Tjedni pregled: “Tresla se brda, rodio se miš”

Tjedni pregled: “Tresla se brda, rodio se miš”

„Tresla se brda, rodio se miš“, tako se može opisati najava sindikata javnih službi da kreću u štrajk. Naime, od svih sindikata, samo je Sindikat Preporod, koji okuplja zaposlene u školstvu, odlučio ustrajati u štrajku, odnosno u zahtjevu da im se rast plaća izjednači s rastom plaća u Hrvatskoj. Iako odluka nije bila jednoglasna, preostalih osam sindikata, nakon pregovora s Vladom, odlučili su prihvatiti mrvice. Vlada je prvotno nudila rast od tri posto od Nove godine, a zatim je nekako pronađeno 150 milijuna kuna u proračunu, pa je ponudila dodatnih dva posto, ali tek u rujnu iduće godine.

Mačevanje u Saboru

Saborska rasprava o Zakonu o udomiteljstvu podsjetila nas je opet na poraznu činjenicu kakve zastupnike u Hrvatski sabor biramo. Koplja u Saboru lomila su se oko homoseksualaca i prijedloga vladajućeg HNS-a da se i istospolnim parovima, odnosno životnim partnerima da pravo na udomljavanje djece. Isto traži i oporbeni SDP. Ta tema je razotkrila koliko su jake predrasude u glavama pojedinih zastupnika.

“Zamislite ovo: lezbijka se uda za jednog normalnog, kako ja to nazivam, i sa njim ima dijete. I onda ga prijavi za nasilje, rastavi se od njega, uzima mu to dijete i uzima mu pola imovine”, kazao je Culej kako piše index.

Kasnije se opet javio za riječ i svojom izjavom izazvao opće zgražanje i podsmjeh javnosti, jer mu je tema za raspravu u Saboru bila mačevanje spolnim organima.

“Ja ću samo postaviti jedno pitanje. Ja sam otac, nadam se da ste i vi. Kome biste dali dijete na usvajanje: normalnom paru, muž i žena, što je meni normalno, ili dvojici sa Gay pridea, gole guze, koji mlataraju i mačuju se pred djecom”, rekao je Culej.

S pravom se javnost pita kakvu to sliku o homoseksualcima neki nose u glavi, i zašto uopće netko razmišlja o tome i zamišlja intimne scene u kojima sudjeluju drugi ljudi. Je li to homofobija, odnosno strah od homoseksualaca, ili primitivizam, prosudite sami.

S 500 eura ne može se konkurirati Njemačkoj

Minimalna plaća od Nove godine narast će za 9 posto, odnosno s dosadašnjih 2751 kuna na 3000 kuna neto, odlučila je u petak Vlada Republike Hrvatske. No, teško da će ta mjera pomoći da se zaustavi iseljavanje iz Hrvatske, jer radnici sele u bogatije europske države, kao što je primjerice Njemačka ili Irska, gdje su nemjerljivo veći iznosi minimalne plaće.

Vlada je u Sabor poslala i konačne prijedloge izmjene šest zakona vezanih uz mirovinsku reformu. Ukratko, u mirovinu sa 67 godina ići će oni rođeni od 1966. godine, jer ta odredba stupa na snagu 2033. godine. Neznatno se smanjuje penalizacija za prijevremenu starosnu mirovnu s 0,34 na 0,3 posto mjesečno. Najniža mirovina, ona od 1518 kuna koju trenutačno prima gotovo 246 tisuća umirovljenika, će od srpnja iduće godine narasti za 3,13 posto.

Što se tiče osoba s invaliditetom, proširuje se i krug onih kojima se vrijeme povedeno na radu računa kao staž osiguranja s povećanim trajanjem, a korisnicima drugog stupa omogućava se izbor u kojem će sustavu ostvariti mirovinu. Konkretno, mogu birati hoće li prihvatiti mirovinu samo u prvom stupu uz dodatak od 27 posto ili mirovinu iz oba obavezna stupa. Novina je i da će mirovinski fondovi moći ulagati u start-upove.

Policija vs kulturna baština

Slučaj „Bećarac“ , uz slučaj psa Mede kojemu se branilo lajati, ući će u anale jedne od najkomentiranijih presuda na društvenim mrežama. Nakon što je mladi bećar Branimir Čolaković u petak na valpovačkom sudu proglašen krivim zbog pjevanja bećarca policajki, društvenim mrežama ne prestaju kolati prigodni bećarci na tu temu. Izdvojit ćemo samo jedan nepoznatog autora:

„Oj sutkinjo razmisli još malo,

Tebi nije do bećarca stalo.

Trebao sam zapjevati cajke,

To ne vrijeđa naše policajke.“

O slučaju „Bećarac“ vjerojatno će se još pisati jer je Čolakovićev odvjetnik najavio žalbu.

O samom slučaju pročitajte više u našem članku Nemaš se što obraćati policiji, pogotovo ne u desetercu.

 

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona ekrana