Categories Jelena Oberman OSVRTI

Nije problem to što Grabar-Kitarović pjeva, nego kome pjeva

To da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pjeva više i nije neka vijest. Međutim, zbog bure koja se zbog njezinog pjevanja diže u javnosti postavlja se pitanje smije li predsjednik države, odnosno u ovom slučaju predsjednica pjevati? Smiju li političari pjevati? Zašto se pjevanje podcjenjuje? Svrstava u neke primitivne ladice? Smatram da ne trebamo biti tako kruti u nametanju ozbiljnog ponašanja i pozdraviti i to kada političari pokažu da se ni po čemu ne razlikuju od takozvanog malog, običnog čovjeka.

Predsjednica se obratila javnosti 

„Napadaju me kad se veselim uspjesima hrvatske reprezentacije, napadaju me kad zapjevam i sve to mogu podnijeti, samo mi Hrvatsku i moj narod ne dirajte. I jasno kažem: zapjevat ću opet s vama, svojim narodom, i nemam se namjeru ikome ispričavati zbog toga!“, napisala je predsjednica i na Facebooku

Predsjednica, međutim, mora sebi osvijestiti da je scena s pjevanjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću mnogima izgledala kao kad je američka glumica Marilyn Monroe pjevala „Sretan rođendan“ predsjedniku SAD-a Johnu Fitzgeraldu Kennedyju. Ali, to nam se samo možda tako učinilo. Ono što nam se nije učinilo je to da je pjevala političaru optuženom za korupciju. U demokratski razvijenim državama postoji nešto što se zove politička odgovornost. Već sama sumnja da je političar učinio neko kazneno djelo, dovoljna je da podnese ostavku. To ne dovodi u pitanje presumpciju nevinosti, to je moralni čin. Drugi političari ne kreću se u društvu optuženika za korupciju. To ostavlja dojam da se ozbiljno želi obračunati s korupcijom. Kretanje u društvu optuženih u razvijenim demokracijama snižava rejting. Ali ne i u Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović, Kolinda i Kokolinda

Hrvatska realnost je ta da Milan Bandić u šaci drži glasačku mašineriju. Glasovi koje on donosi mogu prevagnuti. Zato se i Bandiću pjeva. Još je samo nedostajalo da predsjednica iskoči iz torte. Nakon svega zašto se onda itko čudi što predsjednicu oslovljavaju s Kolinda i časte s nadimcima poput Kokolinda, umjesto s poštovanjem i prezimenom Grabar-Kitarović, kao njezine muške kolege ili primjerice njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Jelena Oberman

FOTO: Alter/snimka zaslona/Facebook

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.