Tjedni pregled: Sprema se prosvjed protiv nasilja

Tjedni pregled: Sprema se prosvjed protiv nasilja

Gotovo svakodnevno smo bombardirani vijestima o nasilju, no jeziv događaj u četvrtak ujutro na Pagu duboko je potresao Hrvatsku. Otac, muškarac u dobi od 54 godine, s prvog kata kuće, s visine od gotovo pet metara, u četvrtak oko 6 ujutro bacio je svoje četvoro malodobne djece. Djeca u dobi od tri, pet, sedam i osam godina su spašena zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji, ali zasigurno će im ostati teške psihičke traume.

Traže se smjene

Državni vrh ostao je, kao i cijela javnost, zgrožen i potresen događajem, a ministrica obitelji Nada Murganić se u četvrtak nakon posjeta ozlijeđenoj djeci u Zadru rasplakala pred novinarima. S ministricom su u Zadar pristigle dvije inspekcije, jedna koja vrši upravni nadzor i stručna inspekcija.

U petak je ministrica zatražila smjenu ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru. Rekla je kako stručni nadzor još nije gotov, ali da je već upravni nadzor pokazao teške propuste u organizaciji rada i u radu koji je u nadležnosti ravnateljice. Potaklo se i pitanje ministričine smjene, no ona, za sad, ne namjerava dati ostavku.  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je kazala da ne smatra da bi ministrica Murganić trebala dati ostavku, te misli da s reformom sustava socijalne skrbi treba krenuti od dna, a ne od vrha.

Premijer Andrej Plenković u petak je prokomentirao slučaj i kazao da smo u zadnje vrijeme svjedoci porasta nasilja, ali da se kao društvo moramo voditi time da se nasilje sprječava, a da se počinitelji najstrože sankcioniraju. U tom smislu najavio je i poboljšanje Zakona o kaznenom postupku, rješavanje nedoumica u sudskoj praksi poput toga koliko može trajati pritvor, koliko i u kojim slučajevima se mogu izricati mjere opreza i strože kazne.

Prosvjed 16. ožujka

U međuvremenu se pokrenula i javnost. Glumica i scenaristica Jelena Veljača pokrenula je na Facebooku grupu #spasime u kojoj priprema prosvjed za 16. ožujka na Markovom trgu u Zagrebu. Cilj zagrebačkog prosvjeda je ukazati na porast nasilja, nefunkcioniranje sustava i zatražiti od Vlade bolju skrb za žrtve nasilja. Plan je, piše Veljača, čitati i svjedočanstva, anonimno, žena i muškaraca koji su prošli zlostavljanje i borbu sa sustavom. Grupa je već u subotu imala preko 17 tisuća članova, a na površinu su isplivale još brojne tragične priče i propusti sustava.

Prosvjed novinara

Pod sloganom „Oteli ste medije, novinarstvo ne damo“, hrvatski su se novinari okupili u subotu na prosvjedu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND). Prosvjedna povorka krenula je od zgrade Hrvatskog novinarskog društva do Markovog trga gdje su vladi uputili svojih osam zahtijeva. Novinari traže da se prekine zlouporaba sudskih tužbi kao sredstva pritiska na novinare. U ovome je trenutku podignuto više od 1160 tužbi protiv novinara i medija. Novinari, naime, mogu biti kažnjeni čak i za objavu točnih i istinitih informacija. Od Vlade zato HND traži izmjene zakona koji će to spriječiti.

Traže i ukidanje protuustavnih internih akata kojima se novinarima zabranjuje da govore o pritiscima kojima su izloženi u mediju u kojem rade.

Od Vlade traže i da osigura depolitizaciju vijeća za elektroničke medije. Traže i smjenu vodstva javne televizije i hitnu izmijenu Zakona o HRT-u.

Od Vlade traže i da osigura provedbu Zakona o medijima. Traže osnivanje nezavisnog regulatornog tijela koje bi kontroliralo provedbu zakona o medijima.

Od Vlade traže da onemoguće lokalnim šerifima kontrolu medija. Lokalna vlast, naime, svojevoljno odlučuje koje će medije financirati, čime oni postaju njihovi propagandni bilteni, umjesto da neovisno i objektivno prate rad vlasti.

HND traži i da se pronađu i procesuiraju napadači na novinare. I kao posljednje, traže da se uvedu javne potpore za kvalitetno novinarstvo. Naime, u proteklih 10 godina više od polovice novinara ostalo je bez posla. 

Maras izbacio novinare HRT-a

Koliko malo o slobodi medija znaju i koliko ju malo cijene, pokazuje i skandalozan postupak SDP-ovog Gordana Marasa u ponedjeljak u SDP-ovim stranačkim prostorijama. Potaknut bojkotom HRT-a koji je ovoga mjeseca zajedno s nizom organizacija civilnog društva i sindikatima pokrenuo GONG zbog sudskih tužbi koje je javna televizija pokrenula protiv nekih novinara i medija, otjerao je novinare HRT-a s konferencije za medije.

HND je u svom priopćenju osudilo postupak zastupnika Marasa, te su kazali da HND ni na koji način ne podržava arbitrarno zatvaranje vrata i onemogućavanje pristupa novinarima i novinarkama na terenu, iz koje god medijske kuće oni dolazili.

„Bojkot ne podrazumijeva i cenzuriranje novinara, a upravo je to SDP-ov zastupnik danas učinio“, kazali su u HND-u, te pozvali sve političare da ne zloupotrebljavaju subotnji novinarski prosvjed za svoje ciljeve. Posebice se to, istaknuli su, odnosi one koji su dosad imali priliku, dok su bili na vlasti, napraviti znatno više za poboljšanje stanja medija u Hrvatskoj, no to nisu učinili. No, SDP-ovci su se, ipak, pojavili na prosvjedu.

Svjetski uspjeh naših farmaceuta

Hrvatski su farmaceuti patentirali novi antibiotik koji liječi bolničke infekcije, prenose Vijesti.hr. Preparat je već odobrila Američka agencija za lijekove i uskoro će se naći u njihovim bolnicama. Naše još moraju pričekati dok lijek ne dobije europsko odobrenje. Više o svemu možete pročitati ovdje.

Od abortirane djece rade se kozmetički preparati

Biskup Juraj Jezerinac izjavio je u utorak na misi kako se od mesa abortirane djece rade parfemi i izazvao sveopći podsmjeh javnosti. No, iako nije točno da se od abortirane djece rade parfemi, istina je da se stanice fetusa još od 1930-ih koriste u medicini, a nekoliko tvrtki priznale su i da su stanice fetusa, odnosno abortirane djece, koristile za svoje kozmetičke proizvode, prenose Vijesti.hr. Više o tome možete pročitati ovdje.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.