Categories AKTUALNO

Vlada odbila prijedlog oporbe za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića

Vlada je danas u cijelosti odbila prijedlog 31 zastupnika oporbe za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića. „Sve što oni nama prigovaraju zapravo su naslijeđeni problemi od ranije, a mi smo ih već ili otklonili, ili su u zreloj fazi otklanjanja i unapređenja. Tako da su opet ljudi pokazali da malo slabije razumiju, da im je očito do populizma i igranja, a ne do ozbiljnog promišljanja o zdravstvenom sustavu.“, kazao je Kujundžić. O prigovorima oporbe, čitajte ovdje: Oporba se ujedinila oko smjene ministra zdravstva

Tri nova zakona

Vlada je danas prihvatila i tri nova zakona s područja zdravstvene zaštite, a ministar Kujundžić predstavio ih je javnosti nakon sjednice Vlade. Najvažniji je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji će integrirati objedinjeni hitni bolnički prijem, županijsku ili gradsku hitnu pomoć i liječnike u domovima zdravlja, odnosno koncesionare. Po novom zakonu osigurava se 24-ero satno dežurstvo liječnika opće prakse u domovima zdravlja, što ranije nije bio slučaj, jer su, naime, zakupci odbijali dežurati.

„Ono što je javnost senzibiliziralo, to je bila tragična smrt mladog čovjeka u Zaprešiću. Iako, medicinski govoreći, neovisno o zakonima i medicini, priroda bolesti je bila takva da bi život otišao. Ali, uviđajući i na tome slučaju slabost, s ovim zakonom utvrđujemo da nam  objedinjeni hitni bolnički prijem, županijska ili gradska hitna, i liječnici u domovima zdravlja, odnosno koncesionari, nisu više, svatko za sebe, odvojena kategorija“, rekao je Kujundžić. O zaprešićkom slučaju čitajte ovdje: Dva liječnika su luksuz, a ne pravilo

Zatvaranje odjela

Osim toga zakonom je osigurano i funkcionalno povezivanje bolnica na način da će se neki odjeli zatvoriti i pretvoriti u odjele za palijativnu skrb, jer, kako kaže ministar, nema smisla imati na primjer dvije ortopedije na 20 kilometara udaljenosti. Palijativna skrb uvodi se i u domove zdravlja. Domovi zdravlja postat će centralno mjesto primarne zdravstvene zaštite, gdje će se moći obaviti svi specijalistički pregledi, čime će se smanjiti pritisak na bolnice. Također se jasno određuju i kriteriji za zakupce: tko, kada i pod kojim uvjetima može u zakup. Zakonom se smanjuje i broj zavoda tako da se postojeći zavodi pripajaju Zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za hitnu medicinu.

Drugim zakonom, zakonom o lijekovima uveli su da Halmed postaje prva instanca pregovaranja i dogovaranja cijene bilo kojeg lijeka na recept. Halmed utvrđuje najvišu cijenu, tako da se više ne može događati da se lijekovi jeftinije mogu nabavit u nekoj drugoj državi. Uredbom o medicinskim proizvodima i in vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima, usklađuju se hrvatski propisi s regulativama Europske unije i pruža zaštita od eventualnih manipulacija s takvim proizvodima.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash