Velika nevolja  oca Dickersona – četvrti roman mladog Mislava Gleicha

Velika nevolja  oca Dickersona – četvrti roman mladog Mislava Gleicha

Mislav Gleich zasigurno je posebna pojava na hrvatskoj književnoj sceni. 24-godišnji student Filozofskog fakulteta u Zagrebu na apsolventskoj je godini i još mu preostaje diplomirati komparativnu književnost, a upravo je objavio svoj četvrti roman, te je najmlađi član Društva hrvatskih književnika. Alterov intervju s tim mladim autorom možete pročitati ovdje.

Velika nevolja oca Dickersona

Nakon prošlogodišnjeg hita Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea, ovaj je student u nakladi Despot infinitus objavio roman Velika nevolja oca Dickersona: priču iz Colorada. Otac Dickerson punokrvni je žanrovski roman koji podsjeća na radove braće Coen, Guya Ritchieja i Quentina Tarantina, dok stilsku inspiraciju crpi iz Winstona Grooma, Charlesa Dickensa i Stephena Kinga.

Radnja priče smještena je u proljetni i sunčani Colorado, gdje jedne noći pijani ateistički pop Dickerson slučajno nasmrt gazi pješaka. Ispostavi se da je pješak mafijaš koji je sa sobom nosio pola milijuna dolara kako bi izvršio značajnu transakciju. Dickerson će u pijanstvu ukrasti novac i napraviti cirkus od mjesta zločina, te pobjeći natrag u pitoreskni gradić Shandsville da se pritaji. No, jednom kad drugi mafijaši saznaju za propalu transakciju, i sami će odjuriti u Colorado da iskamče novac iz ateističkog popa. U sve će se uplesti jedan priglupi šerif koji će pogrešno zaključiti da je pregaženog muškarca usmrtila sotonistička sekta, a pojavit će se tu i jedan seljak sa sačmaricom, Billy Newell, koji će i sam htjeti lovu.

„Htio sam napisati jednu pozitivnu priču“, govori Gleich. 

„Moji raniji romani bili su prilično mračni, pa sam s ovime htio napraviti izuzetak. Dickerson je sretan roman. Premda i ovdje imamo motiv ubojstva, priča je to o iskupljenju. Dickerson kao lik prolazi kroz dickensijanski razvoj, baziran je na Ebenezeru Scroogeu. A svi znamo, naravno, da Božićna priča nosi pozitivnu poruku. Htio sam napraviti nešto slično s ovim romanom – razveseliti čitatelje i poslati nešto sreće u svijet.“

Zabavan i urnebesan roman

Dakle, naglasak ove knjige jest na kompleksnom zapletu, šarolikim i ekscentričnim likovima, te pozitivnoj poruci. Prema Gleichu, pripovjedač u tekstu inspiriran je Groomovim Forrestom Gumpom i radovima Dickensa i Twaina. Sve u svemu, čitatelji mogu očekivati zabavan i urnebesan roman prikladan za nadolazeće sunčane dane. Zasad se roman može nabaviti u Hoću knjigu, Ljevku, Mojoj knjižari, Knjižari Dominović, itd., a s vremenom dolazi u knjižnice.

Gleich

Da je Gleich usprkos studentskom statusu novo relevantno ime na našoj književnoj sceni, te pritom vrijedan čitanja, govori u prilog činjenica da je nedavno prihvaćen u Društvo hrvatskih književnika (DHK) kao njihov najmlađi član. Jedino što preostaje jest nabaviti njegov najnoviji roman i saznati je li se otac Dickerson uspio izvući iz velike nevolje u koju je upao.

AUTOR/FOTO: Promo