Tjedni pregled: Tko je crni labud

Tjedni pregled: Tko je crni labud

HDZ u svojim redovima traži „crnog labuda“, odnosno krivca za izborni neuspjeh u mjestima gdje je HDZ podbacio, no Ivan Pernar iz Živog zida snimio je video poruku u kojoj kaže da je crni labud, sam Andrej Plenković.

Crni labud

Crni labud termin je koji je skovao Nicholas Taleb, libanonsko-američki publicist, filozof, statističar te nekadašnji analitičar trgovinskih i poslovnih rizika.

Riječ je o događaju ili pojavi koja odstupa od onog što se normalno može očekivati u nekoj situaciji te ga je ekstremno teško predvidjeti. Takvi su događaji obično nasumični i neočekivani, piše Investopedia, a prenosi Jutarnji list.

„Crni labud“ je ideja koju je Taleb razvio nakon globalne financijske krize 2008. godine. On tvrdi da su takvi događaji skoro nemogući za predvidjeti, ali zato imaju katastrofalne posljedice. Stoga Taleb smatra da je vrlo važno da ljudi uvijek pretpostavljaju da se „crni labud“ može dogoditi, kako god se manifestirao, te da se i planovi trebaju raditi u skladu s tom pretpostavkom.

Također, Taleb je napomenuo i da crni labud zapravo ovisi o percepciji promatrača. U dosta slikovitom primjeru, Taleb kaže da ono što je crni labud za puricu koja ide na klanje, nije crni labud za mesara. Stoga, cilj je da se izbjegne da “budete purica” tako da identificirate područja na kojima biste mogli biti ranjivi.

Miro Bulj

Miro Bulj iz MOST-a zatražio je stanku u Saboru i progovorio o dramatičnom stanju pitkih voda u Dalmaciji, piše Dalmacija danas. Traži zaštitu krša i krške vode po uzoru na Sloveniju. „Zahvaljujući mutnim interesima određenih pojedinaca ne štiti se budućnost i ključni resurs bez kojeg kvaliteta života u priobalju i Zagori drastično pada“ , kazao je Bulj te naglasio da će u budućnosti, ako se situacija ne promijeni, vodu u bocama osim Splićana kupovati i Šibenčani, Zadrani i drugi stanovnici Dalmacije.

Živi zid

Živi zid je zanimljivo za pratiti. Mediji pišu da su se posvadili oko toga tko će ići u EU parlament. Obavijestili su nas kako je Vladimira Palfi, supruga Ivana Vilibora Sinčića i jedna od osnivačica stranke pohlepna i ‘opet’ radi probleme u stranci. Pročitajte ovdje. Glavni tajnik Živog zida dao je, pišu, ostavku na to mjesto. Međutim, na Facebook stranici Tihomir Lukanić u petak 31. svibnja piše: „Dakle, još jednom. Nijednom jedinom riječju nisam napisao niti rekao da napuštam Živi zid. Naprosto ne vjerujem da netko može biti toliko zao da moje riječi interpretira na način da se dogodio raskol u stranci.“ U svom posljednjem postu, između ostalog, piše: „Mediji nepošteno i neprovjereno vrijeđaju zdrav razum. U izbornoj sam noći rekao da su užasni. Ne svi, dio njih. To opet potvrđuje teza koju plasira sistemsko glasilo kako kolegica Vladimira želi iskoristiti situaciju i otići u Bruxelles. Ništa nije dalje od istine.“

Mislav Kolakušić

Mislav Kolakušić, nova je zvijezda na hrvatskom političkom nebu. Sad već bivši sudac Trgovačkog suda, čini se, neumorno se bori za Ustav. Naime, traži raspisivanje referenduma o pobačaju, jer Vlast kako Ustav kaže, proizlazi iz naroda. Rekao je to prilikom gostovanja na N1 televiziji. Nakon samo neznalicama neočekivanog uspjeha na izborima, u medijima je dočekan na nož, i prozvan opasnim populistom poput Živog zida. Međutim, ni on sa Živim zidom ne želi koalirati jer su, kako tvrdi, licemjerni. U njegovu obranu stao je prof. dr. Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku, piše Dalicom.

Vlada o vodi

Vlada je 30. svibnja na otvorenom dijelu sjednice donijela nacrte konačnog prijedloga zakona o vodama, vodnim uslugama i nacrt konačnoga prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva. Iz onoga što su rekli na sjednici, premalo su dali informacija da bi se točno moglo reći što se događa s hrvatskim vodama. Više riječi o tome bit će u Saboru. Pratite rad Sabora i Vlade.

Dan rijeke Save

Prvog dana lipnja obilježio se Dan rijeke Save.

Jelena Oberman

FOTO: Hemerson Coelho/ Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.