Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Vukovar rasplakao predsjednicu

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u nedjelju, na Uskrs kojeg slave pravoslavci i svi ostali vjernici koji se ravnaju po julijanskom kalendaru, nazočio je uskrsnoj liturgiji u pravoslavnom hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru.

Prvi gradonačelnik u pravoslavnoj crkvi

To je prvi puta da je neki gradonačelnik Vukovara, nakon Domovinskog rata došao u pravoslavnu crkvu. Penava je također kazao da je to ljudska gesta i iskorak u smjeru koji je prijeko potreban.

Svi došli u Vukovar

A u Vukovar je ovoga tjedna, povodom Dana grada, došao i cijeli državni vrh.

„Hrvatska neće stati u dokazivanju istine, u istragama ratnih zločina i postizanju pravde sve dok ne rasvijetlimo svako stradavanje tijekom velikosrpske agresije! Na to nas obvezuju i prekinuti životi 12 redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su 2. svibnja 1991. mučki ubili pobunjenici koji su digli oružje na hrvatsku državu, na ljude i na mir!“, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića, u četvrtak na obilježavanju 28. godišnjice masakra u Borovu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tom je prilikom izjavila da nije zadovoljna time koliko su nadležna državna tijela učinila da se istraže zločini nad ubijenim redarstvenicima. U pratnji gradonačelnika Penave, predsjednica je posjetila i vukovarski Vodotoranj koji se obnavlja, pri čemu su je svladale emocije te je zaplakala.

Plenković o Vukovaru 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u petak, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada, kazao je da će u memoriji svih Vukovarki i Vukovaraca zauvijek ostati razaranja, agresija, okupacija, mrtvi, ranjeni i nestali.

„Zbog toga ljudi na istoku Hrvatske cijene i žele istinu jer bez istine nema onih ključnih preduvjeta, a to su i pomirba, oprost i daljnji život. I zato istinu treba utvrditi do kraja. Razumijem nastojanja gradonačelnika i mnogih hrvatskih branitelja te onih koji su najviše izgubili da se upravo to i učini. I to predano trebaju raditi institucije hrvatske države, možda i angažiranije nego prije”, poručio je Plenković.

Sjećanje na holokaust

Jom Hašoa ili Dan sjećanja na holokaust obilježen je u četvrtak u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Židovska vjerska zajednica (ŽVZ) “Bet Israel” odala je počast žrtvama holokausta u Jasenovcu povodom Dana sjećanja, a počast su odali i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, uključujući i Pravoslavnu i Katoličku crkvu.

Oko šest milijuna Židova stradalo je u holokaustu za vrijeme nacističke Njemačke i Drugoga svjetskoga rata. To je gotovo dvije trećine ukupnoga broja europskih Židova. U provođenju politike progona Židova sudjelovale su i vlasti Nezavisne Države Hrvatske (NDH). NDH je pod utjecajem nacističke Njemačke, donijela takozvane rasne zakone, na temelju kojih su Židovi bili proganjani, odvođeni u koncentracijske logore i ubijani, a njihova je imovina opljačkana.

Pismo pravobraniteljice Plenkoviću

Premda iz raspoložive sudske prakse najviših nacionalnih sudova proizlazi da korištenje sintagme „Za dom spremni!“ smatraju protupravnim, aktivnosti pojedinih ministarstava i dužnosnika Vlade očigledno su i pravno posve neargumentirano, tome suprotni, kazala je u svom pismu premijeru Plenkoviću pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

„Unatoč vrlo jasnoj praksi Visokog prekršajnog suda, nadležne policijske postaje i uprave vrlo neujednačeno, ili uopće, ne pokreću prekršajne postupke protiv počinitelja koji koriste simbole, znakove i pokliče proizašle iz NDH“, podsjetila je pravobraniteljica. Navela je primjer pjevača Marka Perkovića Thompsona, te postrojavanje pripadnika IX. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ 10. travnja ove i prethodne dvije godine.

Vladina kampanja protiv referenduma

Hrvatska Vlada troši proračunski novac na televizijske spotove o mirovinskoj reformi. Time je, smatra nevladina udruga Gong, zapravo izravno krenula u kampanju protiv sindikalne inicijative „67 je previše“ koja trenutno prikuplja potpise za referendum o izmjeni uvjeta za mirovinu. Zato je Gong u četvrtak pozvao Vladu da javnosti pokaže troškove svoje protukampanje.

Gong tvrdi da Vlada plaši javnost procjenama da će zahtjevi sindikalne inicijative „67 je previše“ stajati državni proračun 45 milijardi kuna, a pritom troši netransparentno javni novac za televizijske reklame u svojoj protureferendumskoj kampanji.

Zaraženi trihinelom

RTL-ova Potraga donijela je priču o tome kako se cijela obitelj iz Knina zarazila mesom koje su kupili u lokalnoj mesnici. Vijest se brzo proširila medijima kad je Telegram u četvrtak objavio dokument u kojem stoji da je pršut, u kojem se nalazila trihinela, imao službeni žig zdravstvene ispravnosti.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je novinarima u četvrtak da nije dokazano odakle je zaraženo meso. Inspekcija, također, u svojoj kontroli nije pronašla zaraženo meso. Sve su, međutim, prijavili policiji. „Ako je bio bilo kakav propust privatnog veterinara koji je to označavao, on će bit kažnjen, a ako je nekakav propust lažiranja žigova, što policija istražuje, bit će kažnjeni oni koji su to napravili“, kazao je Tolušić.

Jelena Oberman

FOTO: Ured Predsjednice RH

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.