Žene su se našle na nišanu samo zato što ne šute

Žene su se našle na nišanu samo zato što ne šute

Žene su se ovoga tjedna našle na nišanu, samo zato što ne šute. Javnost puca iz sveg raspoloživog oružja, samo zato što su žene. Severina, Jelena Veljača, Salma Hayek, pa čak ni kriva niti dužna kći televizijskog voditelja Aleksandra Stankovića postale su metom iživljavanja u javnosti i na internetu.

Žene koje su digle glas

Severina je progovorila o zlostavljanju svoga sina u školi od strane nastavnog osoblja, nitko joj nije povjerovao već su to, opet, nazvali njezinom samopromocijom, slušajući riječi oca djeteta i Severinina bivšeg partnera, moćnog i bogatog muškarca. Iako vijest o tome da su dijete držali dva sata zatočeno u školi nitko nije opovrgao. Ali, Severina je očito samo žena, a ženama se, poslovično, ne vjeruje.

Jelena Veljača organizirala je subotnji prosvjed kao podršku silovanoj djevojci iz okolice Zadra, televizijski voditelj Aleksandar Stanković idućega dana postavljao joj je pitanje za pitanjem dovodeći u pitanje to da o tome išta govori jer ona je samo „bivša glumica koja piše scenarije za sapunice i za Instagram se slika u badiću“. Doveo je u pitanje i kredibilitet glumice Salme Hayek jer joj je trebalo „čak 14 godina“ da prijavi seksualno zlostavljanje tijekom snimanja filma „Frida“. „Bila je poznata, bogata i moćna, zašto tada nije napustila snimanje?“, pitao je Stanković Jelenu Veljaču u emisiji. Kao da je skupiti hrabrosti za takvo što i otići, ostaviti ono što radiš i što voliš i izložiti sve sudu i javnosti koja ti možda neće vjerovati, jer s druge strane je moćni producent, samo tako jednostavno.

Žene izvuku deblji kraj

Jer, žene koje prijavljuju nasilje bilo kojeg predznaka obično izvuku deblji kraj, kao što je to bio slučaj sa ženom jednog našeg moćnog župana. Ili ženom jednog moćnog medijskog vlasnika nastradalog u bombaškom napadu. Nažalost je tako. Žene koje se bore za druge žene ili vlastitu djecu, čak i kada su ostvarene kao Severina i Veljača, proziva se za samopromociju.

Zatim je u internet komentarima bijesne rulje ni kriva, niti dužna nastradala kći voditelja Stankovića. Netko monstruozan je napisao da bi nju trebalo silovati da Stanković spozna kako je to biti silovan. Ne njega, nego njegovu kći. Dakle, opet su na meti žene i djevojčice. Dokad? Dokad ćemo biti mizogino društvo?

Mizoginija

Mizoginija, ili mržnja prema ženama, ima svoju dugu povijest još od vremena progona vještica. Taj progon kao da nikada nije ni stao, samo je sada suptilniji, premjestio se u međuvremenu iz prostora javnog u prostor privatnog, između četiri zida. Žene su se stoljećima borile za svoja prava, za pravo glasa, primjerice. Borba da se kazni nasilje nad ženama koje se odvija između četiri zida trajala je predugo, a i danas još uvijek ima onih nesvjesnih ili polusvjesnih na poziciji moći, poput bivše ministrice obitelji Nade Murganić, koji kažu „tako vam je to u braku“.

Kada se Dalija Orešković odlučila politički angažirati, njezin svekar, uvaženi politički komentator i doktor znanosti Slaven Letica na svom Facebook profilu javno se zapitao hoće li sad ispaštati njegova unučad. Da je u pitanju bila politička karijera njegovog sina, to pitanje ne bi mu uopće palo napamet.

Kiretaža bez anestezije

Kada je  Mostova zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić za saborskom govornicom progovorila o tome da joj je obavljena kiretaža bez anestezije, nitko nije ni slutio da će se javiti tisuće žena u Hrvatskoj koje će reći: „I meni se dogodilo isto“. Iako zakon propisuje anesteziju, odnosno ublažavanje boli u slučaju kiretaže, a radi se o struganju maternice oštrim predmetom zvanim kireta i obavlja se i kod spontanog pobačaja, mnoge su, dakle, žene to prošle trpeći nevjerojatnu bol. Nedostaje sućuti prema ženama, smatra se da žene mogu trpjeti bol, jer je društvo mizogino.

Čemu se onda čudimo kada žene trpe tretman kakav nisu zaslužile, kada im javnost ne vjeruje kada se žale da one ili njihova djeca trpe zlostavljanje, kada djevojčice siluju i zlostavljaju po godinu dana i kada monstrume koji su to radili neki tamo sudac, moćni muškarac, pusti da se brane sa slobode?!

Jelena Oberman

FOTO: Photo by APG Graphics from Pexels/ montaža: Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.