Karneval u Imotskom i spaljivanje lutki je sve samo ne normalno

Karneval u Imotskom i spaljivanje lutki je sve samo ne normalno

Karneval u Imotskom, točnije karnevalska Bakova povorka, ove nedjelje bila je manifest izopačenosti. Imoćani su organizirali sablažnjivo, šokantno i posve neshvatljivo spaljivanje lutaka zagrljenog istospolnog para koji drži dijete. Na lice djeteta zalijepljena je fotografija SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića sa zvijezdom petokrakom na čelu.

„Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori“, orilo se Imotskim prije potpaljivanja lutki. Sve to su iz prvih redova gledala i djeca.

Reakcije u javnosti

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk i udruga Dugine obitelji najavili su da će podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela iz članka 325. Kaznenog zakona, odnosno zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

 „Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja“, napisao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svom Facebook profilu.  

Reagirala je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

„Ne znam kako ovo može biti zabavno – meni je to nerazumljivo, porazno i tužno. I uči djecu da je mrziti ok. To je neprihvatljivo“, napisala je na Twitteru.

Čin je osudila i Vlada Republike Hrvatske. „Tradicionalno spaljivanje karnevalske krnje obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se „sudi“ onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo.

Naš pristup je da se odupiremo svakoj vrsti govora mržnje i agresije – političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i pridonosi podjelama u društvu“, priopćili su iz Plenkovićeve Vlade.

Reakcije Plenkovićevih protukandidata

Drugačije su to vidjeli protukandidati Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Milijan Brkić, kandidat za potpredsjednika HDZ-a na svom Facebook profilu je opravdao to umjetničkom slobodom i pravom naroda da izrazi svoje mišljenje.

„Kao slobodno i demokratsko društvo svi bismo zajedno trebali raditi na tome KAKO BITI TOLERANTNIJI, i ne reagirati samo kada stvari shvaćamo osobno. Budimo iskreni prema sebi, i odgovorni prema onima koji su nas birali. Poruke s karnevala su glas naroda upućene nama političarima zbog njihova nezadovoljstva, i našeg nečinjenja i ignoriranja“, napisao je, između ostalog, Brkić.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač na svom je pak Facebook profilu pozvao na borbu za toleranciju i protiv mentalnog komunizma. „Slušamo i čitamo danas napade na jučerašnju karnevalsku satiru u Imotskome. Napade uglavnom od ljudi koji su šutjeli, a time i odobravali, kada su se, primjerice, iz proračuna financiranih Novosti, izrugivale poginulim hrvatskim braniteljima, Katoličkoj crkvi u Hrvata, općenito tradicionalnim hrvatskim vrijednostima. Dvostruka su njihova mjerila. Sve to podsjeća na vremena jednoumlja i verbalnog delikta,“ napisao je, između ostalog, Kovač.

Nakon takvih, podijeljenih reakcija u javnosti, danas je netko, misleći očito da je to duhovito svima osim ljevičarima i „komunjarama“, na mjestu na kojem su spaljene lutke ostavio vijenac i lampaše.

Karneval i spaljivanje krivaca

Kao što je Alter pisao paljenje lutki za karneval je tradicija u katoličkom svijetu. Maškare, karneval, fašnik ili poklade svoju tradiciju vuku još iz 9. stoljeća, iz vremena pape Grgura Velikog. To je razdoblje netom prije korizme, četrdesetodnevnog posta i odricanja, kojima se katolici pripremaju za najveći katolički blagdan Uskrs. Pokladno vrijeme ili karneval tako uvijek završava u utorak, dan prije Pepelnice, ili Čiste srijede, kada započinje korizma. 

