Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Pupovac ne prestaje biti glavna tema u javnosti

Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i HDZ-ov koalicijski partner ne prestaje biti glavna tema u javnosti. Saga s Pupovcem se tako nastavila i ovoga tjedna, a kulminacija se dogodila u njegovu rodnom mjestu Ceranju Donjem.

Na ploči s nazivom mjesta u ponedjeljak je osvanuo grafit „Ubi Srbina“, a na obližnji stup zalijepljen je plakat s Pupovčevom slikom i tekstom „Teror velikosrpskoga luđaka nad cijelom Hrvatskom posljedica je bolesne Plenkovićeve politike istjerivanja ekstremizma, klerofašizma i nacionalizma iz HDZ-a i Hrvatske“.

Zadarska policija u petak je privela više osoba u sklopu kriminalističkog istraživanja tog incidenta.

Oglasio se Pupovac

Nakon dva tjedna šutnje i sam Pupovac oglasio se u javnosti. U srijedu je Pupovac održao konferenciju za medije u kojoj je komentirao svoju spornu izjavu o usporedbi današnje Hrvatske i NDH, ali se nije direktno ispričao. Pupovac je naglasio da nije četnik, ali i da neće tražiti ispriku od onih koji ga svrstavaju u kategoriju zločinaca i ubojica. Neće tražiti ispriku, kazao je, ni od onih koji ga svrstavaju u tajne suradnike srpskih vlasti u Beogradu. Odluku o odlasku ili izlasku iz koalicije SDSS nije donio.

Ohrabren je reakcijama u javnosti na njegovu izjavu.

„Moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od dva tjedna, jer nikad dosad toliko utjecajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH i bez obzira na razlike koje su proizveli odjeci želim razumjeti da su odraz dubokog moralnog osjećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala imati nikakve veze s mržnjom, a tamo gdje ih ima, da bi te veze trebalo u potpunosti ukinuti“, kazao je Pupovac, te pozvao da se uklone sva ustaška obilježja i pokliči iz javnosti.

Suradnja s Vladom

„U ovoj Vladi i njezinoj koaliciji, u ovom Saboru, gdje i sam sjedim, i značajnom dijelu njegovih klubova ima potencijala, ne maloga, a uvjeren sam da ima i spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma koji danas toliko i tako nepotrebno opterećuje naše društvo i našu zemlju“, rekao je Pupovac.

Također je rekao da nitko od njega ne treba tražiti da ne poistovjećuje demokratsku Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ustaškom ideologijom jer on tu razliku itekako dobro zna iz današnje, ali i historijske perspektive. „I ne samo da je znam, ja tu razliku živim“, istaknuo je Pupovac.

Pismo predsjednice

U Vladi su poslijepodne rekli da smatraju kako je Pupovac na novinskoj konferenciji na svoj način povukao sve tri kritike koje su Vladi iz njegovih prijašnjih izjava bile neprihvatljive.

No, u međuvremenu je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila pismo Pupovcu u kojem ga obavještava kako s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku. Nakon toga je predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović ustvrdio da predsjednica Pupovcu prijeti.

Predizborne igre

Pupovac je u subotu konstatirao kako se bitka za predsjedničke izbore vodi na pitanjima „tko je bliži zlogukoj zločinačkoj prošlosti, tko će više pljunuti na predstavnike Srba, tko će dodati glas više u antimanjinskoj i antisrpskoj atmosferi“.

Prosvjed zbog diskriminacije djece s teškoćama

Počela je školska godina, a s njenim početkom na površinu su isplivali i problemi s birokracijom u školstvu. Članovi inicijative “Škola za sve”, roditelji djece s teškoćama te učitelji organizirali su u subotu prosvjed na Europskom trgu u Zagrebu kojim su upozorili na još uvijek neriješene zahtjeve za pomoćnike u nastavi. Roditelji djece s teškoćama zahtijevaju da se njihovu djecu ne diskriminira i da imaju jednake šanse za obrazovanje kao i ostala djeca.

Javnost je ovoga tjedna uznemirila priča o dječaku iz Slavonskog Broda koji je ostao sjediti sam i uplakan pred školom jer mu nije dodijeljen pomoćnik u nastavi. Naš osvrt na taj slučaj možete pročitati ovdje.

Povećat će se plaće u zdravstvu

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje plaća u zdravstvu od 7 posto. Povećat će se dodatak na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna.

Spolni odnos bez pristanka postaje silovanje

Vlada će uskoro u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama. Kao važna promjena ističe se da kazneno djelo spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja, za što je predviđena kazna od tri do deset godina zatvora, priopćili su u četvrtak iz Vlade.

Šuica potpredsjednica EK

Dubravka Šuica, dosadašnja članica Europskog parlamenta iz redova HDZ-a, ovoga je tjedna imenovana za potpredsjednicu Europske komisije (EK) za demokraciju i demografiju.

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona/Hina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.