Umro je, a da nije dočekao plaću

Umro je, a da nije dočekao plaću

Mlad čovjek od 55 godina, branitelj, otac dvoje djece i djed dvoje unučadi umro je od srčanoga udara ovoga tjedna na radnom mjestu u tvrtki RIZ-Odašiljači. To ne bi bila vijest da nije umro ne dočekavši isplatu plaće, koju je, kao i njegovi kolege, čekao čak osam mjeseci. Čak osam mjeseci strepio je, nadao se, iščekivao, razmišljao kako će pokrpati kraj s krajem da naposljetku ne bi dočekao plaću koju je svojim radom zaslužio.

„Otišao je još jedan branitelj“, započinje priču naš čitatelj Damir Matković.

Pokojni radnik M.P. išao je, piše nam Matković, na posao bez da je dobio plaću punih osam mjeseci. Tvrtka je, naime, u stečaju.

Umro na radnom mjestu

„Dok drugi trguju s tuđim životima, sirotinja koja se bori za golu egzistenciju, umire. Država, koja je većinski vlasnik tvrtke RIZ-Odašiljači, ni u kojem trenutku nije se pobrinula za te sve ljude koji rade u toj tvrtki“, nastavlja.

Mnogi su, kako prepričava, otišli iz tvrtke, u pravilu mlađi, stariji su ostali jer ne mogu dobiti drugi posao. Tako je i M.P. ostao i umro na radnom mjestu, radeći posao za koji mu mjesecima nisu isplatili plaću.

„Drugi gledaju samo svoje interese i svoje bogaćenje, a očevi i djedovi umiru. Da li je to u redu? Jesmo li svi isti pod Božjom kapom ili ne?“, piše Matković, te dodaje da je sramota da se nije nitko našao da nešto napravi za te ljude.

Na popisu dužnika

Tvrtka RIZ-Odašiljači d.d. nalazi se na popisu Porezne uprave Ministarstva financija poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, a kojeg možete vidjeti ovdje.

Na tom popisu je na 1703. mjestu od ukupno 2215 pravnih osoba. U Hrvatskoj je na popisu objavljenom u kolovozu bilo ukupno 2302 pravnih i fizičkih osoba koje do lipnja ove godine nisu isplatile plaće svojim radnicima. Čak 7338 radnika nije primilo plaće, od čega 7128 kod pravnih, a 210 kod fizičkih osoba. Iako je neisplata plaće kazneno djelo.

Podaci Porezne uprave

Kazneni zakon, u 132. članku kaže da će se onaj tko ne isplati dio ili cijelu plaću jednom ili više radnika, kazniti kaznom zatvora do tri godine. Kaznom zatvora do tri godine kaznit će se i onaj tko ne daje podatke ili daje netočne podatke za određivanje plaće i na taj način je ne isplaćuje ili isplaćuje djelomično. No, nema kaznenog djela kada je do neisplate došlo zbog nemogućnosti raspolaganja financijskim sredstvima na računu poslodavca ili nedostatka financijskih sredstava na računu poslodavca koji nisu nastali s ciljem izbjegavanja isplate plaće. To se, međutim, neće primijeniti ako poslodavac nije dostavio obračun o neisplati dospjelog iznosa plaće sukladno odredbama posebnog zakona.

Ako počinitelj naknadno uplati zaostale plaće, može se osloboditi kazne. Pod plaćom se u smislu ovoga članka podrazumijeva osnovna plaća i sva druga davanja u novcu ili u naravi koju radnik prima po osnovi rada, u bruto iznosu što uključuje i doprinose iz plaće i na plaću prema posebnom propisu.

Pišite Inspektoratu rada i Poreznoj upravi

Porezna uprava na svojim stranicama poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave Inspektoratu rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U slučaju da u objavljenim podacima Porezne uprave postoje činjenice koje nisu ispravno iskazane pozivaju da to prijavite Poreznoj upravi.

Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca. Isto tako pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane.

Doduše, poveznice koje su stavili na svoju stranicu ne rade.

Jelena Oberman

FOTO: Aurelien Romain/Unsplash/snimka zaslona

3 Comments

  1. Užas, bivši direktor Stjepan Planinic i njegovi pomagači Davor Frankovic i Marina Glokevic su unistili RIZ

  2. Ofarbani kao mastermind te njegovi potrčci u obliku sindikalistice/direktorčića su isisali tvrtku. Nažalost pametni kadrovi su samo gledali/otišli te ostavili nesposobnima da upravljaju. Finalni rezultat je sad vidljiv. RIZ je u stečaju.Nadamo se samo da nije više nitko glup da dopusti ovima ikakvo upravljanje osim sa najviše dvije ovce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.