Posve u suprotnosti s korizmom, mogli bismo reći da su poklade ili karneval vrijeme neumjerenog uživanja u jelu, piću i zabavi. Vrijeme je to i kada se narod obično ruga političkoj eliti i satirizira društvene događaje. Karneval tako i završava osuđivanjem i spaljivanjem Princa fašnika ili karnevala, odnosno karnevalskog krnje. Lutka je to koja simbolizira krivca za sve zlo koje je zadesilo narod u protekloj godini. Ona tradicionalno prikazuje političare, vlastodršce i moćnike u društvu. Ponegdje se spaljivanje te lutke umjesto u utorak održava u nedjelju prije Pepelnice. Tako je bilo i u Imotskom. 

Homoseksualnost i komunizam

No, zašto su Imoćani, to jest oni koji su u Imotskom organizirali karneval, kao metaforu za sve zlo koje je zadesilo narod u prošloj godini odabrali spaliti baš lutku istospolnog para i udomljenog djeteta Stazića s petokrakom na čelu? Odakle takav strah, ugroženost i prijezir?

Strah i prijezir prema zvijezdi petokraki je jasan: to je simbol pod kojim se vodila agresija protiv Hrvatske u posljednjem ratu, ali i simbol jednog totalitarnog sistema koji je na najgrublji način kršio ljudska prava i slobode. Kako lustracija kod nas, za razliku od nekih drugih bivših komunističkih država, nije provedena, strah i mišljenje da su bivši komunisti zaslužni za stanje u kojem se Hrvatska danas nalazi nije ništa neobično. Ni to što se na meti organizatora karnevala u Imotskom našao Nenad Stazić nije ništa posebno skandalozno. On je zbog svojih nastupa u Hrvatskom saboru često, od strane desnice, optuživan u javnosti da je komunist. Iako on tvrdi da nikad nije bio član Komunističke partije ni Saveza komunista, te da je za vrijeme rata bio ratni reporter. Zbog ratnih izvještaja predsjednik Tuđman ga je, kazao je u jednom intervjuu za Večernji list, odlikovao Spomenicom Domovinskog rata i medaljom Bljesak. 

No, ako uzmemo u obzir da su na meti javnosti često političari i da zbog posla kojim se bave mogu biti izvrgnuti i kritici, ali i poruzi, ostaje pitanje što su ikome krivi homoseksualci? Kakve veze privlačnost ka istom spolu ima s komunizmom?! Ta komunisti su proganjali homoseksualce!

Spaljivanje djeteta 

Još nejasnije je kako se na lomači našlo dijete? Ne samo da je nejasno već je i šokantno i opasno. A bez imalo ustezanja može se reći i da je poremećeno.

„Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno“ rekao je organizator povorke predsjednik KD „Bakove svečanosti“ Milivoj Đuka u kratkoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Nezadovoljstvo nedavnom odlukom Ustavnog suda kojom se istospolnim parovima omogućava udomljavanje djece, moglo se izraziti i na neki drugi način. Ovako se potiče mržnja i diskriminacija prema jednoj grupaciji ljudi, konkretno homoseksualacima. Što je još i gore, potiče se mržnja i nasilje prema djeci iz obitelji u kojima su roditelji istoga spola. A što je najgore, djecu koja su događaju prisustvovala uči da su mržnja i nasilje prema tim skupinama i njihovoj djeci opravdano i poželjno ponašanje. 

Kako god završila kaznena prijava, to ne može ukloniti štetu koja je ovim činom nanesena. Jer djeca su gledala što odrasli rade i upijala to kao da se radi o normalnom ponašanju. A karneval u Imotskom i spaljivanje tih lutki je bilo sve samo ne normalno ponašanje. Ne može se nikako opravdati tradicijom, društvenom satirom, upućivanjem poruka politici, slobodom izražavanja, a ponajmanje duhovitošću. Jer, nije nimalo smiješno, pogotovo kad se promisli o posljedicama i poruci koju šalje. Netko je u ovoj priči ili jako glup ili jako – lud. Voljela bih da je u pitanju ovo prvo.

Jelena Oberman

FOTO: Boško Ćosić/ montaža: Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.