Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: COVID-19, karneval u Imotskom, Škoro i migranti

Prvi zaraženi koronavirusom, odnosno oboljeli od COVID-19 bolesti pojavio se u utorak u Hrvatskoj. Od utorka do subote pozitivno na virus je bilo još pet osoba.

Prvooboljeli od bolesti COVID-19 je Zagrepčanin koji se zarazio tijekom turističkog boravka u Milanu u Italiji. Drugooboljeli je brat prvooboljelog. Treći bolesnik je hospitaliziran u Rijeci, a zarazio također tijekom boravka u Italiji u Parmi. Četvrta oboljela je djevojka prvooboljelog, a peta je supruga trećeoboljelog. Šesti oboljeli je također bliski obiteljski kontakt trećeoboljelog.

Bolest COVID-19

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je u petak na konferenciji za medije kako se virus zasad ponaša kao „obiteljski virus“. Konkretno to znači da ako ste cijeli dan s osobom koja ima virus, veća je šansa da se zarazite.

Provjerene informacije o bolesti COVID-19 možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)  i Ministarstva zdravstva. Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i HZJZ odlučili su, naime, svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji su doputovali iz zahvaćenih područja, dijagnostika i liječenje oboljelih te obrada bliskih kontakata oboljelih radi pravovremenog liječenja i sprječavanja širenja infekcije.

Pobuna Slovenaca

Upravo zbog mjera kontrole koje je Hrvatska uvela na granicama, pobunila se slovenska vlada. Slovenski premijer na odlasku Marjan Šarec uputio na sjednici Vlade u četvrtak oštru kritiku hrvatskim vlastima. Kako piše Delo, Šarec je rekao da se zbog provjere hrvatskih vlasti na granici te ispitivanja i uzimanja brisa putnika stvaraju gužve. Time se, kazao je, nanosi gospodarska šteta. Svoju kritiku slovenska vlada je objavila i na Twitteru.

„Ne znam je li to možda bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade“, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković novinarima u četvrtak prilikom predaje potpisa za kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Plenković je kazao da postoji stvarni razlog za povećanu budnost na granici, te da je to dobro i za Hrvatsku i za Sloveniju. Hrvatska je, objasnio je, pristupila onim mjerama za koje smatraju da su u ovom trenutku potrebne.

Migranti

A na hrvatske granice bi uskoro mogli pristići i migranti, u većem broju nego dosad.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima. Kazao je i da ih je 18 tisuća već na putu prema Europi. Erdogan je, prenosi Hina, optužio Europsku uniju da ne pomaže dovoljno Ankari po pitanju migranata. Grčka policija ispalila je suzavac kako bi odvratila stotine migranata koji su u subotu stigli na granicu s Turskom. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je rekao novinarima da je Hrvatska spremna za potencijalni novi migrantski val, ali i da zasad nema povećanja broja dolazaka.

Plenković protiv Povjerenstva

Premijer Andrej Plenković podnio je dvije tužbe protiv odluka Povjerenstva za sukob interesa. Premijer je u petak izjavio da svaki građanin, pa tako i on, ima pravo podnijeti odgovarajući pravni lijek protiv odluka javnopravnih tijela s kojima nisu zadovoljni, prenosi Hina.

Plenković jednom tužbom želi osporiti odluku Povjerenstva vezanu uz imenovanje njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Irske. Drugom tužbom želi osporiti odluku koja se odnosi na put visoke Vladine delegacije na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsinki. Tužbe je podnio prije manje od dva mjeseca, a tu je vijest u četvrtak objavio Jutarnji list.

Škorin pokret

Miroslav Škoro osnovao je u subotu svoju stranku  pod nazivom Domovinski pokret Miroslava Škore. Osnivačka skupština održana je u hotelu Panorama. Skupština je bila zatvorena za medije, ali ju je Škoro prenosio na svojoj Facebook stranici. Rekao je da stranku ne osnivaju zato što žele nego zato što moraju. Okupljat će sve koji žele drugačije odnose u Hrvatskoj. Odabrali su, kazao je, prijestupni datum, 29.veljače, jer su i tako željeli pokazati da su drugačiji. Nakon osnivanja održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio članove odbora stranke. Novinarima je rekao da su u njegov pokret dobrodošli svi oni koji su ga podržali u utrci za Pantovčak. Odgovorio je da nemaju razloga razgovarati s HDZ-om dok ne budu gotovi izbori. Ali, nakon izbora, pregovarat će „i s crnim vragom, ako treba“.

Prepucavanja u Saboru

Nakon prepucavanja, stanke i desetak podijeljenih opomena, Hrvatski sabor u petak je izglasao Zakon o popisu stanovništva. Koplja su se lomila oko informacije da je premijer Plenković obećao kako će se zahtjevi manjinaca riješiti podzakonskim aktima. Zastupnici manjina u Saboru tražili su, naime, da među popisivačima u mjestima gdje žive manjine budu predstavnici manjina. Također su zahtijevali da umjesto rubrike „materinski jezik“ stoji rubrika „materinski jezici“.

Pernar protiv smjene Jelenića

Dužnosti je, zbog svog članstva u masonima, razriješen glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Njegovo razrješenje podržala su 103 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a jedan suzdržan. Iako je danima istupao protiv masona, zastupnik Ivan Pernar bio je jedan od dvojice zastupnika koji su glasovali protiv. „Po mome sudu, masonerija mu je smjestila jer je očito da njegovu pristupnicu medijima nije mogao dati netko izvan tih krugova i iz tog razloga sam stao u njegovu zaštitu“, napisao je Pernar na svojoj Facebook stranici

Pernar dalje piše kako je otišao kod Jelenića na razgovor, te mu ukazao da je takvo postupanje u masoneriji uobičajeno prema onima koji odbiju poslušnost, te mu pokazao dio filma Okultne sile (Occult forces). „Potom sam mu rekao, kad tvoja smjena dođe na dnevni red glasat ću protiv nje jer smatram da je stvarni razlog tvoje smjene ne u tome što si mason, nego u tome što si odbio poslušnost masoneriji, te je posljedično tvoja pristupnica završila u medijima“, napisao je, između ostalog Pernar.

Sramotni karneval u Imotskom

Sramotna karnevalska svečanost održala se u nedjelju u Imotskom u Dalmaciji. Kulturno društvo „Bakove svečanosti“ spalilo je u Imotskom u nedjelju pokladnu lutku koja prikazuje istospolnu obitelj s djetetom. Djetetu su na lice stavili fotografiju SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića sa zvijezdom petokrakom na čelu.

„Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori“, orilo se Imotskim prije potpaljivanja lutki. Sve to su iz prvih redova gledala i djeca.

Događaj su osudili i Vlada i predsjednik države Zoran Milanović, a više o reakcijama i cijelom događaju možete pročitati ovdje

Jelena Oberman

FOTO: Photo by Edward Jenner from Pexels

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.