Categories Jelena Oberman OSVRTI

Političari govore: „Treba se okrenuti budućnosti“ Kako krivo!

Političari govore: „Treba se okrenuti budućnosti!“ Kako krivo! Na današnji dan, 18. studenoga, kada se prisjećamo tragičnog pada Vukovara i Škabrnje, treba se okrenuti sadašnjosti. Treba se i prisjetiti prošlosti kako se ne bi zaboravila i više nikad nikome ne bi ponovila. Treba se okrenuti rješavanju problema u sadašnjosti. Problema koji datiraju iz prošlosti, a još uvijek nisu riješeni. Prije svega problemu nestalih i problemu nekažnjavanja ratnih zločina: brojnih ubojstava, silovanja i mučenja. Ma kako nekome, pogotovo političarima, to mučno bilo!

Plakat kao odraz sujete

Treba razmotriti i problem s ćiriličnim pločama i zašto još uvijek Hrvati u Vukovaru nisu spremni prihvatiti ćirilične natpise. Za njih to nije tek manjinsko pismo ili povijesno hrvatsko pismo, već simbol agresije, bezdušnog mučenja, ubijanja i progona svega što nije srpsko. 

HSS je lani upozorio da je tijekom srpske okupacije Vukovara, Ulica Stjepana Radića bila preimenovana u Ulicu Puniše Račića.
„Zločinci su Stjepana Radića htjeli simbolički ubiti i po drugi put“, napisao je tada HSS na Facebooku.

Političari, međutim, ne pokazuju empatiju i razumijevanje. Tako Zoran Milanović, nekadašnji premijer koji je u svoje vrijeme silno inzistirao na uvođenju ćiriličnih ploča, nije došao u Kolonu sjećanja koja je, kao i svake godine, kretala od Vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja na Ovčari. Umjesto toga sam je položio vijenac na Ovčari. Nije došao zasigurno zbog negativnog događaja iz njegovog mandata kad je s tadašnjim predsjednikom države, Ivom Josipovićem, izbačen iz Kolone sjećanja. Zbog bahatog i agresivnog inzistiranja na postavljanju ćiriličnih ploča. Ali, političari su sujetni. Tako je Milanović nedavno, na pitanje hoće li doći u Kolonu sjećanja, izjavio: „Tamo jednostavno nema mjesta za pristojne ljude“. 

Političari su tvrdoglavi. Da je tome tako, svjedoči i plakat za predsjedničke izbore koji je Zoran Milanović ovih dana, tik uoči tužne obljetnice, postavio na Trpinjskoj cesti u Vukovaru. Trpinjska cesta je jedan od simbola otpora slabo naoružanih hrvatskih branitelja nadmoćnijem srpskom agresoru i vojsci JNA.

izvor: Facebook stranica Miroslava Škore

 „Normalno, ratovi su gotovi“, stoji na plakatu „predsjednika s karakterom“. Sada vidimo i kakvim.

Političari bježe od stvarnosti

Političari možda bježe od toga, ali činjenica je da nijedna stvar, pa tako ni rat, nije završena, dok se ne podvuče crta. A crta se ne može podvući, dok se ne popišu svi poginuli, ne pronađu svi nestali i ne kazne svi zločinci. Ta zadaća još uvijek nije obavljena. Političari, to je vaša zadaća, sada i odmah! Bez rješavanja problema u sadašnjosti, nema ni blistave budućnosti koje su vam puna usta, da se ne bi pričalo o stvarnosti. Ove sada, i tu. Pogotovo u Vukovaru.

Jelena Oberman

FOTO: Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.