Frizerstvo je umjetnost koju su razvili samo rijetki

Frizerstvo je umjetnost koju su razvili samo rijetki

Sjećam se kao da je bilo jučer. Bila sam doslovno očajna svojom bojom kose (crna ko’ ugljen, a sijede vrište)  i znam da nešto trebam, ali ne znam ja točno što. Uđem u mom prekrasnom malom gradu u tadašnji frizerski salon i ugledam dva plava oka koja se smiju i onako govore ti: „Riješit ćemo“. Jedna je žena ispod haube, neki muškarac stalno traži: „Molim Vas skratiti još malo s lijeve strane“, i tako.

Frizerke zabavljačice

Gledam ženu koja sve stigne i multifunkcionalna je jer opslužuje s osmijehom na licu mnogo usijanih glava. Nije joj do priče, niti je kategorija frizerke zabavljačice tipa pričam ti nešto jer, eto, razgovor o sporadičnim stvarnostima se u salonu podrazumijeva. Kod nje vjerujem baš nikad nije bilo tako. Primjećujem to po načinu na koji drži škare, miješa boju i ima viziju najbolje tebe i kad joj ne znaš reći što bi i kako bi sa sobom. A u stanju je napraviti te prekrasnom.  Ta strast i želja joj izvire iz mimike lica, iz kretnji, iz načina na koji se smije i pomno proučava brojeve boja kako bi tvoj život kosom učinila ljepšim.

Frizerstvo kao umjetnost

Od toga dana kad je upoznah pouzdano tvrdim da je frizerstvo umjetnost koju su razvili samo rijetki. Ona to ne obavlja, nego je onako „full“ u pozivu za koji je stvorena i rođena. Možda će te čitajući ovaj tekst pomisliti u sebi – moja je najbolja, ali eto svakom čovjeku je frizer najbolji prijatelj, pa onda razumijem da i vi volite svoju (svoga). Ono što se dogodi nakon dugotrajnog korištenja usluge kod iste osobe, ako ste zadovoljni, je da se nevjerojatnim i čudnim putevima to transformira u neki oblik prijateljstva koji je vrlo zapravo dubok i ozdravljajući. Pa vam nova frizura dođe kao terapija jer ste si lijepi, a frizer kao kirurg koji točno kuži koliko prerezati a da to izazove veselje bez anestetika.

Hvala ti, draga moja, sto si mnoge dane u mom životu učinila lijepima, što si toliko posvećena zadatku, što imaš toliko znanja i što si prava umjetnica.  I što uvijek nađeš vremena i za moju glavu iako možeš birati čije ćeš uljepšati…

Sabrina Pejić

FOTO: Morgan Harris/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.