Nestao spis u općinskom državnom odvjetništvu, svjedoci povukli što su rekli policiji

Nestao spis u općinskom državnom odvjetništvu, svjedoci povukli što su rekli policiji

„Nesporno je da je na temelju saznanja, koje je imalo, državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka. Ti svjedoci su ispitani, radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji, i u istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili“, kazao je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić danas, nakon zatvorene sjednice saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, u vezi pisanja tjednika Nacional da je Milijan Brkić bio upleten u odavanje tajnih istraga upletenima u elitnu prostituciju još 2011. godine.

Nestao spis

Drugim riječima, to znači da se nije prikupilo dovoljno dokaza da bi se Brkića optužilo, jer svjedoci nisu bili spremni ponoviti pred sucem ono što su neformalno izjavili policiji. Tako da se nije otkrilo tko je odavao tajne podatke. Državni odvjetnik je dodao i da se nije javio dva i pol dana, jer je želio biti odgovoran prema javnosti i provjeriti sve o čemu je riječ.

Na novinarski upit je li istraga u tom trenutku stala, ili se nastavilo sa nekim drugim radnjama kako bi se istražilo ima li osnove za takve tvrdnje, Jelenić je rekao da na to trenutačno ne mogu odgovoriti, jer spisa u općinskom državnom odvjetništvu- nema. „Da bih vam mogao odgovoriti na ovo pitanje, probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer spisa predmeta u ovom trenutku u općinskom državnom odvjetništvu nema.“, rekao je glavni državni odvjetnik. Tvrdi da nikakvog zataškavanja nije bilo.

Komplicirana istraga

Na pitanje očekuje li brze rezultate u vezi curenja informacija u najnovijoj aferi SMS odgovorio je da očekuje rezultate u vremenu u kojem se do tih rezultata objektivno može doći. Čini mu se, istaknuo je, da istraga nije baš jednostavna, i da ima puno radnji koje policija u tom kriminalističkom istraživanju treba poduzeti. „Svi oni koji trebaju dati iskaze, vrlo vjerojatno će biti pozvani da daju iskaze, onda kada će biti procijenjeno, da je to za probitak istrage najbolje.“, odgovorio je na pitanje o tome hoće li Brkić biti pozvan na ispitivanje. Negira da je curenje podataka u sustavu često, te da je unazad tri godine za to optuženo devet policijskih službenika. Prema njegovom mišljenju sustav funkcionira. U svakom žitu, doduše, ima kukolja, ali „ovaj sustav je taj kukolj u stanju prepoznati“.

Jelena Oberman

FOTO: Alter