Ustavni sud presjekao gordijski čvor za koji su krivi i SDP i HDZ

Ustavni sud presjekao gordijski čvor za koji su krivi i SDP i HDZ

Ustavni sud velikom je većinom glasova krajem siječnja presudio da istospolni parovi, bez obzira bili u formalnoj ili neformalnoj zajednici, mogu udomiti dijete. Javnost je za tu odluku doznala prošloga petka, što je podiglo bune reakcije. Konzervativne udruge tako prigovaraju da će to naštetiti djeci, pravnom poretku, pa čak i demokraciji.

Ustavni sud zaustavio diskriminaciju

No, prava istina je da je Ustavni sud presjekao gordijski čvor za koji su podjednako krivi i SDP i HDZ. Svojim nečinjenjem (SDP), odnosno svjesnim činjenjem (HDZ) uveli su kaos i pomutnju u pravni poredak, izazvali pravnu nesigurnost i odškrinuli vrata diskriminaciji određene skupine ljudi. Konkretno, ljudi koji žive u istospolnim zajednicama. Ustavni sud tu je konfuziju, svojim tumačenjem Zakona o udomljavanju, ispravio. Ustavni sud, svojom odlukom, otišao je i korak dalje i okončao sve rasprave o tome što je obitelj. Za Ustavni sud nema nikakve dvojbe- i istospolni životni partneri su obitelj.

“Ustavni sud istaknuo je da je antidiskriminacijskim zakonima (Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o ravnopravnosti spolova, Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola) pripadnicima te društvene skupine (odnosi se na istospolne životne partnere, op.a.) u pravnom  poretku Republike Hrvatske priznat pravni položaj „zajednice obiteljskog života“ s odgovarajućim pravnim učincima u raznim sferama života“, obrazlaže Ustavni sud.

No, kako se sve ovo zakuhalo?

Krivnja SDP-a i HDZ-a

Kad su SDP i njegovi koalicijski partneri donosili Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, propustili su unijeti izmjene i u Obiteljski zakon, gdje se nigdje ne spominje životno partnerstvo, za razliku od braka i izvanbračne zajednice. Trebali su izmijeniti i temeljni Zakon o socijalnoj skrbi gdje stoji definicija obitelji iz koje su isključeni istospolni životni partneri.

S druge strane HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima 2018. godine izglasao ovakav „zbunjujući“ Zakon o udomljavanju u kojem nisu zabranjene, ali su prešućene istospolne zajednice kao potencijalni udomitelji. Godinu ranije, 2017. godine, povukli su Obiteljski zakon zbog sporne i šokantne definicije obitelji. Sve dosad HDZ nije donio novi prijedlog. Očito su u pozadini politički razlozi, tj. strah od gubitka izbora jer to pitanje u javnosti izaziva kontroverze. Dakle, nije problem u Centrima za socijalnu skrb, odnosno konkretnom zagrebačkom CZSS-u kad je odbio zahtjev istospolnog para u životnom partnerstvu da pristupi procesu udomljavanja. To je problem koji je kreirao zakonodavac, odnosno politika.

A to pitanje je, demokracije radi, pitanje koje treba biti jasno definirano, odnosno političari i sve političke stranke se moraju jasno, pred biračima izjasniti žele li konzervativno ili liberalno društvo. Dosad nisu sve stranke bile dovoljno jasne i hrabre što je svojevrsna manipulacija biračima. HDZ-ov šef Andrej Plenković kao da silno želi široko zahvatiti u biračko tijelo. On bi rado osvojio birače i iz konzervativnih i liberalnih krugova, pa nije čudo što sad svjedočimo svojevrsnom raskolu u HDZ-u, ali i svim previranjima na desnici još od pretkampanje za predsjedničke izbore. Tako imamo i situaciju da dok javnost žestoko raspravlja o ovoj temi, vlast mudro šuti.

Jelena Oberman

FOTO: Alter/ Wesley Tingey, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.