Categories Jelena Oberman OSVRTI

Masoni – predmet ismijavanja, ali i progona na društvenim mrežama

Masoni, kontroverzno društvo obavijeno velom tajni je u žiži javnosti ovih dana. Masoni su postali predmet ismijavanja na društvenim mrežama s jedne strane. S druge strane stvara se atmosfera „lova na vještice“, odnosno progona. Otkada je krenula afera „masoni“ saborski zastupnik Ivan Pernar na svom profilu ne prestaje s hajkom na masone, objavljujući fotografije iz masonskih časopisa nastojeći dokazati kako zapravo tajna društva vladaju Hrvatskom.

Pernarova tjeralica

Pernar je tako i raspisao svojevrsnu tjeralicu na Facebooku. Daje 10 tisuća kuna onome tko oda masona u visokoj politici. 

„Dajem 10.000 kuna onome tko mi da autentičan dokaz o članstvu nekog državnog dužnosnika u masonskoj loži.

Isplata na ruke!“, napisao je u četvrtak Ivan Pernar na svom Facebook profilu. No, Pernar nije stao na tome. Još u srijedu je Državnome odvjetniku podnio kaznenu prijavu protiv masona Nikice Gabrića tražeći da Odvjetništvo utvrdi je li počinio kazneno djelo trgovine utjecajem. 

No, kako su zapravo masoni došli u središte zanimanja javnosti? 

Afera „masoni“

Kao što je Alter ranije pisao, zbog članstva u masonskoj loži u srijedu je ostavku podnio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Priča o hrvatskim masonima pojavila se tjedan ranije. Tada su mediji objavili da su vlasnici i urednici tjednika 7dnevno i portala Dnevno.hr privedeni zbog pokušaja iznude poznatog oftalmologa Nikice Gabrića. Navodno su tražili od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. Tjednik Nacional zatim je objavio ekskluzivne dokumente koji dokazuju kako je glavni državni odvjetnik Jelenić bio član masonske lože. Gabrić je potom objavio svoju privatnu prepisku s Jelenićem, a Jelenić je Gabrića optužio da je pokušavao utjecati na istragu. K tome je Gabrić i javno izjavio da je Jelenića tajno snimao. Gabrić je u srijedu na N1 televiziji zaprijetio i Pernaru zbog objavljivanja njihovog materijala na Facebooku bez ovlaštenja, te poticanja mržnje i diskriminacije.

„Pa mi ćemo i Pernara riješit’ kad mu prođe mandat! Dakle, nema oprosta za takve ljude!“, kazao je Gabrić najavljujući tužbu protiv Pernara kad mu istekne mandat u Saboru.

Masoni – društvo obavijeno velom tajni

Masoni ili tzv. „slobodni zidari“ okupljaju ugledne muškarce i u njihovim redovima nema mjesta za žene. Dok jedni smatraju da obavljaju smiješne, arhaične rituale, drugi će reći da su to opasni i okultni rituali, a želja im je zavladati svijetom. Masoni sami za sebe kažu da se njihove tajne nimalo ne razlikuju od tajni bilo koje druge udruge ili Crkve. Tvrde i da su im ciljevi plemeniti: duhovno uzdizanje, učenje, osobni razvoj i „prosvjetljenje“, te humanitarni rad. Rimokatolička crkva pak jasno kaže da je članstvo u masonima nespojivo s katoličkim naukom, štoviše da je grijeh. Ni druge kršćanske crkve na masone ne gledaju blagonaklono.

Problem glavnog državnog odvjetnika

Problem u slučaju glavnog državnog odvjetnika leži u tome što svoje članstvo u masonskoj loži nije prijavio. Svi bi suci, državni odvjetnici i državni dužnosnici trebali u svoje imovinske kartice upisati članstvo u udrugama, premda to bila i udruga skupljača poštanskih markica. Jer, može doći do sukoba interesa. Problem leži i u vlasti koja nije provela sigurnosnu provjeru prije nego što je Jelenića postavila na čelo Državnog odvjetništva. Problem leži i u zakonodavcu koji to nije propisao. No, problem je i u samim masonima.

Bivša dugogodišnja predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković za Radio Slobodna Evropa kaže kako suci, državni odvjetnici i državni dužnosnici ne mogu biti masoni. Zakoni propisuju da se oni moraju izuzeti u nekom predmetu ako postoji njihova povezanost s osobama o kojima se u tom predmetu radi, što su onda dužni obrazložiti i deklarirati.

„Problem je u tome što pravila te udruge nalažu da jedan član neke masonske lože ne može otkriti identitet nekog drugog člana masonske lože. I po tome kako se odvijaju unutarnji odnosi i lojalnost unutar takvih grupacija jasno je da se oni tih pravila dosljedno drže. U tome je ključ problema glavnog državnog odvjetnika koji je dopustio sam sebi uopće ući u takvo jedno okruženje, znajući da neće moći upravljati situacijama sukoba interesa niti poštivati odredbe zakona koji se na njega odnose u trenutku kada bi trebao deklarirati svoju interesnu povezanost s nekom od osoba koje su također masoni“, kaže Orešković.

Progoni masona

Poseban problem leži i u onima koji bi u 21. stoljeću proganjali masone. Protjerivali su ih i Crkva u Srednjem vijeku, i nacisti, i fašisti, i Nezavisna država Hrvatska pod Pavelićevim vodstvom, a nisu bili poželjni ni u komunizmu, pa tako ni u Titovoj Jugoslaviji. 

Za razliku od totalitarnih sustava, ljudi u demokraciji slobodni su udruživati se. Ako ne čine nikakva kaznena djela, slobodu da se udružuju, imaju svoje rituale i vjerovanja, pa i tajne, nitko im ne smije uskratiti. Ma što svatko od nas ponaosob mislio o tome. Bilo nam to smiješno, ili zastrašujuće.

Jelena Oberman

FOTO: Vlad Kutepov/Unsplash/ montaža: Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.