Dijeta bez odricanja je uspjela!

Dijeta, postoji li uopće žena koja nikada nije bila na dijeti ili nekom posebnom režimu prehrane? Mislim da ne postoji, ili da su takve vrlo rijetke. Spletom okolnosti, točnije spletom kruha i paštete, završila sam i ja na dijeti. Mojoj, osobnoj dijeti, koju vam ne bih preporučila prije konzultacije s doktorima, jer nije zdravstveno dokazana dijeta.

Poletna dijeta

Ali, moja je dijeta uspjela, osjećam se zdravo i toliko dobro kao što se vrlo dugo nisam osjećala, puna sam volje i poleta, bolja sam u poslu, bolja u obitelji. Dijeta bez odricanja učinila me manje ovisnom o hrani, naučila me da konzumiram manje količine hrane, a više posvetim nekim drugim stvarima u životu – obitelji, poslu, odnosima s ljudima, izlascima, zabavi, stjecanju novih znanja.  

Jesam li vam rekla u svom tekstu Kad hranom pokušavamo nadomjestiti duhovne praznine da ću smršaviti do ljeta? Ljeto još službeno nije ni počelo, a ja sam skinula 8,5 kilograma i to na točno onaj način na koji sam vam opisala u tekstu Dijeta s kolačima i pizzom. Dakle, nisam se odrekla ničega – ni paštete i kruha, niti pizze, niti bureka, niti ćevapa i piva, niti čokolade, niti jagoda sa šlagom, niti kolača… Svega onog što inače kažu da deblja. Da deblja, ovisno o količini i ovisno o tome što još tijekom dana utrpate u sebe.

A ja bih toga dana kada sam naumila konzumirati takve stvari ili je bila takva prigoda, odlučila smanjiti, ili čak ukinuti neke druge obroke. Što fali kriški torte za doručak, a samo mesu i salati za ručak, i nezaslađenom čaju umjesto večere? Ta dijeta vjerojatno nije dijeta koju bi preporučili nutricionisti, ali je dijeta koja odgovara meni, nepopravljivoj hedonistici.

Put od Nove godine nije bio lagan, težina je u jednom trenutku i rasla jer mi se mozak teško mirio s činjenicom da trebam, moram i mogu jesti manje. Ali, u jednom trenutku dogodio se neki klik u mozgu i stvari su krenule glatko. Zašto? Zato što usprkos padovima nisam odustajala. U životu je važno podići se kada padneš, obrisati prašinu sa sebe i ići dalje.

Mršavljenje bez vježbanja

Počela sam i vježbati i bilo mi je jako lijepo, ali sam se u jednom trenutku zime razboljela od neke viroze, pa sam izgubila tu rutinu, i jednostavno se nisam vratila u lokalni pilates klub. Tako da sam praktički smršavila samo pazeći na prehranu, uz normalno, uobičajeno kretanje, koje u mome slučaju nije pohvalno. Jer radim sjedilački posao i tek malo prošećem kvartom.

Da, brojala sam kalorije, a sada već nekoliko dana ne brojim. Napravila sam pauzu: kile ne idu niti dolje, niti gore. Jedem koliko sam gladna, a oči više nisu toliko proždrljive. Mogla bih smršaviti još i više, za idealnu težinu nedostaje mi još 5 kilograma i osamsto grama (vidite, ja sve govorim u preciznim mjerama jer sam svaki obrok precizno vagala), ali i ovako sam prezadovoljna.

K tome želim iskušati još jedan, eksperimentalni program mršavljenja: mogu li skinuti i tih skoro šest kila bez brojanja kalorija i vaganja svakog obroka, čistom samokontrolom, jer već sam stekla uvid u to koliko hrane i koje vrste s ovakvom (ne)aktivnošću mogu pojesti. Javim vam rezultate je li i ta dijeta uspjela.

Iva Kozarac

FOTO: Pablo Merchán Montes/Unsplash  

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.