografiju.

Podsjetimo, tjedan ranije ministrica je izjavila da nije zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare. Također je istaknula da nastavlja borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće.

„Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana“, napisla je tada ministrica na Facebooku.

Nezadovoljni su i u zdravstvu

Usprkos nedavnom, dosuše malom, povećanju plaća u zdravstvu, zdravstveni radnici su i dalje nezadovoljni. Vlada, naime, ignorira upozorenja o raspadu zdravstvenog sustava.

Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat još 17. rujna su tražili sastanak s premijerom. Pozvali su na odgovornost prema društvu i pružanju kvalitetne i dostupne zdravstvene skrbi građanima RH, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor pa ni odbijenicu, piše Večernji list.

„Osamnaest dana bez ikakvog odgovora na zamolbu tri krovne liječničke organizacije za žurnim sastankom, jasna je poruka Vlade RH liječničkoj struci u Hrvatskoj. Poruku ignoriranja primamo sa žaljenjem, ali barem nam je jasno poručeno gdje nam je mjesto na listi prioriteta. Izgleda da ćemo biti primorani određenim konkretnim akcijama skrenuti pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika, temeljnih nositelja zdravstvenog sustava. Zdravstveni sustav je u krizi, a vladajući se odlučuju na politiku ignoriranja, odugovlačenja i nečinjenja. Neshvatljivo i neodgovorno, prema zdravstvenim radnicima i još važnije prema pacijentima“ govori dr. Krešimir Luetić, čelnik Liječničke komore, a prenosi Večernji list.

Imamo previše političara

RTL Direkt je ovoga tjedna upozorio na prevelik broj političara koje Hrvatska financira. „Treba li Hrvatskoj 151 zastupnik? Jedan nas godišnje košta više od 620 tisuća kuna“, pita se u svom prilogu RTL Direkt.

Most je još u siječnju uputio u proceduru zakonski prijedlog da se broj zastupnika sa 151 smanji na 120. To bi, po njihovom mišljenju, objektivno bio realan broj. Taj prijedlog samo je dio paketa kojim Most želi smanjiti broj političara u Hrvatskoj.

„Već smo komentirali da za plaće prosvjetara, medicinskih sestara, liječnika i svih ostalih nema jer nam je država preskupa, jer se ponekad čini da državni aparat postoji samo zbog sebe, a ne zbog svojih građana. Spominjali smo i da imamo ministarstava više nego Njemačka, a općina i gradova više nego Velika Britanija. A o broju saborskih zastupnika i vijećnika da i ne pričamo. Samo za primjer, Hrvatska ima 4 milijuna stanovnika i 9 tisuća vijećnika, a New York ima 8 milijuna stanovnika i 49 vijećnika“, kazao je Zoran Šprajc u najavi priloga. Dodao je kako su pameti došli i naši susjedi Talijani koji su dan ranije u svom parlamentu izglasali zakon da će broj zastupnika u oba doma smanjiti za trećinu. O prevelikom broju političara pisao je i Alter, o čemu više možete čitati ovdje.

Potraga za nestalim kapetanom

Javnost ovog tjedna budno prati potragu za nestalim kapetanom i posadom broda Bourbon Rhodea i nada se da će ih pronaći žive. Posada s kapetanom Dinom Miškićem nestala je 26. rujna na Atlantskom oceanu. Dosad je pronađeno troje preživjelih i četiri tijela, te se traži preostalih sedmero članova posade. U pomoć pri traženju uključila se i hrvatska država. No, kako dosadašnji napori nisu urodili plodom, u petak su Vlasti francuskog Martinika objavile da umjesto aktivne potrage prelaze na aktivno motrenje. 

„To  zapravo znači da svi brodovi u prolazu imaju obvezu pojačanog promatranja i ako nešto uoče moraju odmah to dojaviti nadležnom centru za potragu. Sada se velika nada polaže i u satelitske snimke“, kazao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske u razgovoru za 24 sata nazvavši odluku vlasti na Matriniku razočaravajućom. 

Otvorena je i akcija prikupljanja pomoći za privatnu potragu za nestalim pomorcima. Dosad je prikupljeno 81.907 eura, piše 24 sata. Ako od potrage ne bude ništa, novac će proslijediti njihovim obiteljima.

Jelena Oberman

FOTO: Facbook stranica ministrice Blaženke Divjak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.