Categories KULTURA

Mislav Gleich: Nisam osoba koja će namjerno napisati nešto provokativno samo kako bi izazvala reakciju javnosti

Mislav Gleich ima tek 23 godine, a već je objavio čak tri romana. Gleich studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i očekuje da će mu upravo njegova posljednja knjiga osigurati članstvo u Društvu hrvatskih književnika, gdje bi bio najmlađi član. U povodu njegovog najnovijeg romana, o kojemu se već sad priča, a jedna narudžba je zaprimljena i iz Kanade, donosimo intervju s mladim piscem.

Beskrajno ljeto

Nedavno ste objavili svoj novi roman Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea. O čemu se radi u romanu?

Zamislite kraj školske godine – svojevrsnu američku „norijadu“. U jednom malom gradu na sjeveru SAD-a, srednjoškolci uživaju i zabavljaju se po ulicama i parkovima. Ali jedan srednjoškolac, Adrian, poželi otići na izlet i maknuti se od vreve. Sa svojom curom Christie i njezinim mlađim bratom Dannyjem odlazi na brdo iznad grada. Ondje u šumi njih troje posvjedočuju prizoru u kojem dvojica muškaraca ubiju nekog nedužnog, dobroćudnog starčića. Ostatak romana tematizira Adrianovo nošenje s posljedicama tog okrutnog zločina, te prikazuje njegovo nastojanje da otkrije zašto je jadni starac ubijen.

Beskrajno ljeto čini se kao savršeno ljetno štivo. Što ga čini takvim?

Kratkoća, jednostavnost, čitkost. Poglavlja nisu duga, a radnja je napeta. Glavni lik hrva se s emocijama koje su poznate velikom broju ljudi, pogotovo sad nakon pandemije i potresa: depresija, izgubljenost, želja za nadom. Vjerujem da se svatko barem u nekom aspektu može pronaći u romanu. Na kraju – radnja je smještena u ljeto, na što upućuje i sam naslov.

Odakle inspiracija za ovaj roman?

Samo mi je pala na pamet ta ideja da opušteni klinci na zadnji dan škole odlaze u šumu, na kratki izlet, ali ondje ugledaju dvojicu muškaraca koji su nakanili iz čista mira objesiti nekog jadnog starčića. Započeo sam pisanje te priče u ljeto 2019., ali napisao sam tek dvije-tri stranice. Godinu dana poslije, nakon prvog vala pandemije, pomislio sam da bi valjalo istražiti tu priču i prenijeti je na papir. No, kako sam htio pisati na način na koji inače ne pišem – da mi stvar bude uzbudljivija i zabavnija – odlučio sam priču učiniti jednostavnom, kratkom i introspektivnom. Zbog introspekcije i 1. lica roman je ispao vrlo osoban i iskren.

Tko su Vam književni uzori?

Uzori su razni, ali u prvom su planu J. K. Rowling, Stephen King, Mark Twain i Charles Dickens.

Gleich i kontroverze

Čini se da svojim djelima volite provocirati javnost. U prvom romanu Nikolay Vasilevsky dotakli ste se engleskog nacionalizma, patriotizma, imigracije i Brexita, pripovijetka Bizarna smrt časne Antonije prikazuje kako primitivni mještani malog sela reagiraju kad njihovu časnu sestru iz vedra neba ubije munja, Vaš drugi roman Samostan Craven Hill ima kontroverzni završetak zbog kojeg je nakladnik strahovao da bi ga Katolička crkva mogla tužiti. Možete čitateljima Altera otkriti o kakvom završetku se radi i koji je smisao tih kontroverzi?

Kontroverze poput ove zapravo i nisu kontroverze. Nisam jedna od onih osoba koja će namjerno napisati nešto provokativno samo kako bi izazvala kontroverznu reakciju javnosti. Radi se o tome da me privlače jedinstvene ideje. Neočekivan završetak Craven Hilla bio je jedna od takvih ideja. Jednako vrijedi i za časnu sestru koju je iz čista mira pogodila munja, ili za ruskog grofa koji se predstavlja kao Englez. Sa svojim pričama ne nastojim zalaziti u političke sfere niti nastojim prenijeti neku poruku – uvijek mi je na prvom mjestu ideja da napišem kvalitetnu, zabavnu i zanimljivu priču.

Iako ste vrlo mladi uspjeli ste za sve romane pronaći izdavače. Prva dva romana izdala je Nova knjiga Rast, dok je najnoviji izdao Despot Infinitus. Koliko je teško naći izdavača, pogotovo mladom autoru?

Mislim da je teško pronaći izdavača mladim autorima iz više razloga. Oni nemaju prevelikog spisateljskog iskustva niti poznaju ljude iz književnih krugova. Također, izdavači su zatrpani rukopisima, pa se teško istaknuti. Usprkos tome, mladi autori očito imaju šanse. Ako napišete kvalitetan tekst, uz nešto truda i sreće vjerujem da možete biti objavljeni. Samo ne smije odustati i morate nastaviti pisati.

U pripremi je i 4. roman Teror u Malwarku, za koji ste dobili poticaj za književno stvaralaštvo od Ministarstva kulture. Kada ga možemo očekivati?

Taj roman napisao sam već prije nekoliko godina. Nadam se da će u skoroj budućnosti biti objavljen. Da se mene pita, volio bih da to bude što prije.

Gdje čitatelji mogu pronaći roman Beskrajno ljeto?

Zasad u većim knjižarama kao što su Hoću knjigu, Ljevak, Menart, AGM, itd. Nadam se da će s vremenom doći i u knjižnice da pravi društvo mojim prethodnim romanima.

Razgovarala: Jelena Oberman

FOTO: Mislav Gleich

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.