Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Škoro razbjesnio Hrvatice, one mu pokazale srednji prst

„Ako zatrudni nakon silovanja onda se ta gospođa, ženska osoba, mora dogovoriti s obitelji što će napraviti“, izjavio je Miroslav Škoro u srijedu tijekom sučeljavanja s Gordanom Jandrokovićem za Večernji list.  Ta izjava izazvala je val nezadovoljstva u javnosti. Naime, Hrvatice već danima masovno Škori na društvenim mrežama pokazuju srednji prst.

Škoro i srednji prst

Val fotografija pokrenula je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš. Ona je objavila fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst te napisala: „Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!“ Za njom su se povele i brojne poznate i nepoznate žene u Hrvatskoj. Među njima je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„Pridružujem se svim ženama koje ovim „nepristojnim“ činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će „baja“ reći. Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivijem životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju“, napisala je.

Miroslav Škoro u petak je iz Slavonskog Broda, gdje je predstavljao listu Domovinskog pokreta, Kolindi Grabar-Kitarović poručio da je „pokazala srednji prst svim vjernicima, svim Hrvatima, svim građanima, svima onima koji su prozreli koliko je ona licemjerna, kao i Plenković i Jandroković koji su ju podržavali“.

„Nemojte nikada zaboraviti da se u Hrvatskoj ovaj napaćeni narod trudi, radi, čini sve što može i zaradi 350 milijardi kuna tzv. BDP-a, a od toga nesposobna država i oni koji je vode potroše gotovo 175 milijardi kuna. Toga se oni boje. Oni se boje da će na vlast doći neovisni i pošteni ljudi koji će spriječiti da se ti novci rasipaju kao što su se rasipali do sada. Mogu mahati kojim god hoće prstima, to govori o njihovom karakteru, ali ono što je sigurno, kad mi dođemo na vlast dobit će po tim prstima“, kazao je Škoro.

Oslobođeni za silovanje

Ovoga tjedna Hrvatsku je šokirala i vijest o suđenju za silovanje koje je trajalo gotovo 20 godina, od listopada 2000. do ožujka 2020. Dodatan šok izazvalo je i to što je sud utvrdio da su trojica muškaraca silovali djevojku, ali su ih, unatoč tome, oslobodili optužbi. Naime, državno odvjetništvo optužilo ih je, smatra sud, po pogrešnoj točki Kaznenog zakona. Žrtva silovanja preboljela je cerebralnu paralizu zbog koje su joj djelomično oduzete noge. Državno odvjetništvo zato je uvrstilo u optužnicu da se radi o nemoćnoj osobi. Kazna za silovanje nemoćne osobe je veća nego kada to nije slučaj. Međutim, kako piše index.hr sud je zaključio da se nemoćna osoba ne može ni braniti ni protiviti, a djevojka se i protivila i branila od silovanja pa stoga nije bila nemoćna.

Pomor pčela u Međimurju

Međimurski župan Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu zbog pomora pčela. Gotovo 60 milijuna pčela u Donjem Međimurju, po svemu sudeći, izazvao je ratar koji je prskao polja. Kako doznaje Večernji list, vlasnik polja je priznao da je tretirao polja biljke rauole, križanca uljane repice i rotkve, koja se koristi za zelenu gnojidbu. Tretiranje je trebao obaviti još zimi i na proljeće sve požnjeti, no zakasnio je dva mjeseca. 

Novi potres u Zagrebu

Novi potres osjetio se u Zagrebu u srijedu s epicentrom u Markuševcu na dubini od 5 kilometara. Bio je umjerene jakosti od 3,1 prema Richteru i unutar deset najjačih potresa nakon potresa 22. ožujka. Nakon dva jača potresa 22. ožujka grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je uobičajeno nakon velikih potresa. Prema pisanju HRT-a u ta dva potresa oštećeno je oko 25.000 zgrada. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna odnosno više od 11,5 milijardi eura.

Korona se vratila

Nakon jednog perioda stagnacije, krajem ovoga tjedna zabilježen je značajan porast broja oboljelih od bolesti COVID-19. Samo od petka do subote otkriveno je čak 19 novih slučajeva. Novi slučajevi utvrđeni su u sedam županija. Jednu novooboljelu osobu imaju Zagrebačka, Brodsko-posavska, Primorsko-goranska i Šibensko-kninska županija. U Osječko-baranjskoj oboljelo je dvoje, u Gradu Zagrebu šestero, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji sedam osoba. 

Zbog toga se razmatra uvođenje oštrijih mjera, među kojima je i obvezna samoizolacija po povratku u zemlju za sve koji putuju u Srbiju te BiH.

Biskupi o izborima

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) uputili su u ponedjeljak poruku u povodu parlamentarnih izbora raspisanih za 5. srpnja. U svojoj poruci kažu da za vjernike izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za pravedniji i općedruštveni boljitak te daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinske ljubavi prema domovini. Biskupi poručuju da kad netko ostane kod kuće i ne ide na biralište, čini grijeh propusta.

„Vjernici će svojom slobodnom odlukom glas povjerenja dati onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, koji promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom te se zalažu za neradnu nedjelju kao dan obiteljskoga zajedništva i dan Gospodnji“, stoji između ostalog u poruci biskupa. Cijelu poruku možete pronaći na stranicama HBK

Gospođa u viklerima prekinula skup

Predstavljanje Neovisnih za Hrvatsku (NHR), Hrvatske stranke prava (HSP) i Generacije obnove (GO) u Dugom Selu u nedjelju obilježio je incident. Starija gospođa s viklerima i u papučama izašla je iz svoje kuće i vičući „ustaše, ustaše“ iščupala kabele razglasa na tom skupu. Pokušala je skinuti i HOS-ove zastave, ali ju je u tome spriječila policija. Gospođa je zaradila prekršajnu prijavu.

Jelena Oberman

FOTO: privatni albumi Facebook/ montaža: Alter 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.