Oporba traži formiranje povjerenstva za istraživanje svih slučajeva zlouporabe sustava

Oporba traži formiranje povjerenstva za istraživanje svih slučajeva zlouporabe sustava

Oporba u Saboru je složna: traži formiranje saborskog Povjerenstva za istraživanje svih slučajeva zlouporabe sustava. Priopćili su to novinarima predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, danas nakon sastanka čelnika oporbenih stranaka u Saboru.

„Sigurnosni sustav u Hrvatskoj je probijen i ne može osigurati zaštitu građana od kriminala i korupcije, i borbu protiv kriminala i korupcije. I naše je glavno pitanje u opoziciji: ima li ova zemlja snage, ima li naš narod snage da se obračuna s korupcijom i kriminalom u našoj zemlji?“, kazao je Bernardić.

Oporba o aferama

Povjerenstvo bi se trebalo baviti svim pitanjima zloporabe sustava i svim aferama, koje u zadnje vrijeme potresaju Hrvatsku, vladajući vrh i vladajuću stranku.

Afera SMS je buknula prošli tjedan kada je uhićen Blaž Curić, kum Milijana Brkića, potpredsjednika HDZ-a. Curića, koji je radio kao vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, se tereti da je krivotvoritelju sms-ova Franji Vargi dojavio da je pod istragom i da mu se sprema uhićenje. Tjednik Nacional je pak objavio vijest u kojem se Brkića direktno sumnjiči za odavanje tajni iz policijske istrage, konkretno u jednom slučaju elitne prostitucije.

Afera Hotmail, ili afera Borg je afera u koju je, prema pisanju Indexa, direktno uključen premjer države Andrej Plenković. Zajedno s odabranom skupinom savjetnika, tzv. skupinom Borg, premijer i bivša ministrica gospodarstva Marina Dalić, sastavljali su Lex Agrokor, zakon preko kojega će kasnije predstavnici te skupine, kao konzultanti, izvući novac iz posrnulog Agrokora.

Gdje je DORH?

„Ne može se eskulpirati premijer Plenković iz svega, on je najodgovornija osoba u državi, on je sve znao i 2011. godine, kad je bio član HDZ-a, i kad je postao predsjednik HDZ-a, on je bio taj čiji je Miljan Brkić bio prvi suradnik, i danas mu je prvi suradnik, dakle najodgovornija osoba za ovo i za sve afere je Andrej Plenković, i cijela ekipa uz njega. HDZ može promijeniti dlaku, ali ćud ne.“, kazao je Beljak.

„Gdje je Jelenić, gdje je DORH, gdje su te institucije? Je li moguće da institucije u ovoj zemlji skrivaju korupciju i kriminal? Dakle, Plenković i Borg, ili Brkić i SMS, potpuno svejedno“, zapitao se Bernardić.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash