Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Potop kakav Zagreb ne pamti

Veliko olujno nevrijeme u petak izazvalo je u Zagrebu potop kakav ni oni najstariji ne pamte. Centar grada je doslovce bio pod vodom. Potopljena je glavna zagrebačka ulica Ilica, Importanne Centar, dječja bolnica u Klaićevoj, brojni podvožnjaci, suterenski i prizemni stanovi, dućani i poslovni prostori, obustavljen je promet tramvajima. Vatrogasci su tijekom noći obavili dvjestotinjak intervencija. Potop u Zagrebu odnio je i jednu žrtvu. Vatrogasac Davor Kovačić preminuo je od zastoja srca tijekom intervencije.

Heroji iz Trnja

Nakon što im se nadležne službe nisu javljale na telefone, stanovnici zagrebačkog naselja Trnje provalili su tijekom noći u objekt Hrvatskih voda u tom naselju, podignuli ustavu te tako spriječili veću katastrofu. Ustava odvodnog kanala Kuniščak vodi od Gornjeg grada, preko Trnja pa skroz do Save.  Jedan od stanara koji je otvorio branu priveden je u policijsku postaju zbog remećenja javnog reda i mira, ali je pušten nakon dovršene obrade.

Reakcije vlasti na potop

„Izražavam najiskreniju sućut obitelji i svim kolegama vatrogasca Davora Kovačića, koji je sinoć preminuo tijekom intervencije zbog sanacije poplave. Svoju požrtvovnost i hrabrost pokazao je i u brojnim intervencijama nakon potresa u Zagrebu“, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je obišao dječju bolnicu u Klaićevoj gdje su poplavljene podrumske prostorije, a nastradala je i ljekarna u kojoj su i neki posebno skupi lijekovi. Ta bolnica nastradala je i ranije u potresu.

„Pružanje zdravstvene zaštite u ovom trenutku nije narušeno. Ali koronakriza, potres i sad poplava samo naglašavaju potrebu izgradnje nove nacionalne dječje bolnice. Mnogi su o tome samo govorili, no ova vlada je prepoznala tu potrebu i u program rada vlade za sljedeći period unijela je tu ideju, a ja ću kao ministar napraviti sve da se ona realizira“, kazao je Beroš.

„Stvari su pod kontrolom. Sanacija šteta će trajati tjedan dana. Da nije onaj čovjek poginuo o ovome se ne bi dugo pričalo“, kazao je, između ostalog, u subotu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kazao je i da, nažalost, ne može popiti svu tu vodu. „Očito smo se zamjerili dragom Bogu nešto“, provalio je.

22 milijarde eura za Hrvatsku

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u utorak ujutro, nakon pet dana maratonskih pregovora, dogovor o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

Kako prenosi Hina, nešto više od 22 milijarde eura tog novca pripast će Hrvatskoj.

Novi Sabor i Vlada

U srijedu je konstituiran 10. saziv Hrvatskog sabora.  Na sjednici je prisustvovalo 150 zastupnika i zastupnica. Prisustvovali su i mandatar nove Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa te zamjenica predsjednika Ustavnog suda Snježana Bagić. Predsjednik države Zoran Milanović nije došao, kako je i najavio.

Nakon cjelodnevne rasprave u Saboru, sa 76 glasova „za“ potvrđena je nova Plenkovićeva Vlada. Nova Vlada imat će 16 ministarstva, četiri manje no dosadašnja.

Mise se ne plaćaju

Kongregacija za kler s potpisom kardinala Beniamina Stelle uz odobrenje pape Franje objavila je dokument Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve. Kako piše Večernji list u tom dokumentu stoji da nijedan obred, pa ni misa zadušnica i sakramenti, ne može imati cjenik. Ako netko želi platiti, može, ali cjenici su zabranjeni. Upravljanje dobrima mora biti transparentno i u razmjeru s potrebama siromašnih, a ne s potrebama župnika, koji mora biti primjer skromna života. Govori se i o ulozi laika, posebno đakona, koje se ne smije smatrati „polusvećenicima“ ili „polužupnicima“. Treba ih uključiti u aktivnosti župa u obrede, primjerice, vjenčanja ili sprovoda, ali samo kao asistente, posebno tamo gdje nedostaje svećenika.

Uznemiravanje žena

Na Twitteru je pokrenuta akcija uz hashtag #ženeujavnomprostoru. Brojne žene otvoreno su progovorile o uznemiravanju koje su doživjele.

Jelena Oberman

FOTO: Photo by Dario Poluga from Pexels

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.