Vortex

Vortex

Da ste me prije godinu dana pitali što je vortex odgovorila bih vam da je to sigurno neki SF pojam iz Zvjezdanih staza. A onda se pojavila Ana Bučević i njezin vortex. Mislim, pojavila se ona i prije, samo što mi, šire mase za nju nismo čuli.

Je li ona iscjeliteljica, self-help guru ili life coach (u prijevodu: životni učitelj) ostaje upitno. Oko nje se svađaju po medijima znani i neznani, ali kad čujem vortex ne mogu je doživjeti ozbiljno. Zbog asocijacije na Zvjezdane staze. Iako se vjerojatno pojam vortex tamo ni ne spominje.

Vortex je smiješan koncept

Ali, meni je smiješno. Još smješnije mi je bilo kad sam potaknuta pisanjem medija išla provjeriti što vortex zapravo znači. A potom mi je smiješno bilo što se oko Ane Bučević i njenog vortexa digla tolika frka. Što to svi shvaćaju toliko ozbiljno?

Vortex je, prema navodima s interneta, engleska riječ koja zapravo znači vrtlog, a koristi se u takozvanom Zakonu privlačenja za označavanje vrtloga pozitivne energije koji se nalazi u drugoj dimenziji. Tamo se nalaze svi naši snovi i želje, zdravlje, novac, savršeno tijelo, idealan partner i sve drugo što priželjkujemo. Zakon privlačenja pokazuje da svaka osoba u svoj život može privući ono što se nalazi u vortexu, a da je za to potrebno pozitivno razmišljati.

Da, možeš misliti! Do svega toga se dolazi mudrim življenjem i predanim radom, uz malo sreće i hrabrosti.

A što je s drugima?

Pokušala sam pogledati što Ana Bučević o tom priča, ali nimalo nije dopiralo do mene. Bilo mi je toliko dosadno da sam prestala gledati. Neprobavljivo! Očito nisam ciljana publika. Zapravo, ne znam u kako beznadnom stanju bi trebala biti da mi tako nešto kao što su YouTube-gurui postane privlačno. Ili potrebno. No, očito mnogima je privlačno i mnogi jesu u beznadnom stanju kada su nasjeli.

Ali, ljudi nasjedaju i na horoskope, tarot, vračeve, i razno razne gurue. Po čemu je vortex teorija zaslužila tako specijalnu pažnju da se protiv jedne obične youtuberice dižu poznati i nepoznati, a medicinska struka poziva na linč i tužbe? Zašto onda ne reagiraju na dnevne horoskope po novinama, ili tarot majstore koji nam se ukazuju u gluho doba noći na tv prijemnicima?! To čak nije ni smiješno. Kada ih vidim na TV-u mahnito pritišćem tipku na daljinskom kako bi što prije promijenila program. Poput utvara su. Iz najgorih horora. Ana Bučević svojom pojavom barem nikoga ne straši. Iako je beskrajno dosadna. Meni. Zašto je onda toliko zanimljiva javnosti?

Kažu, na svojim vortex krstarenjima zarađuje masne pare. Bit će da je onda u pitanju ipak – jal. Osim što ju je netko možda shvatio kao ozbiljnu prijetnju za javno zdravlje, dok istovremeno žmiri pred čitavom vojskom skidača uroka, tarot i horoskop majstora. Smiješno!

Iva Kozarac

FOTO: Caleb Woods/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.