Jamranje

Jamranje

Prema Wikipediji, jamranje (od njem. jammern) ili kukavnost označava ponašanje jadikovanja, tužikanja, kukanja ili naricanja.

U zadnje vrijeme mi se čini da kada nekoga sretneš i zastaneš da malo popričaš, nekako ne može proći razgovor bez barem malo jamranja. Ponekada jamra jedan sugovornik, ponekad drugi, a najčešće oboje. Kao da je tog jamranja puno više nego prije otprije 20 – 25 godina.

Bili smo mlađi

Možda se radi o tome da sam tada bila ipak nešto mlađa pa me puno svakodnevnih, današnjih problema tada nije mučilo. Možda se radi o tome da smo tada još svi gajili više nade da nas čekaju nešto bolja vremena u kojima ćemo makar malo bolje živjeti, barem što se tiče životnog standarda. Možda se radi o tome da sam prije živjela bez sustanarke, a danas živim sa sustanarkom. Možda smo svi, pa tako i ja bolno svjesni činjenice da se ništa od gore navedenog neće u skorije vrijeme puno promijeniti, pa onda posežemo za dobrim, starim jamranjem.

Unatoč tome što to i nije ne znam koliko učinkovita metoda rješavanja problema, dosta nas je zapravo voli koristiti. Do te mjere je volimo koristiti da smo počeli jamrati na sve na što se može jamrati. Tako jamramo na vrućine, zahladnjenja, sparine, vjetrove, muhe, kašnjenja autobusa, spore blagajnice, prebrze blagajnice, preskupu hranu, loš TV program, klimatizirane prostore, neklimatizirane prostore, premasne obroke, presuhe obroke i štošta drugo.

Jamranje do izluđivanja

I ja sebe često uhvatim kako jamram. Jamram zašto me sad boli noga, zašto ne vidim dobro, zašto se ne mogu sjetiti što sam htjela reći, zašto se ne mogu sjetiti neke riječi koja mi treba, a najviše volim jamrati na stvari koje sam pomno pospremila da ih ne izgubim i od onda su tako lijepo pospremljene da su još uvijek tamo, a nitko ne zna, a kamoli ja, gdje je to mjesto. U tim situacijama sam spremna jamrati do izluđivanja svih oko sebe.

Tako sam se počela pitati, koja je stvarno svrha jamranja? Da li bi možda mogla upotrijebiti neke druge alate za rješavanje nagomilanog stresa i problema, od jamranja.

Stolica u tramvaju

Neki dan sam se skupa s mojom pomoćnom trećom nogom vozila u tramvaju. Moj um, koji zna neke dane biti malo nabrijan se nekako pripremao kako će pri prvom susretu s nekim istresti i dobro izjamrati situaciju u tramvaju u kojoj sam morala od Trga do Črnomerca stajati u gužvi. Međutim, prešla me jedna žena. Prešla me je i ponizila moj um pripremljen na jamranje. Prešla me svojom ljubaznošću. Bila je to neka starija žena koja je silno htjela ustati i ustupiti mi sjedeće mjesto. Svojski sam se morala truditi da je razuvjerim i uvjerim da mi stolac ne treba jer sam se evo baš lijepo uglavila u kutu. Znale smo obje da to i nije najtočnija istina, ali vjerojatno je i njoj i meni preizražena savjest u tom trenutku nalagala da bi trebale postupiti drugačije i ustupiti svoje mjesto. Ipak sam ja pobijedila u tom mini dvoboju jer nisam mogla dozvoliti da se starija žena meni ustaje, pa sam je uvjerila da je sve uredu, što je zapravo i bilo. Vrlo brzo je žena izišla pa sam ipak sjela na njeno mjesto. Vjerojatno je to moje zauzimanje sjedećeg mjesta izazvalo olakšanje u nekim drugim ljudima koji su možda samo razmišljali o ustajanju ženi sa štakom. Kako god. Radi se o tome da je moje unaprijed pripremljeno jamranje prekinula jedna draga, starija žena sa jednom toliko jednostavnom gestom. Gestom ljubaznosti. Gestom suosjećanja. Gestom stavljanja tuđih problema ispred svojih.

Ponuditi svoje vrijeme

Pa si nekako od onda mislim kako ne bi bilo loše malo suosjećajnije saslušati svog sugovornika, koliko god on jamrao, jer ipak i ja često jamram, i ponuditi mu malo svog vremena, svog osmjeha, svoje ljubaznosti. Vjerujem da bi onda i on to nekome, u nekoj drugoj prilici dao. Možda bi se onda barem malo prekinuo taj začarani krug jamranja.

„Svetac je samo grešnik koji se trudi.“ sv. Josemaria Escriva

Mirjana Krpelnik

FOTO: Edwin Andrade/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.