Nevin u zatvoru

Nevin u zatvoru

HGSS-ovac Matko Škalamera, po svemu je sudeći, barem tako tvrde svjedoci i oni koji ga poznaju, nevin završio u zatvoru. Naoko bezazlena svađa oko parkirnoga mjesta na javnoj površini na Viškovu kraj Rijeke, koja bi u slučaju da se nije radilo o Hrvatu i Srbinu bila zabilježena kao prekršaj protiv javnog reda i mira, prerasla je u prvorazredno političko pitanje.

Srbin Dobrivoje Arsić, naime, optužio je Hrvata Matka Škalameru da ga je premlatio zbog mržnje na nacionalnoj osnovi. Mediji su odmah podigli vijest na naslovnice, potaknuti napadima koji su se dogodili ovoga ljeta Srbima u Hrvatskoj. Međutim, ubrzo su svjedoci progovorili u korist zatvorenog Hrvata, javnost se digla na noge, u Rijeci je održan prosvjed podrške Škalameri, koji je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode.

Sve je, čini se, dobro završilo po društvo. Barem se tako sada u medijima nastoji prikazati.

Dobra vijest?!

Ivan Violić za Telegram.hr tako piše: „Pokaže li se da u slučaju Arsić zaista nije bilo nacionalističkih motiva, radit će se o dobroj vijesti“. Problem je što neće. Problem je u tome što nije dobra vijest da netko nevin sjedi u zatvoru. Nije dobra vijest ni kada se netko nevin „razapinje“ po medijima. Nije dobra vijest kada se neki nemili događaj koristi da bi se u javnosti raspirivala nacionalna mržnja, netrpeljivost ili tek nepovjerenje. Nije dobro kada to otvara stare rane i narušava sve napore koji su u javnosti učinjeni na poboljšanju odnosa dvaju, još donedavno, neprijateljska naroda. Kako se tako može graditi odnos povjerenja i suradnje? Priča bi imala dobar završetak da svi oni koji lažu i lažno prijavljuju, budu za to primjereno kažnjeni. Oštro, za primjer drugima.

Nevin optužen prije suda

Hrvatsko novinarsko društvo u povodu ovoga slučaja izdalo je priopćenje u kojem kaže kako je duboko zabrinuto zbog hajke koja se proteklih nekoliko dana podigla protiv novinara i medija, a osobito protiv dnevnih novina Novi list, te poziva nadležne državne institucije da zaštite novinare kako bi mogli neometano raditi svoj posao.

Činjenica je da je riječka javnost burno reagirala, ali ista ta javnost bi trebala „stati na loptu“. Nije se dogodilo ništa što se inače ne događa u medijima. Novinari su samo prenijeli službeno policijsko izvješće kao i u svim slučajevima dosad. No, javnost pritom zaboravlja da to što je netko i optužen ili policija protiv njega pokreće kazneni ili prekršajni postupak, ne znači nužno da je i kriv. Zaboravljaju to i novinari. Nažalost.

Gubi se povjerenje u medije

No, povjerenje u novinarstvo gubi se baš zbog ovakvih slučajeva. Novinari ne bi trebali prenositi jednostrana policijska izvješća kao istinita, niti jednostrane tužbe, odabirati stranu u sukobu na koju će stati. Kleveta je kazneno djelo. Šteta koju se nanosi iznošenjem laži, pogotovo u medijima, nemjerljiva je. Prečesto se zaboravlja da je svatko nevin, dok mu se na sudu ne dokaže krivica. Možda je ovo dobar slučaj za preispitati kako prenositi vijesti iz crne kronike, zaštititi identitet optuženih, prije nego što im se doista i dokaže da su neko djelo počinili. Pogotovo u ovako osjetljivim situacijama i s ovako teškim optužbama.

Nacionalizma i nacionalističke mržnje uvijek će biti, svugdje u svijetu, pogotovo nakon ratova, jer strah samo tako ne nestaje, svi ne opraštaju, a ne pokaju se ni svi zločinci. Ali ne treba zato ni trčati pred rudo i krivicu individualaca kolektivizirati, pripisivati je cijelim narodima i institucijama, premda se radilo i o vlastitom narodu i vlastitim institucijama.

Jelena Oberman

FOTO: Alter/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.