Tjedni pregled: Izbori, prosvjedi i maske za lice

Tjedni pregled: Izbori, prosvjedi i maske za lice

U Hrvatskoj će se od ponedjeljka morati obavezno nositi maske za lice kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti COVID-19. Ukratko, maske za lice ili medicinske maske obavezne su u zatvorenim, javnim prostorima.

Maske 

Maske moraju koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene. Maske moraju nositi i vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu. Maske su obavezne i za zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti. Također ih moraju nositi i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama. Maske moraju nositi i zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka. Ova mjera odnosit će se i na druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Milanović o epidemiji

„Pomalo posebno gledajući neke američke i zapadne kanale, mislim da stvar mentalno izmiče kontroli i da će ljudi poludjeti na kraju, s obzirom na to koliko ih se šopa i ubija u pojam s informacijama koje ne razumiju ni oni koji ih plasiraju, a kamoli voditelji i publika“, kazao je predsjednik države Zoran Milanović u petak na otvorenju 71. Dubrovačkih ljetnih igara.

„Ovo je već postala jedna vrsta mrtve trke čija će studija ili istraživanje biti prva plasirana. To nema smisla. S ovim ćemo morati živjeti i što prije to prihvatimo kao neku vrstu normalnosti, to bolje. Recimo, ne kao neku veliku bolest, nego kao karijes. To se izliječi“, rekao je Milanović, a prenosi Jutarnji list

Izbori

Izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora održani su u nedjelju. HDZ je sa 66 mandata uvjerljivo pobijedio lijevu koaliciju Restart. Koalicija Restart, predvođena SDP-om, je osvojila 41 mjesto u Saboru. Škorin Domovinski pokret je osvojio 16 mandata, Most 8, platforma Možemo! 7, Koalicija stranaka Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus 3, Reformisti 1, HNS 1, a manjine 8.

Već u utorak, predstavnici manjina održali su sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i odlučili su mu pružiti podršku. U medijima se nagađa da će predstavnici manjina dobiti jedno ministarsko mjesto.

Hrvatski predsjednik Milanović nije u srijedu želio reći novinarima je li glasao na nedavnim parlamentarnim izborima. Rekao je da je to njegova „privatna stvar“.

Naš komentar na rezultate izbora pročitajte OVDJE

Prosvjedi u Srbiji

Nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije u glavnom Gradu Srbije Beogradu započeli su masovni prosvjedi. U utorak navečer policija suzavcem pokušala rastjerati tisuće prosvjednika nakon što je jedna skupina upala u zgradu Skupštine Srbije. U neredima su ozlijeđeni deseci ljudi, a Internet su preplavile snimke u kojima policija pendrecima tuče prosvjednike. Policija je kasnije izjavila da policajci nisu reagirali dok ih prosvjednici nisu počeli gađati kamenjem i konzervama. U središtu Beograda razbijeno je i nekoliko izloga, zapaljeni su kontejneri kojima su prosvjednici prepriječili ulice, počupani su prometni znakovi, a zapaljeno je i nekoliko policijskih automobila. Tijekom tjedna prosvjednici su se primirili, prosvjedi su nastavljeni, ali kao mirno okupljanje građana.

Na konferenciji za novinare u srijedu predsjednik Vučić za prosvjede je okrivio desne ekstremiste, ali i susjedne zemlje koje nije htio imenovati. 

„Imamo i druge osobe s područja bivše Jugoslavije istaknute po kriminalnim aktivnostima, a jučer su sudjelovali u napadima na policiju. Za to postoje brojni dokazi s kojima ćemo upoznati susjede, i zatražiti odgovore na to što su oni radili ovdje. Misle li oni da je moguće jednu državu srušiti na takav način?“ rekao je Vučić.

 Jelena Oberman

FOTO: Jonathan Borba/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.