Tjedni pregled: Rekonstrukcija Vlade

Tjedni pregled: Rekonstrukcija Vlade

Rekonstrukcija Vlade obilježila je cijeli ovaj tjedan. Sve je započelo još prošloga tjedna u kada je pritisnut aferama ministar uprave Lovro Kuščević dao ostavku, o čemu je Alter pisao u prethodnom tjednom pregledu, kojeg možete pročitati ovdje.

Priča s rasipanjem u Vladinim redovima nastavila se i ovoga tjedna. Pritisnut aferama, odnosno medijskim praćenjem njegovih afera, u ponedjeljak je ministar državne imovine Goran Marić dao neopozivu ostavku.

Podsjetimo, mediji su prenijeli da USKOK ozbiljno provjerava HDZ-ova ministra Marića. Pod povećalom policije, ali i tužitelja njegovi su poslovi s nekretninama, kupoprodaja stanova i Marićeva uloga u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu, koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom.

Temeljita rekonstrukcija Vlade

Već prošloga tjedna najavljivala se temeljita rekonstrukcija Vlade, a ovoga se tjedna to i ostvarilo.

Samo dva dana nakon Marićeve ostavke, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je navečer javnosti najavio rekonstrukciju Vlade predstavivši nove ministre.

„S obzirom na to da je taj proces podrazumijevao jednu ozbiljnu i veću rekonstrukciju Vlade, konzultacije koje sam provodio proteklih dana iznjedrile su prijedloge koje su danas podržali Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, kao i svi predstavnici političkih stranka u parlamentarnoj većini“, rekao je premijer Plenković, prenose iz Vlade.

Premijer je već sljedeći dan, u četvrtak, smijenio ministricu europskih fondova Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministricu demografije, mladih i socijalne politike Nadu Murganić, a dosadašnji ministar rada Marko Pavić preuzeo je EU fondove. Posebno se zahvalio Mariji Pejčinović Burić koja je postala glavna tajnica Vijeća Europe. Smijenjena ministrica Žalac i ministar Tolušić poslali su svoje tajnike na sjednicu Vlade, dok je ministrica Murganić dostojanstveno prihvatila svoju smjenu i oprostila se s kolegama na sjednici.

Inače, ovoga je tjedna odbačena kaznena prijava protiv ministrice Žalac zbog prometne nesreće u Vinkovcima. Podsjetimo, sada bivša ministrica je 9. ožujka ujutro u Ulici Ćirila i Metoda, vozeći peugeot 308 bez važeće vozačke dozvole, naletjela na 10-godišnju djevojčicu te ju ozlijedila.

Novi ministri

Na saborskoj sjednici u petak zastupnici su većinom glasova potvrdili nove ministre i potpredsjednike u hrvatskoj Vladi. Vesna Bedeković nova je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija Vučković nova je ministrica poljoprivrede, ministar uprave je Ivan Malenica, a ministar vanjskih i europskih poslova je Gordan Grlić Radman. Novi ministar državne imovine je Marijo Banožić, a ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić. Novi potpredsjednici Vlade su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji će preuzeti Koordinaciju za ljudska prava, te ministar financija Zdravko Marić koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo.

„Moja je ključna poruka danas bila da ne dolazi u obzir da bilo tko meni, mojoj Vladi, pa i stranci, prebacuje ljagu korupcije, pogodovanja ili bilo kakvih nepravilnosti. Kažem odlučno ‘ne’ stigmatiziranju mene i moje Vlade“, odgovorio je premijer na kritike oporbe.

Pupovac više nije na čelu SNV-a

Promjene su se dogodile i na čelu Srpskog narodnog vijeća (SNV). Od prošle subote, 13. srpnja, Pupovac više nije na čelu SNV-a. SNV će voditi Boris Milošević, predsjednik Vijeća srpske manjine Grada Zagreba i Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru. Pupovac koji je vodio SNV sve 22 godine od osnivanja izabran je za predsjednika Savjeta SNV-a.

Kolakušić i Sinčić protiv nejednakosti u EU

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić u svom prvom govoru u Europskom parlamentu oštro su kritizirali nejednakost i kršenje vladavine prava u Europskoj Uniji.

Kritike su uputili predsjednici Europske komisije (EK) Ursuli von der Leyen prilikom rasprave o glasanju o njezinom povjerenju, a zamjeraju nepoštivanje načela o jednakoj zastupljenosti država članica i nedostatak legitimiteta prilikom izbora vodstva EK. Nova predsjednica je priznala postojanje nejednakosti i obvezala se da će srednjoj i istočnoj Europi pripasti jaka povjerenstva unutar Komisije.

Preminuo pravnik iz Đakova

Nakon tjedan dana borbe za život, u petak je u KBC-u Osijek preminuo 35-godišnji pravnik kojeg je u Centru za socijalnu skrb Đakovo teško ranio korisnik tog centra prošloga tjedna. Podsjetimo, pravnika Ivana Pavića (35) upucao je u glavu štićenik centra Andrija Drežnjak (61) nakon što je, iz još uvijek nepoznatih razloga, ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen (50) u njezinu uredu.

Požar na Zrću

Veliki požar na popularnom ljetnom festivalskom okupljalištu mladih, na plaži Zrće u Novalji na otoku Pagu, izbio je u utorak oko jedan u noći u borovoj šumi pokraj mjesta gdje su mladi partijali. Evakuirano je oko 10.000 ljudi jer se ondje održavao Fresh Island festival, a požar je do jutra ugašen.

Bizarno Zagrebačko ljeto

Prema pisanju medija, u projekt „Zagrebačko ljeto na Savi“ ulupano je 11 milijuna kuna, a nitko ne dolazi. DJ sviraju samo za sebe, i za tu i tamo ponekog šetača, a čelične konstrukcije nalik na konstrukcije iz igrice Fortnite, zjape prazne i nitko ne zna čemu zapravo služe. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za to vrijeme partija na festivalu elektronske glazbe Ultra u Splitu. Bizarno i nadrealno.

Jelena Oberman

FOTO: Vlada RH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.