HDZ je pobijedio ne zato što je dobar, nego zato što su drugi toliko loši

HDZ je pobijedio ne zato što je dobar, nego zato što su drugi toliko loši

Iako se prema predizbornim anketama činilo da će rezultat biti tijesan i neizvjestan, HDZ je premoćno pobijedio na izborima za 10. saziv Hrvatskoga sabora. HDZ nije pobijedio zato što su birači njime zadovoljni ili zato što je iznimno dobar, nego zato što su drugi toliko loši.

Davor Bernardić, lider naše najjače oporbene stranke na odlasku, jednostavno nije uspio ostaviti dojam jake osobe koja je sposobna okupiti tim koji će voditi Hrvatsku u sljedeće četiri godine. Birači su na to posebno osjetljivi u kriznim vremenima. A kriza nam neminovno slijedi nakon ovih izbora zbog epidemije koronavirusa. Svjestan je toga i sam Bernardić koji je danas, jutro nakon izbora, dao ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

U krizi birači traže sigurnost

Ostale opcije u ovakvoj situaciji jednostavno nisu imale šanse. Miroslav Škoro prvenstveno se percipira kao zabavljač. Njegov je Domovinski pokret previše desno da bi mogao tako široko zahvatiti u biračko tijelo kao HDZ. 

Most je imao tu nesreću da se osipao taman pred izbore. No, ni prije nije ostavio dojam stranke koja ima vlastitih kapaciteta za sastavljanje vlade. 

Politička platforma Možemo je posve nova politička opcija na hrvatskoj sceni i tek se treba vidjeti što se od njih može očekivati. No, s Radničkom frontom u svojim redovima i njihovom krajnje lijevom politikom teško da će ikada biti u prilici osvojiti izbore, osim možda u Zagrebu gdje ih birači, zbog aktivizma, percipiraju kao one koji će srušiti „vječnog“ gradonačelnika Milana Bandića. Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus također su nova koalicija koja se tek mora pokazati.

U kriznim vremenima birači se okreću onome što je stabilno i sigurno. HDZ je tako sa sloganom „sigurna Hrvatska“ prepoznao raspoloženje birača i pokazao kako se osvajaju izbori. Andrej Plenković je dobro prepoznao i trenutak kada treba raspustiti Sabor i raspisati izbore, a da to ide u korist HDZ-u. Plenkovićev HDZ je, naime, pobijedio na izborima i zbog velike popularnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer je u borbi s epidemijom ostavio dojam stručnosti, a time i stekao veliko povjerenje javnosti. Svakako je za HDZ bolje da su izbori raspisani sada dok je popularnost Stožera u kojem su i HDZ-ovi ministri velika, nego kad epidemija i kriza pokažu zube i ta popularnost splasne.

HDZ pobijedio zahvaljujući Crkvi 

No, treba biti posve iskren i reći da je HDZ pobijedio i zahvaljujući velikoj pomoći Rimokatoličke crkve. Iako Crkva nije izravno rekla za koga treba glasati, iz priopćenja Hrvatske biskupske konferencije nikome nije teško izvući zaključke. U poruci koju su odaslali prije izbora, a koju možete pronaći ovdje, hrvatski biskupi također upućuju na borbu protiv epidemije. 

„Proteklih mjeseci zbog pandemije izazvane koronavirusom morali smo se odreći mnogih ustaljenih navika. Privremeno smo iz brižnosti za zdravlje bližnjih obustavili redovita liturgijska slavlja i odustali od društvenih okupljanja. To iskustvo pokazalo je koliko su važne stručne i mjerodavne osobe u javnim službama i u politici. Naime, samo mudri i stručni, pošteni i nesebični pojedinci mogu osigurati da društvo napreduje i raste. Epidemiološka je kriza uz to pokazala koliko je važna samostalnost i neovisnost države, kako u donošenju vlastitih odluka i propisa tako i u gospodarskom smislu proizvodnje hrane, lijekova i drugih potrepština“, poručili su biskupi. 

Upozorili su i da vjernici trebaju dati svoj glas  onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, koji promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom te se zalažu za neradnu nedjelju.

Jelena Oberman

FOTO: ml,Hina/ montaža: Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.