Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Istospolni parovi mogu udomljavati djecu

Istospolni parovi u neformalnoj ili formalnoj vezi, odnosno životnom partnerstvu mogu udomljavati djecu. Odlučio je to većinom glasova Ustavni sud Republike Hrvatske u subotu 29. siječnja ove godine. Odluku je Ustavni sud objavio u petak.

Svjesno izostavljeni istospolni parovi

Ustavni sud utvrdio je da pojedine zakonske odredbe Zakona o udomiteljstvu proizvode „generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo“. Radi se o članku 9. stavku 3,članku 11. stavku 3. i članku 13. stavku 2. Iz njih su istospolne zajednice, kako je utvrdio sud, svjesno izostavljene, odnosno „prešućene“. Sud ipak nije poslao Zakon na doradu jer bi „puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva“. Međutim, svi sudovi i druga nadležna tijela dužna su te zakonske odredbe tumačiti na način kako ih je protumačio Ustavni sud. Sažetak kao i cijelu odluku Ustavnog suda možete pronaći ovdje.

Reakcije u javnosti

No, dok su istospolni parovi i LGBT zajednica slavili pravo na udomljavanje, udruge „U ime obitelji“ i „Vigliare“ misle kako je ta odluka štetna za djecu, demokraciju i pravni sustav u Hrvatskoj, piše Novi list.

Podsjetimo, problem je izbio na vidjelo kada je zagrebački Centar za socijalnu skrb (CZSS) odbio zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljavanje. Oni su zatim podnijeli tužbu Upravnom sudu. Taj sud je lani pred Božić donio presudu u njihovu korist. CZSS je, međutim, ponovno odbio njihov zahtjev.

No, prijepori su započeli još kod izglasavanja zakona u prosincu 2018. godine. Već tada su LGBT zajednica i pojedine političke stranke istaknule da su istospolni parovi namjerno izostavljeni iz Zakona. Počele su i javne prozivke. O tome je pisao i Alter, što možete pročitati ovdje.

Lome se koplja oko zagrebačkog GUP-a

Ovoga tjedna koplja su se lomila oko zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP). Točnije, oko potencijalnog atraktivnog građevinskog zemljišta u glavnom gradu Hrvatske. Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) priopćilo je u petak da je podnošenje 85 amandmana na zagrebački GUP predstavlja presedan u povijesti prostornog planiranja u Hrvatskoj, prenosi Hina. DAZ navodi da bi njihovo prihvaćanje omogućilo prenamjenu 530 tisuća metara kvadratnih javnih površina u površinu za gradnju.

Hrvatska komora arhitekata, udruge arhitekata i urbanista, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i zagrebački Arhitektonski fakultet uputili su u utorak otvoreno pismo zagrebačkim gradskim zastupnicima, izvještava Hina. Traže zastupnike da uvaže stručne argumente i da ne podrže donošenje izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a.

Na GUP je stiglo i više od 30 tisuća primjedbi građana koje su gotovo sve odbijene. Udruge „Zelena akcija“, „Pravo na grad“, i „Siget“ te inicijativa „Zagreb te zove“ organizirali su u četvrtak prosvjed prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja raspravlja o izmjenama GUP-a. To je, kako ističu, bio prosvjed protiv „Bandićeve otimačine grada“.

Šmrkovima ometali prosvjed

Kako piše tportal, udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget, žale se da su radnici Čistoće ometali prosvjed na glavnom, zagrebačkom Trgu prošle subote. Na prosvjedu se okupilo preko 20.000 ljudi, a radnici Čistoće istovremeno su prali površinu Trga. Takvo ometanje je, tvrde udruge, naložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pritisci na lokalne medije

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko razgovarali su s kolegama u redakciji Varaždinskih vijesti o problemima i pritiscima koje doživljavaju novinari lokalnih medija, priopćio je u subotu Sindikat novinara Hrvatske(SNH).

Poziv na svjedočenje uredniku Varaždinskih vijesti Ivici Kruhobercu u petak je, pišu, uručen tako da su policajci pred kuću došli policijskim kombijem. Kako se navodi u policijskom pozivu, ispitat će se zbog „osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „davanje lažnog iskaza” iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona. Radi se o objavi izvještaja s konferencije za novinare načelnika općine Sračinec Božidara Novoselca. Osim protiv Varaždinskih vijesti, napominje SNH,  postupci se vode i  protiv 7 Plus Regionalnog tjednika i portala e-varaždin.

Susret pape Franje i Plenkovića

Premijer Andrej Plenković  u četvrtak se susreo s papom Franjom. Kako prenose iz Vlade, s papom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom razgovarao je o programu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, odnosima Hrvatske i Svete Stolice, situaciji u jugoistočnoj Europi, međureligijskom dijalogu, demografskim izazovima, borbi protiv siromaštva i društvene isključenosti, problemu migracija te klimatskim promjenama. Plenković je kazao da je i Svetome Ocu i kardinalu Parolinu ponovio stav Hrvatske oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca te dodao kako očekuje da se cijela procedura dovrši u okviru Katoličke crkve. Bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini, a premijer je i obnovio poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku.

Jelena Oberman

FOTO: Renate Vanaga/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.