„Za dom spremni“ je dopušten Jupiteru, ali volovima nije

„Za dom spremni“ je dopušten Jupiteru, ali volovima nije

Pjevač Marko Perković Thompson neće biti kažnjen za uzvikivanje ustaškog pozdrava „Za dom spremi“, svi ostali hoće. U zemlji gdje bi svi trebali biti isti pred zakonom, zahvaljujući jučerašnjoj odluci Visokog prekršajnog suda, dogodio se ovaj opasni presedan. 

Sucima je ustaški poklič prihvatljiv

Skandaloznu odluku o prihvatljivosti ustaškog pokliča „Za dom spremni“ na početku Thompsonove pjesme „Bojna Čavoglave“ donijela je većina sudaca Visokog prekršajnog suda RH. Ukupno 15 sudaca Visokog prekršajnog suda diglo je ruku protiv kažnjavanja Thompsona zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava, dok ih je pet bilo „za“. Jedan sudac bio je suzdržan. Istodobno,  tih 15 sudaca u potpunosti je ignoriralo Ustavni sud koji je u nekoliko navrata donio odluku o neprihvatljivosti tog pokliča.

Još jednom se tako potvrdilo da ono što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu. Premda bi u ovom slučaju bilo dobro da nije dopušteno ni Jupiteru, odnosno Thompsonu.

Jer, pozdrav „Za dom spremni“ tijekom Domovinskog rata nije „opran“ od negativnih konotacija koje se za njega vežu, kako to neki tvrde. To je i dalje ustaški pozdrav kojeg je u upotrebu uveo zločinac i Hitlerov sluga Ante Pavelić. On ne asocira na Domovinski rat nego nas vraća u Drugi svjetski rat. Podsjeća na mučna stradanja Židova, Srba, Roma i svih onih, brojnih Hrvata koji se nisu slagali s Hitlerom i Pavelićem. Ne asocira na oslobađanje Hrvatske, nego na prodaju Dalmacije Talijanima. Asocira na Pavelića, vladara koji nije demokratski izabran, nego nametnut narodu od strane fašista Mussolinija. Nije simbol Domovinskog rata, nego jednog kvislinškog, sluganskog, fašističkog režima. Kad se taj pozdrav veže uz Domovinski rat, on se time zapravo obezvređuje. Taj pozdrav je kao kuga, sve što dotiče dobiva zločinačku konotaciju. A Domovinski rat nije zločinački kao ni, uostalom, Thompsonova pjesma, koja je za vrijeme rata dizala moral branitelja. Da je Thompson „faca“ on bi sam izbacio taj pozdrav iz svoje pjesme, koja, uostalom, savršeno funkcionira i bez njega.

„Za dom spremni“ uzvikuju i djeca

Ono što je poseban problem je to što Thompsona slušaju i djeca. Dolazeći na njegove koncerte njih se uči da je uzvikivanje pozdrava „Za dom spremni“ društveno prihvatljivo. Iako nije. Uče tako i da je ustaška ideologija koja stoji iza tog pozdrava prihvatljiva. Iako je sve samo ne prihvatljiva. Na kraju krajeva, djeca će i van koncertnih dvorana i stadiona, nastaviti s uzvikivanjem ili pisanjem tog pozdrava. Time dolazimo do apsurda da će djeca biti kažnjavana zbog svog ponašanja, a onaj koji ih naveo na to da uzvikuju „Za dom spremni“ ne. A to nikako nije u redu. 

Jelena Oberman

FOTO: Marko Perković Thompson, Facebook/Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.