Dva liječnika su luksuz, a ne pravilo

Dva liječnika su luksuz, a ne pravilo

U ispostavi hitne medicine u Zaprešiću, od danas će, tijekom cjelodnevnog dežurstva, u dnevnoj i u noćnoj smjeni, raditi dva liječnika, priopćeno je danas iz Ureda župana Zagrebačke županije. Rezultat je to dogovora župana Stjepana Kožića i zaprešićkog gradonačelnika Željka Turka, postignutog 28. kolovoza, nakon velikog pritiska javnosti izazvanog smrću mladog Mattea Ružića.

Dvije smrti

Dvadesetdvogodišnji je Matteo umro prošloga mjeseca na cesti u Zaprešiću, čekajući liječnika. Naime, zaprešićka hitna pomoć imala je samo jednog liječnika u smjeni, koji je u to vrijeme bio na drugoj intervenciji u Samoboru. Istovremeno, umrla je još jedna osoba iz Jastrebarskog, jer je hitna iz Jastrebarskog jurila iz Zagreba da spasi život u Zaprešiću. Matteova smrt šokirala je javnost i postala glavna tema u državi jer su na površinu isplivali svi problemi s organizacijom sustava hitne pomoći u Hrvatskoj, te izazvala niz prosvjeda u Zaprešiću i Zagrebu.

Nadstandard

No, iako je dogovorom župana i gradonačelnika stanje u Zaprešiću poboljšano, to se, nažalost, ne može reći za cijelu državu. Još uvijek ima sredina u kojima je samo jedan liječnik u smjeni, i u kojima se može ponoviti isti scenarij. Dva liječnika su, naime, luksuz, a ne pravilo. Radi se o takozvanom nadstandardu, kojeg ne financira država, nego, po želji financiraju, ili ne financiraju, jedinice lokalne i regionalne samouprave. Tako i ovakav ustroj hitne u Zaprešiću do kraja godine s 250 tisuća kuna financira Zagrebačka županija, a s 250 tisuća Zaprešić i 7 susjednih općina: Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća. K tome, Zaprešić i okolne općine izdvojit će i 200 tisuća kuna za rad medicinskih sestara u dnevnoj i noćnoj smjeni, čime je osigurano da su vrata hitne otvorena 24 sata dnevno. Isti način rada kao i u Zaprešiću osiguran je i u Samoboru, za što će županija također izdvojiti 250 tisuća kuna.

Župan Kožić, uputio je i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, kao i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije, prijedlog Izmjena i dopuna Mreže hitne medicine kojima se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za prijavno-dojavnu jedinicu, Ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata. (J.Oberman)