J. R. August stvara glazbu koja liječi

J. R. August stvara glazbu koja liječi

Na ovim stranicama rijetko kad pišemo o glazbi, a kada se to dogodi, onda morate znati da je u pitanju nešto posebno. Doista, hrvatskoj glazbi dogodilo se nešto posebno. Dogodio se J. R. August. Dogodio se njegov album prvijenac za Croatia Records pod nazivom „Dangerous Waters“.

Tko je J. R. August

Tko je zapravo J. R. August? JohnJohn Raven August (J. R. August) je umjetničko ime mladog Zabočanina Nikole Vranića. Glazbeno obrazovani profesor engleskoga, bivši član grupe Voodoo Lizards, u glazbi je neprekidno od malih nogu i ima puno utakmica u nogama te svoje tekstove, pogađate, piše na engleskom.

Kad se 2012. godine prvi put pojavio s albumom „Change Of Seasons“, nije me posebno impresionirao, iako je impresionirao svjetski poznati pop rock bend Coldplay koji ga je tada stavio na svoju listu talentiranih mladih izvođača iz cijelog svijeta čije vrijeme tek dolazi. 

Zašto me nije impresionirao? Nije mi se svidjela boja njegovoga glasa, nije mi se svidio taj engleski izgovor. Da se krivo ne razumijemo: njegov izgovor engleskog je doveden do savršenstva, znanje je neupitno, a to što izvodi s glasom na posljednjem, netom objavljenom albumu „Dangerous Waters“ je zadivljujuće. Virtuozno. Bravurozno. Na trenutke i genijalno i savršeno uklopljeno u priču. Pogotovo u pjesmi „Let’s Get Together“. Duhovito.

No, moje uho u tom trenutku jednostavno je tražilo neki drugačiji prizvuk engleskoga i boju glasa, bez obzira na kvalitetu. To je stvar ukusa. No, s albumom „Dangerous Waters“ i glazbenom virtuoznošću, aranžmanima i produkcijom me naprosto razoružao.

U koju ladicu ga svrstati

Mnogi su zbunjeni i ne znaju u koju ladicu ga svrstati. No, on stvara rock glazbu s vidnim utjecajem klasike, i natruhama jazza, te vrlo jasnim utjecajem kultnih Beatlesa. Pjesma „Crucify Me“ je pjesma koja najlakše ulazi u uho i na koju su se svi okladili, no glavni adut po mome mišljenju je pjesma po kojoj naziv nosi i album. Dakle, „Dangerous Waters“.

Klavir nije uobičajen u rock glazbi, navikli smo da priču vodi gitara. Klavir je obično sveden na obično lupanje akorda, po gitari se prebire. Gitara i bubanj guraju se u prvi plan, klavir je tek pozadinski instrument. No, ovdje je glavni lik klavir, sve ostalo je tek kulisa. Zato je glazba koju stvara J. R. August melem za uši nakon svih tih silnih bubnjeva i ritam mašina u eteru. Zagađenje zvukom koje trpimo već godinama u albumu „Dangerous Waters“ doživljava svoje pročišćenje, slušajući ga doživljavamo katarzu. J.R.August stvara glazbu koja liječi. Način na koji upotrebljava udaraljke u „Dangerous Waters“ i instrumente poput flaute u „Rivers Run Through“ , koja mi je intimno najdraža pjesma na albumu, je pravo osvježenje. Zbor upotpunjuje čaroliju. Način na koji se s lakoćom poigrava s durom i molom fascinira, a onda kada to i otkrije slušatelju u tekstovima pjesama „Lead The Way“ i „When I Wake Up Tomorrow“ naprosto oduševljava jer iskreno i bez prikrivanja otkriva tajne zanata. No, album „Dangerous Waters“ je sve samo ne dobro odrađen zanat, već dobro promišljena i zaokružena cjelina.

Stoga, da na kraju parafraziramo sarajevski bend Zabranjeno pušenje, J. R. August nije rocker, J. R. August je de facto umjetnik.

Jelena Oberman

FOTO: J.R. August / Facebook 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.