Ljubav nisu leptirići u trbuhu, ljubav je moć da se odnos održi

Ljubav nisu leptirići u trbuhu, ljubav je moć da se odnos održi

Ljubav nije osjećaj. To nisu leptirići u trbuhu. Ljubav je moć i snaga volje da se odnos održi. Unatoč svemu. Usprkos svima. To je borba za voljeno biće. To je odluka da ćeš uz voljenu osobu stajati u dobru i zlu. Ljubav je ono što nas čini boljima.

Kako izgleda ljubav?

Ne pričam ovo zato što zamišljam kako bi trebala izgledati idealna veza. Pričam ovo zato što znam kako izgleda ljubav. Pričam ovo zato što znam kako izgleda veza. Veza koja nije lišena uspona i padova. Veza koja, usprkos svemu – i svima – traje neprekinuto gotovo dva desetljeća. Veza u kojoj ta dva desetljeća znače i dalje leptiriće u trbuhu, zaljubljen pogled, pa čak i ljubomoru. Jer, ljubomora, ako je u malim količinama, može biti pozitivan znak za vezu. Znak da je partnerima i dalje stalo. 

Sito i rešeto

Gledam ljude kroz ova dva desetljeća. Puni padova, prevara ili, jednostavno, razočarenja. A ipak, kao takvi, usude se davati savjete drugima. Kroz ova dva desetljeća nas dvoje smo prošli sito i rešeto, a ipak nismo odustali jedno od drugog. Jesmo li doživjeli razočaranje? Jesmo. Razočarali smo se jedno u drugog nebrojeno puta, ali nismo odustali od nas. Nismo odustali od naše male obitelji. