Wonder Woman, Kapetanica Marvel i Crna udovica su novi uzori

Wonder Woman, Kapetanica Marvel i Crna udovica su novi uzori

S Wonder Woman, Kapetanicom Marvel i Crnom udovicom i djevojčice su napokon dobile svoje superheroine. Herojstvo nije više rezervirano samo za dječake. Razveselila me ta spoznaja kada sam, napokon, pogledala filmove o njima. Zanimljivo, upravo na inicijativu moga malog sina.

Inspiracija za žene svih dobi

Prihvatio ih je s velikim zanimanjem i kao nešto posve prirodno. Bez pitanja: „zašto“, „kako to sad“ i „odakle sad žene“. Za razliku od starijih generacija muškaraca kojima pojava superjunakinja koje se ravnopravno bore s muškarcima, a nerijetko su i jače i sposobnije od njih, može predstavljati kulturalni šok. Jer žene su to koje ne zazivaju u pomoć i ne traže pomoć muškaraca, nego se same bore. One i dalje jesu ljepši spol, ali ne i slabiji. Hrabre, samostalne, lijepe i snažne pravo su osvježenje na filmskom platnu i inspiracija za žene svih dobi.

Moram priznati da sam cijelo svoje djetinjstvo provela gledajući filmove o superjunacima. 

Malo sam željela biti kao Superman, malo kao nindža, ali ženskog uzora nije bilo na vidiku. Jednostavno, bila su takva vremena. Žene se kroz filmove uglavnom prikazivalo kao nježniji spol koji traži svoga spasioca, kao nekad „princa na bijelom konju“.

Žene se, doduše, kao superjunakinje u stripu pojavljuju još četrdesetih godina 20. stoljeća, no ja nikad nisam bila neki ljubitelj stripova. Više sam filmski tip. Zanimljivo je da je bilo potrebno gotovo trideset godina da se nakon stripa pojave prve superjunakinje na filmu ili televiziji. Modesty Blaise pojavila se na filmu 1966, Barbarella 1968,  Wonder Woman u TV-seriji 1975, a Supergirl  na filmu 1984. godine. Devedesetih su također snimani filmovi sa superjunakinjama, no prošli su posve nezapaženo. Jednostavno nisu bili „blockbusteri“, što u prijevodu znači da nisu postigli neki uspjeh u kinodvoranama. S izuzetkom Catwoman, prva dekada 2000-ih je prošla praktički bez snažnih žena sa super-moćima. Inspiraciju smo mogle pronaći jedino u pustolovnoj, hrabroj i vještoj, ali i posve „prizemnoj“ pljačkašici grobova Lari Croft.  Nju je utjelovila nezaboravna Angelina Jolie 2001. i 2003. godine u filmovima „Tomb Rider“ napravljenim po istoimenim kompjuterskim igricama.

Wonder Woman, Kapetanica Marvel i Crna udovica

Tek posljednjih nekoliko godina pojavljuju se prave superjunakinje u svom punom sjaju: Wonder Woman, Kapetanica Marvel i Crna udovica.

Wonder Woman se pojavljuje u istoimenom filmu 2017. godine. Princezu Amazonki, pravog imena Diana, tumači izraelska glumica i manekenka, Gal Gadot. Wonder Woman odlazi sa zaštićenog otoka na kojemu žive samo žene kako bi pomogla čovječanstvu da se završi Prvi svjetski rat. 

Kapetanica Marvel pojavljuje se na filmu 2019. godine i ona je, zanimljivo, na sveopće iznenađenje, jača od bilo kojeg muškog superheroja iz Marvelog svijeta. Pojavljuje se 90-ih godina kad se Zemlja našla usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. Utjelovila ju je oskarovka Brie Larson. 

Crna udovica (Black Widow) još je jedna od Marvelovih junakinja. Ona je ruska super-špijunka i pravo joj je ime Nataša Romanoff. Utjelovila ju je američka glumica Scarlett Johansson u čak sedam Marvelovih filmova o superjunacima. Prvi put se pojavila u filmu „Iron Man 2“ 2010. godine. Iako je herojski umrla dajući svoj život za svog druga u zadnjem nastavku „The Avengersa“ („Osvetnika“), neobično me veseli što ćemo za manje od dva mjeseca Crnu udovicu imati prilike gledati u kinima u cjelovečernjem filmu posvećenom samo njoj. A u šestom mjesecu u kina dolazi i novi film s Wonder Woman. 

Superjunakinje su, čini se, zavladale filmskim platnom, a mi, žene i djevojčice, smo napokon došle na svoje.

Iva Kozarac

FOTO: WARNER BROSMARVEL/ montaža: Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.