Tjedni pregled: Predsjednica zbog gafa ismijana u javnosti

Tjedni pregled: Predsjednica zbog gafa ismijana u javnosti

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, zbog gafa suradnika, ponovo je ovoga tjedna bila tema ismijavanja. Aktualna predsjednica je, naime, pod sloganom „Zato što vjerujem u Hrvatsku“ u srijedu službeno najavila kandidaturu za nove predsjedničke izbore uvjerena da može osvojiti i drugi mandat.

Predsjednica i didaskalije

Novinari su, međutim, po svemu sudeći, greškom dobili tekst njenog govora s didaskalijama savjetnika za odnose s javnošću. Tako je javnost doznala kada predsjednica u govoru treba zastati, kada uputiti „blagi smiješak“,  a kada ne reći „hvala vam“.

Vijest o uputama za ponašanje brzinom munje se proširila internetom, pa je u drugi plan palo ono što je predsjednica izgovorila, kao i to da nije dopustila novinarima postavljanje pitanja zbog čega je oštro reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Predsjednica tretira novinare kao „držače mikrofona“

HND u svom obraćanju javnosti ističe da postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, nego je i njihov posao. Objašnjavaju da ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke. Također kažu da predsjednica u proteklih pet godina novinare tretira isključivo kao „držače mikrofona, što je uvredljivo za novinarsku struku“.

„Takav tretman medija od političkih dužnosnika u potpunoj je suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je upravo totalitarnim sustavima, koje upravo predsjednica u svojim javnim nastupima ne propušta osuditi. Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je današnjom zabranom medijima da rade svoj posao“, priopćili su iz HND-a.

Nije bila iskrena

A da predsjednica u svom govoru nije bila iskrena, primijetio je i Faktograf, portal specijaliziran za provjeru točnosti informacija.

Faktograf piše kako predsjednici nitko ne može osporiti da doista jest selila ured po Hrvatskoj, da je predlagala rješenja za probleme ovršenih građana i problematizirala demografske probleme RH, no, neke od zasluga koje si pripisuje ne mogu se smatrati činjenično utemeljenima.

U svom tekstu „Predsjednica iskrivljuje činjenice o svom prvom mandatu“ donose citate iz govora kojim je Grabar Kitarović objavila predsjedničku kandidaturu, koje smatraju činjenično netočnima.

Netočne tvrdnje

Ukratko smatraju da nije, kako ona tvrdi, „bila predsjednica iznad stranačkih i ideoloških podjela i uvijek poticala konstruktivni dijalog u društvu, zagovarajući zajedništvo i vjeru u bolju budućnost“. Također, opovrgavanju njezinu tvrdnju da se „tijekom zahtjevnih razdoblja formiranja dviju Vlada držala Ustava i uloge institucije Predsjednika kao jamca demokratskog procesa i poštivanja izborne odluke i volje građana“. Faktograf smatra i da nije točna njezina tvrdnja da je „sve nenarodne režime iz hrvatske prošlosti, koji su ubijali ljude i razarali hrvatsko jedinstvo – tretirala jednako negativno, znajući da im nema mjesta u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj“.

Dubravka Šuica ispitana u EU parlamentu

Dubravka Šuica, kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije (EK) ispitana je u četvrtak navečer pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta u Strasbourgu. Samo jedno pitanje postavljeno je oko velike imovine koju je Dubravka Šuica stekla tijekom svog političkog djelovanja, a koje se ponovo aktualiziralo u Hrvatskoj, otkad se doznalo da je predložena za tako visoku funkciju.   

„Navodno stotine milijuna građana živi u siromaštvu. Mislite da im možete dati neku nadu? Prije 20 godina bili ste učiteljica sa samo stanom od 60 kvadrata, a kada ste prešli u politiku danas vaša imovina iznosi više od pet milijuna eura. Vila, dvije kuće, kuća na ladanju, jahta, nekoliko automobila… da li biste Vi podjeli s nama recept za to?“, pitao ju je zastupnik Martin Sonneborn.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani mu je na to rekao kako to trenutno nije tema.

Renault 4 ili 9?

 „Nemam problema odgovoriti na to pitanje. Vi ne spominjete činjenice, ovo nisu činjenice. Vi ste čitali neke članke, koji naprosto nisu istiniti. Neću sada ulaziti u detalje, iz poštovanja prema ovom domu“, te dodala da joj je suprug bio kapetan broda i zarađivao pristojnu plaću. Također je kazala da će u svom mandatu napraviti sve da pomogne siromašnima.

“Jeste li prije nego što ste se počeli baviti politikom vozili Renault 4 ili 9?“, ponovo joj je postavio pitanje Sonneborn.

„Znate što, to je bio brod“, odbrusila mu je Šuica.

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Medicinske sestre i tehničari održali su u četvrtak u Zagrebu prosvjed kojim su iskazali svoje nezadovoljstvo povećanjem plaća. Prosvjed su medicinske sestre i tehničari organizirali mimo sindikata.

Naime, Vlada je nedavno sa sindikatima dogovorila povećanje plaća za 4 posto za iznimnu odgovornost i 3 posto za uvjete rada. Medicinskim sestrama i tehničarima, kako navode, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. Oni međutim, traže povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Veće plaće traže i učitelji

Veće plaće traže i učitelji, a potporu u tome imaju i od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Ona je u utorak u svom statusu na Facebooku napisala da nije zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare. Također je istaknula da nastavlja borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće.

„Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana“, piše ministrica.

EK upozorila da su plaće učitelja niske

Ističe i to da je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru.

„Ponavljam da ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje“, zaključuje ministrica Divjak.

Zatvor za necijepljenje tek nakon svih drugih mjera

Pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević u subotu je opovrgla pisanja nekih medija da je njezin ured tražio zatvorsku kaznu za roditelje koji ne cijepe dijete, prenosi Hina.

„Represija na kraju, samo u drastičnim slučajevima. Vrlo je mala šansa da će bilo koji roditelj završiti u zatvoru zbog necijepljenja. Potrebno je raditi na osvješćivanju, edukaciji i informiranju roditelja o važnosti cijepljenja“, istaknula je pravobraniteljica u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija nakon što su njezini prijedlozi izmjena Kaznenog zakona potaknuli široku društvenu raspravu.

Skandalozna izjava HDZ-ove vijećnice

HDZ-ova gradska vijećnica iz Rijeke i predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović  izazvala je skandal u javnosti svojom izjavom kako Rijeci ne trebaju vrbe jer imaju šest posto Srba, referirajući se na tekst navijačke pjesme.

„Možda trebaju po nekim selima gdje ih je 40 posto“, rekla je Milinović, nekadašnja asistentica Davora Ive Stiera u Europskom parlamentu, čime je uznemirila i samog voditelja Marka Juriča, prenosi Totalinfo.hr.

O svemu su se oglasili i iz riječkog HDZ-a priopćenjem u kojem se ograđuju od izjava svoje vijećnice i oštro ih osuđuju.

HDZ se ograđuje

„Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere“, priopćili su.

Jelena Oberman

FOTO: Kolinda Grabar-Kitarović, Facebook

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.