Perje i prijateljice

Perje i prijateljice

Hej perjanice, moje prijateljice… iz svakog kuta života mog. Moje prefriganice i moje pametnice. Sve ste vi dio mene, pa jeste li toga svjesne? Ne znam je li me pamtite, ali ja pamtim vas sve i bile ste tu s razlogom da bolje prođem kroz dan, da poput pera i ja kontroliram svoj let. Nekada nas je vezalo malo stvari, a nekada puno, obične i neobične, bile smo kao dvije bijele golubice. Vi ste moja prošlost, sadašnjost i budućnost, svaka u svojoj boji perja. Neke sam otpuhnula kao maslačak, a neke sam čuvala kao djetelinu s četiri lista, ali jedno je sigurno… uživala sam u svakom vašem glasnom smijehu. 

Prijateljstvo je lagano perje

Negdje sam pročitala da samo prijatelj čovjeku najviše vrijedi… pa zamislimo se onda koliko dajemo, a koliko uzimamo. Zajedno smo činile čaroliju. Sve vaše tajne koje ste mi dale i dalje su tajne, ne brinite. Zapamtila sam i sve vaše izrečene mudrosti ili su se tada barem činile mudrostima. Obećale smo si sretnu starost, dočekajmo ju. Srce i perje vole isto… lepršati. Sada je puno perja između nas, ali nisam zaboravila kada smo bile jedna pored druge… i u parku i u školskim klupama, i na bazenima i na moru i u brdu, i po noći i po danu, i uz rođendansku tortu i uz kopar sos, bile ste moje plavuše, moje crnke, moje kratko ošišane, bile ste moje prijateljice od malih koraka u roza haljinama do bijelih dolčevita i širokih hlača, moje kume i moje komšinice, mlađe i starije, moje radne kolegice. Sve ste ispunile moje srce koje i dalje ide i susreće nove prijateljice.

Prijateljstvo je lagano perje u raznim bojama i krojevima. Za mene ste bile kao fazan u ruci moje prabake (koja se isto zvala Sabina i po kojoj sam ja dobila ime) kada ga je lovila pa joj od ulova samo njegovo pero ostalo u ruci, a ona to lijepo pero stavi u vazu i čuva kao ukras i uspomenu na taj trenutak. I sada kada je čitav svijet stao i kada dan traje predugo računam koliko ste mi vrijedile… i sada ste mi opet tu u ovoj mojoj riječi, i ako čitaš nemoj misliti puno, nisi loša bila.

Unikatne prijateljice

Jesi li mi bila najbolja, najiskrenija, jesi li bila strpljiva sa mnom, jesi li bila dugo ili kratko… nije važno. Uz vas sam bila svoja i opuštena. Otkrit ću vam jednu tajnu, ima nešto što vam je svima zajedničko… a to je da ste unikatne. Bile smo zajedno kad nam je duša bila puna snova, a takva duša je čista duša, onda kada smo letjele visoko, onda kada nam je u očima bio sjaj, čini se sada da nam je premalo svega bilo. I znam da smo sve od sebe dale, a to da li falimo jedna drugoj ma nije ni bitno… bitno je da smo (bile) prijateljice i da smo još uvijek perjanice…. koje kroz drugi dio života preletavaju… i dalje budimo sanjalice, pustolovke, kreativke i što je najvažnije budimo nekome prijateljica,  svaka u svojoj boji perja… i činite ovaj svijet boljim mjestom.

Dio ste moga perja, i to baš sve… od moje prve prijateljice koja je zajedno sa mnom puhala u moju prvu rođendansku svijeću do ove koja me danas posjetila i donijela mi ni više ni manje već posađene male stabljike cherry rajčice… e pa, moje rajske ptice, koje ste sada svaka u svom gnijezdu okićene svojim perjem, volim vas sve… bilo mi je ugodno s vama… i sve dok ovo srce bude kucalo bit ćete u njemu.

Sabina Kolarić Tomičić

FOTO: Nicole Geri/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.