Nemaš se što obraćati policiji, pogotovo ne u desetercu

Nemaš se što obraćati policiji, pogotovo ne u desetercu

Prva lekcija iz budućeg građanskog odgoja koji bi, po mišljenju autorice ovih redaka, trebao biti obavezan predmet, trebala bi glasiti: Nemaš se što obraćati policiji dok je na dužnosti! Druga lekcija: Svi su nevini dok im se ne dokaže krivica. To što je netko optužen ne znači da je automatski i osuđen.

Bilo bi to bitno zbog žustrih rasprava na internetu, toliko žustrih da zbog emocija i osjećaja da se događa nešto nepravedno, počesto i graniče s dobrim ukusom, a nerijetko su i same kažnjive. Naime, ovih se dana digla velika bura na društvenim mrežama oko pjevanja bećarca. Bećarac je predmet zanimljive sudske tužbe u kojoj jedna lokalna policijska postaja tuži jednog člana folklora zato što je navodno pjevao bećarac lascivnog, seksističkog i vulgarnog sadržaja njihovoj zaposlenici, policijskoj službenici. Navodno pjevao, jer na sudu još nije dokazano da je on to njoj doista pjevao. To će se, kako piše Večernji list, znati tek sutra. Riječ je o ponovljenom suđenju za djelo za koje je prije tri godine mladić jednom oslobođen, no, policijska postaja se žalila, pa je cijeli slučaj vraćen na početak.

Sporan tekst

Ne zna se još uvijek ni da li sporni bećarac glasi: „Mala moja, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se naguzi“, ili: „Mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se naguzi.“ Naime, prva je verzija verzija koju je čula policajka, druga je verzija ona koju mladić tvrdi da je pjevao. Okrivljenik se brani da nije pjevao njoj, nego ženama u folklornoj skupini s kojom je bio, jer su i one, kao i policajka, nosile plave košulje.

Kako god da bilo, vijest o suđenju je, kao i tri godine ranije, opet izazvala panični strah kod nekih da će se bećarac zabraniti, ili u najmanju ruku, proglasiti politički nekorektnim. Mnogi su pak, žestoko i brutalno izvrijeđali policajku. Javio se i Sindikat policije. Stali su u obranu kolegice koja, kažu, doživljava linč. Podsjećaju da, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, svaki oblik neželjenog seksualnog ponašanja usmjeren prema nekoj osobi, pa i verbalne upadice te lascivne dosjetke, predstavljaju seksualno nasilje. Žale se i na zakon zbog kojeg oni koji vrijeđaju policajce završavaju nekažnjeno, ili s malim kaznama. „Koliko je to područje zakonski neuređeno potvrđuje i činjenica da u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira postoji odredba o kazni omalovažavanja i napada na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, kazna u valuti koja već godinama ne postoji“, žale se u priopćenju.

Bećarac je zaštićen

Ostaje nam problem tog nesretnog bećarca. Smijemo li uopće pjevati takve tekstove?

Bećarac je zaštićen. Ponovit ću još jednom: zaštićen. Zaštitio ga je UNESCO kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. Bećarac je narodna pjesma spjevana u dva deseteračka stiha koja se rimuju. Jedna od karakteristika tog narodnog napjeva je da je u svom sadržaju često vulgaran, lascivan, a ponekad i seksistički. No, ostaje činjenica da su i taj vulgarizam i seksizam ipak – zaštićeni. Kao na primjer indijsko pleme Sentinelci. Oni mogu bez ikakve sankcije likvidirati i predsjednika vlastite države ako, kojim slučajem, izgubi kompas i dođe u protokolarni posjet njihovom otoku. Od bećarca isto nisu nikad bili zaštićeni ni oni na vlasti.

O Sentinelcima čitajte OVDJE. A bećarac slobodno pjevajte. Samo, bez uplitanja policije.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash