Tjedni pregled: Štrajk u školama se nastavlja, priključili se i fakulteti

Tjedni pregled: Štrajk u školama se nastavlja, priključili se i fakulteti

Štrajk u školama se nastavlja, a u četvrtak su se priključili i fakulteti. Pregovori sindikata i Vlade nastavljaju se u ponedjeljak.

Štrajk je podržala i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. 

„Do nepravednih smanjenja koeficijenata dovela je bivša Vlada 2012. godine, stoga je što prije potrebno pronaći rješenje, kako podcijenjenim i potplaćenim službenicima u školstvu, tako i u zdravstvu te ostalim djelatnostima”, napisala je predsjednica na Twitteru.

Premijer smatra da štrajk nije dobar

Pozivala je na razuman okvir i vrijeme pregovora kako učenici ne bi trpjeli zaostatke i lošije učinke reforme koja je već prije deset godina mogla biti provedena.

Premijer Andrej Plenković, pak, smatra da štrajk nije dobar jer „stvara lošu atmosferu kod roditelja“. Da tome ipak nije tako pročitajte u našem blogu pod nazivom „Moje dijete neće ispaštati zato što učitelji štrajkaju“.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je, pak, u četvrtak na svom Facebook profilu da će odgojno- obrazovni radnici dobiti status službene osobe.

Štrajk radnika Đure Đakovića

Štrajk je u četvrtak započelo i šesto radnika Đure Đakovića. Radnici su u sedam ujutro obustavili proizvodnju zbog neisplate plaća. Iz Sindikata metalaca najavili su da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahtjeva radnika. Grupa Đuro Đaković izvijestila je u srijedu da zbog nedostatka novca na računu nije uspjela isplatiti radnicima plaće za rujan. No, rekli su da intenzivno rade na osiguravanju sredstava za isplatu plaća.

Zbog toga što je na početku sjednice, mimo pravila Sabora, počeo govoriti o problemu radnika tvrtke Đuro Đaković, zastupnika Ivana Pernara saborska je straža u četvrtak, po drugi put u dva dana, iznijela iz sabornice.

Podržali izmjene kaznenog zakona

Organizatorice prosvjeda „Pravda za djevojčice“ – Ženska soba – Centar za seksualna prava, Inicijativa „Spasime“, Platforma za reproduktivna prava i Zaklada Solidarna – pozdravile su odluku Vlade sa sjednice u četvrtak o slanju u saborsku proceduru paketa zakona kojima se unapređuje borba protiv obiteljskog i seksualnog nasilja. Izmjene Kaznenog zakona će, među ostalim, postrožiti kazne za silovanje te ukinuti kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka. U svrhu posebne brige o djeci, predlažu da se u drugom čitanju u Kazneni zakon uvrsti i odredba o nezastarijevanju kaznenih djela seksualnog nasilja počinjenih nad maloljetnicima, kao što je to i predloženo tijekom rada radne skupine i javnog savjetovanja. 

Od Vlade zahtijevaju i financijsku podršku iz proračuna za širenje mreže specijalizirane psihoterapijske i pravne podrške za žrtve seksualnog nasilja, i to kroz širenje postojećeg specijaliziranog centra na još barem tri regionalna specijalizirana centra za žrtve seksualnog nasilja kao i kroz sustavno financiranje savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja kojima se također obraćaju i žene koje su preživjele seksualno nasilje u partnerskim vezama.

Pozdravili ukidanje kaznenog djela teškog sramoćenja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND)  pozdravilo je brisanje kaznenog djela teškog sramoćenja iz Kaznenog zakona. HND od Vlade traži dekriminalizaciju svih kaznenih djela protiv časti i ugleda, što već godinama predlažu. Također, smatraju da građansko pravo omogućuje svima koji se smatraju oštećenima dovoljno prostora da dobiju odgovarajuću satisfakciju.

Zeleno svjetlo za Schengen

Europska komisija ocijenila je u utorak da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće Europske Unije da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

„Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni“, objavila je Komisija u priopćenju, koje prenosi Hina.

Predsjednica primila nagradu Fulbright

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u subotu u Washingtonu nagradu Fulbright za životno djelo, prenosi Hina

Predsjednica je istaknula kako to priznanje za nju predstavlja „privilegiju i zadovoljstvo“, te ju posvećuje svojoj obitelji i svojoj zemlji.

„Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači“, kazala je hrvatska predsjednica, istaknuvši da je bila djevojka rođena s „krive strane Željezne zavjese“ koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja, a da se zbog toga ne bude progonjen.

Jelena Oberman

FOTO: Feliphe Schiarolli/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.