Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Najavili veliki prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu

Točno u 18 sati i 11 minuta  u ponedjeljak 18. studenog oglasila su se zvona na svim hrvatskim katedralama u znak sjećanja na tragičan pad Vukovara i Škabrnje, prije 28 godina.

Po hrvatskim gradovima palili su se lampaši, u Splitu je Torcida ponovo organizirala večernji mimohod.

Deseci tisuća ljudi okupili su se u Kolonama sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. U Vukovar je došao cijeli državni vrh. Ponovo se podsjetilo na problem nestalih i nekažnjavanja ratnih zločina. Naš osvrt na obilježavanje te tužne obljetnice i odaslane političke poruke pročitajte ovdje.

Upucan migrant

Na nepristupačnom terenu u blizini Tuhobića u Gorskom kotaru policajac je u subotu naletio na grupu od oko 15 migranata. Opalio je hitac u zrak kako bi u pomoć pozvao kolege. Zatim se spotaknuo i pod još nerazjašnjenim okolnostima metak je pogodio migranta koji je teško ranjen, objavio je u nedjelju 24 sata.

Veliki prosvjed u ponedjeljak u podne

Sindikati u prosvjeti krenuli su u utorak u frontalni štrajk. Od utorka sve škole u Hrvatskoj štrajkaju do ispunjenja zahtjeva, a u ponedjeljak u 12 sati i 5 minuta će se održati veliki prosvjed prosvjetara. Javio se i sindikat policije, i najavio štrajk. Oko 50 sindikata dalo potporu zaposlenima u prosvjeti tako da na prosvjed dolaze i radnici iz drugih djelatnosti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je u utorak izvanrednu konferenciju za medije. Tom prilikom pozvala je i sindikate i premijera na dijalog, da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija, pronađu kompromis i stave učenike na prvo mjesto. „U ovakvoj blokadi sustava svi gubimo“, istaknula je. 

Za srijedu ujutro je na konzultacije pozvala sindikate i pravobraniteljicu za djecu s jednom jedinom temom – kako u ovoj situaciji osigurati ustavom zajamčeno pravo učenika na obrazovanje.

Premjer zanesen sastankom europskih pučana

Njemačka premijerka Angela Merkel došla je u srijedu u Hrvatsku i pohvalila napore koje Hrvatska ulaže u obranu europskih granica. Branila je Hrvatsku od optužbi za kršenje prava migranata.

Umjesto prosvjetarima premijer Andrej Plenković bio je okupiran sastankom europskih pučana (EPP) koji se održavao u četvrtak u Zagrebu. Prosvjednike ipak nije mogao izbjeći, pa se u jednom trenutku pred zgradom Vlade ukazao pred njima. Oni su mu odgovorili šutnjom i dizanjem transparenata „96 posto reklo je NE“.

Sljedećeg dana na sjednici vlade apelirao na roditelje. „Nije normalno ne ići u školu“, bila je njegova glavna poruka. Pozvao je sindikate na razgovor.

Prvi ozbiljniji pregovori s Vladom krenuli su tako u petak, ali iako se pojavila vijest da je dogovor na pomolu, štrajk se nastavlja, a prosvjed se ne odgađa.

Počelo prikupljanje potpisa

Prikupljanje potpisa za kandidaturu za predsjedničke izbore počelo je u petak. Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović objavili su da su već prvoga dana prikupili svih 10 tisuća potrebnih potpisa. 

Jelena Oberman

FOTO: AJ Colores/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.