Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: U Splitu burno, za četvrtak najavljen prosvjed

Kao da šestero umrlih u, kako se ovoga tjedna doznaje, ilegalno preuređenom štaglju u starački dom, i pucnjava u Splitu nisu bili dovoljni, ovoga tjedna doznali smo i za iznudu novca od jednog zaprešićkog poduzetnika. Od njega su iznuđivali novac jedan bivši policajac i jedan aktivni pripadnik antiterorističke jedinice Lučko. 

Bomba ispod kamiona

Nemile vijesti iz crne kronike time nisu prestale. Uz, nažalost, već uobičajeno vikendaško stradavanje u automobilima na hrvatskim cestama, zasad nepoznat netko, podmetnuo je u petak bombu pod kamion u Popović Brdu, mjestu pokraj Karlovca. Snažna detonacija odjeknula je oko 2.55 sati. Kako piše Jutarnji list u potpunosti je uništila kamion Mercedes 914 Milana Basare pod koji je bila postavljena.  Oštetila je i krovište njegove kuće, a na više objekata uokolo 200 metara popucala su prozorska stakla. 

Na mjestu nesreće smrtno je stradala jedna muška osoba. Pretpostavlja se da se radi o počinitelju kaznenog djela, ali to tek treba potvrditi istraga. Vlasnik kamiona tvrdi da nema neprijatelja i ne zna tko bi mogao učiniti takvo što.

Javnost se digla na noge

U međuvremenu cijela javnost digla se na noge zbog trostrukog ubojstva u Splitu. Mladić koji je prošle subote, kako smo pisali, kalašnjikovom usmrtio trojicu mladića u ponedjeljak je prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu u Svetošimunskoj cesti. Trebao je biti ispitan u Državnom odvjetništvu u Splitu, no proglašen je raspravno nesposobnim. Je li bio rastrojen i u trenutku ubojstva doznat će se nakon psihijatrijskog vještačenja. 

Međutim, javnost se uzbunila kad je njegov čin ubojstva počeo dobivati potporu među građanima putem društvenih mreža. Kad je, naime, u medije procurila priča da je splitski ubojica bio žrtva iznude novca od strane dilera njegova brata ovisnika, građani su počeli opravdavati njegov čin. Pod opravdanjem da je žrtva uzela pravdu u svoje ruke jer su institucije zakazale, osnovana je Facebook grupa „Pravda za Filipa“. Ona je u kratkom roku okupila nevjerojatnih 20 tisuća članova. Administratori grupe pritom su uspjeli angažirati jednog od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika Branka Šerića. Iako Facebook grupu stalno gasi, građani ju iznova otvaraju i najavljuju prosvjed u Splitu u četvrtak. Mediji su u međuvremenu razotkrili da je jedan od ubijenih greškom ubijen. Policija je izjavila da ni ubojica, niti članovi njegove obitelji, nisu potražili pomoć policije.

Napadi u Splitu nisu prestali

Međutim, napadi u Splitu nisu prestali.

Brat splitskog ubojice u četvrtak je u Splitu fizički napadnut, a dan nakon toga u svojem rodnom gradu Splitu verbalno je napadnut i njegov odvjetnik Šerić.

„Ojačat ćemo aktivnosti iz područja pravne sigurnosti. Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji se bave organiziranim kriminalom, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja“, rekao je premijer Andrej Plenković na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Splitu, prenosi tportal

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu u Splitu da je nakon trostrukog ubojstva percepcija o sigurnosti u tom gradu u izvjesnoj mjeri narušena. Međutim, prema statistikama Split je po sigurnosti unutar hrvatskog prosjeka. Hrvatska je, istaknuo je, po tom segmentu sigurnija zemlja od puno drugih zemalja, a pogotovo u okruženju. 

Policija se bori i s počiniteljima kaznenih djela u svojim redovima

Splitska policija u borbi s kriminalitetom droga, tvrdi Božinović, bilježi vrlo značajne rezultate. No, kako je ubojica došao do kalašnjikova, ni tjedan dana nakon ubojstva, javnost još nije dobila odgovor. Sve što je ministar u subotu rekao jest da je kriminalistička istraga još uvijek u tijeku.

Vezano uz slučaj iznude zaprešićkog poduzetnika u kojem su sudjelovali jedan bivši i sadašnji policajac, ministar je rekao da su interne službe samo lani procesuirale 418 djelatnika u policiji osumnjičenih da su teže povrijedili službenu dužnost. Kazneno je prijavljeno 68 ili 69, prenosi Jutarnji list

Jelena Oberman

FOTO: HINA/ Žaklina JURIĆ/ ds

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.