Tjedni pregled: Reakcije na napade na Srbe i Pupovčeve izjave ne staju

Tjedni pregled: Reakcije na napade na Srbe i Pupovčeve izjave ne staju

Reakcije nakon napada na Srbe u Uzdolju kraj Knina i Đevrskama kraj Kistanja ne staju. Pogotovo nakon posljednjih izjava predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i saborskog zastupnika Milorada Pupovca. Pupovac je uznemirio duhove svojom konferencijom za medije i svojim razgovorom u subotu, 24. kolovoza za portal Radiosarajevo.ba.  

Pupovčeve izjave

U njemu je Pupovac ustvrdio kako se pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novoj europskoj Hrvatskoj. „U tome značajnu ulogu imaju pojedini članovi episkopata lokalne Katoličke crkve i klera općenito, imaju pojedine veteranske organizacije, pojedine političke stranke i nevladine organizacije koje su nastale uz tijesnu povezanost s episkopatom lokalne Katoličke crkve i nacionalne Katoličke crkve i političkih stranaka koje su s njima povezane kao njihovo političko krilo“, ustvrdio je Pupovac.

Reakcije hrvatskih biskupa

Hrvatska biskupska konferencija javila se priopćenjem u srijedu u kojem kaže da „odlučno odbacuje neistine i manipulativne tvrdnje koje je o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i hrvatskim biskupima ovih dana izrekao u medijima dr. Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke“. Njegove izjave, kažu, unose nemir među hrvatske građane i šire nepovjerenje.

„Polazeći od evanđeoskih načela, Hrvatska biskupska konferencija i ovom prigodom osuđuje svaki oblik nasilja nanesen od bilo koga prema bilo kome, te poziva katoličke vjernike i ljude dobre volje da u svom djelovanju na političkoj i drugim razinama našega društva još zauzetije nastoje oko skladnog suživota i mira svih građana. Neka uvijek imaju na pameti da je svaki čovjek Božje stvorenje i slika te da iz toga proizlazi njegovo izvorno dostojanstvo.“

Reakcije biskupa Škvorčevića

Veliku pažnju javnosti privukao je i požeški biskup Antun Škvorčević koji je u nedjelju, prilikom misnog slavlja, osudio nasilje nad pripadnicima srpske nacionalne manjine.

„Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: i hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti“, kazao je Škvorčević. Također je rekao da je „nedopustivo hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje“, ali je i osudio sve koji „spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja“.

Reakcije branitelja

Udruge branitelja i specijalne policije sazvali su u srijedu konferenciju za novinare na kojoj su osudili nasilje, ali i komentirali Pupovčeve izjave.

Milorad Pupovac je, naime, na prošlotjednoj konferenciji za medije kazao da ne bi volio da zbog mržnje prema Srbima Hrvatska doživi isto iskustvo kao NDH. „Ne bih htio da ova zemlja doživi isto ono iskustvo, koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću, da se stvori Hrvatska država i koji je kolabirao i doživio sramotan kraj, jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima“, kazao je, između ostalog tada Pupovac.

Istaknuli su da je moderna Hrvatska država nastala na temeljima Domovinskog rata i na referendumu hrvatskih građana.

„Nismo mi remetilački faktor koji nije za pomirbu. Mi koji smo krvarili smo prvi koji želimo mir. Pa kako to mnogi govore, do pomirbe mora doći, ali na istinitim činjenicama. Hrvatska nema nikakve veze s NDH ni s komunističkim fašizmom niti s četništvom. Stvorena je na temeljima Domovinskog rata i to je jedini temelj ove države“, rekao je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH.

Siniša Mastelić, predsjednik Saveza udruga branitelja radnika RH kazao je da smo „svjedoci vrhunca kampanje specijalnog rata koji je na djelu još od ’90-ih godina, te da je ista retorika krasila medijski prostor i prethodila Balvan revoluciji i agresiji na Hrvatsku“.

Reakcije Vlade

Oštre reakcije pristižu i iz Vlade. Iz Vlade su Pupovcu poručili da se suzdrži od izjava koje podižu tenzije te da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i da ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH. Očekuju od svih političkih stranaka i aktera odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima. To je ponovio premijer Andrej Plenković i na sjednici Vlade u četvrtak. Osudio je napade, kazao da je policija reagirala brzo, te istaknuo da se radi o individualnim djelima koja nisu odraz politike ili klime u društvu. Dodao je i da je važno da svi u Hrvatskoj budu odgovorni i kreiraju ozračje koje je tolerantno, a ne konfliktno, jer ako se tome ne stane na kraj, to može biti spirala mržnje.

Reakcije predsjednice

Reakcije stižu i od predsjednice. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za HRT osudila je nasilje, ali je istaknula i da je vrlo opasno svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje. Također je rekla da je gospodin Pupovac iznio niz neistina na račun vlastite države. „On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj , hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd“, kazala je predsjednica.

Sporni incident na Viškovu

Naime, ovoga su se tjedna mediji raspisali i o spornom incidentu na Viškovu u Rijeci.

Pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Matko Škalamera, po svemu je sudeći, barem tako tvrde svjedoci i oni koji ga poznaju, nevin završio u zatvoru. Naoko bezazlena svađa oko parkirnoga mjesta na javnoj površini 20. kolovoza na Viškovu kraj Rijeke, koja bi u slučaju da se nije radilo o Hrvatu i Srbinu bila zabilježena kao prekršaj protiv javnog reda i mira, prerasla je u prvorazredno političko pitanje.

Srbin Dobrivoje Arsić, naime, optužio je Hrvata Matka Škalameru da ga je premlatio zbog mržnje na nacionalnoj osnovi. Mediji su odmah podigli vijest na naslovnice, potaknuti napadima koji su se dogodili ovoga ljeta Srbima u Hrvatskoj. Međutim, ubrzo su svjedoci progovorili u korist zatvorenog Hrvata, javnost se digla na noge, u Rijeci je održan prosvjed podrške Škalameri, koji je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode. Naš osvrt na tu temu pročitajte ovdje.

Umro od straha

Za sve to vrijeme dok su u središtu pozornosti bile Pupovčeve izjave i reakcije na njih, jedan nemili događaj prošao je pomalo ispod radara. Kristian Vukasović, 18-godišnji mladić s posebnim potrebama, koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju u komi doveden iz splitskog zatvora Bilice, umro je od straha, pokazali su prvi nalazi obdukcije. Radi se o takozvanoj psihičkoj smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen. Njegov otac je kazao da je na tijelu imao modrice ispod trbuha i na preponama.

Vukasović je bio osuđen zbog piromanije. Izazvao je požar u kojem je izgorjelo pet maslina, nekoliko stabala i dva hektara trave, no sam se prijavio i izrazio kajanje. Usprkos narušenom zdravstvenom stanju, sudilo mu se i osudilo ga se kao zdravu osobu. Usprkos tome što je tri puta bio hospitaliziran u Zagrebu u Bolnici za osobe lišene slobode zbog suicidalnih misli i zato što se jednom i izrezao po podlakticama, vraćen je u zatvor.

Državni organi, međutim, dosad nisu pronašli nepravilnosti u postupanju. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, nakon posjeta splitskom zatvoru u četvrtak, izjavio je novinarima da su se i zatvorenici trebali brinuti za njega.

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona/HINA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.