Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Smrt u Afganistanu

Hrvatsku je ovoga tjedna potresla smrt jednog našeg vojnika u Afganistanu. Međutim, moglo se očekivati da će se i tako nešto jednom dogoditi. Afganistan je sve samo ne mirna zemlja. Usprkos tome što se o situaciji u toj zemlji i prisutnosti naših vojnika tamo u javnosti jako malo, ili nimalo, priča.

Smrt potaknula pitanja

Smrt mladog 27-godišnjeg vojnika Josipa Briškog u dijelu javnosti potaknula je i pitanje treba li Hrvatska sudjelovati u vojnim misijama na Bliskom istoku. Odlazak u Afganistan, međutim, bio je jedan od glavnih uvjeta za ulazak Hrvatske u NATO.

Briški je smrtno stradao u napadu bombaša samoubojice u glavnom afganistanskom gradu Kabulu u srijedu, a još dvojica hrvatskih vojnika teže su ranjena. Briški je pokopan u Zagrebu u subotu, uz najviše vojne počasti.

Požar na Jakuševcu

Zagrebački vatrogasci ovoga su tjedna imali jednu od najvećih intervencija zadnjih godina. Gorjelo je reciklažno dvorište na odlagalištu otpada Jakuševac. U intervenciji je sudjelovalo 50 vatrogasnih vozila i 149 vatrogasaca iz 33 različita okolna mjesta i Zagreba. Požar je počeo u srijedu oko 19 sati, požarište je sanirano u četvrtak, a u požaru nitko nije ozlijeđen. Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kazali su kako požar ne predstavlja opasnost za stanovništvo iako je dijelove Zagreba preplavio gusti dim. Gorio je odbačeni namještaj. Miris paljevine se još u četvrtak intenzivno osjećao u Novom Zagrebu.

Požar kod Šibenika

Veliki požar kod Šibenika izbio je u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca. Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi.

Ozlijeđena su četiri vatrogasca. Autocesta je otvorena za sav promet, nakon što je u subotu zbog požara bila zatvorena na dijelu između Pirovca i Vrpolja.

Požar je i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić. U Šibeniku je danas ujutro počela padati i kiša.

Porezno rasterećenje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić  predstavili su u Banskim dvorima četvrti krug porezne reforme, vrijedan 3,75 milijardi kuna. Uz prethodna tri kruga porezne reforme, hrvatsko gospodarstvo i građani bit će rasterećeni za više od 10 milijardi kuna, prenose iz Banskih dvora.

U javnu raspravu će uz ostalo biti upućen prijedlog da se za mlade do 25 godina u potpunosti ukine obveza poreza na dohodak, a za one od 26 do 30 godina smanji za 50 posto.

Opća stopa PDV-a smanjit će se s 25 na 24 posto, a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu Vlada predlaže da se PDV smanji na 13 posto.

Vlada uvodi i nove neoporezive primitke, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.

Tu su i naknade za podmirivanje troškova usluga za odmor radnika izvan glavne sezone do 2.500 kuna te troškovi plaćanja vrtića za djecu radnika, kao i troškovi dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Veća cijena cigareta i alkohola

Predlažu se i neoporezivi primici za sve radnike i obrtnike, među kojima su bonusi do 5.000 kuna godišnje i potpora za novorođenče do 10.000 kuna godišnje.

Kod poreza na dobit prijedlog je da se stopa od 12 posto primjenjuje na poduzetnike čiji je godišnji prihod manji od 7,5 milijuna kuna, za razliku od dosadašnjih tri milijuna kuna.

S druge strane oporezivat će se bezalkoholna pića ovisno o udjelu šećera, te najavljuju veće trošarine za duhan i alkoholna pića.

Jelena Oberman

FOTO: MORH

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.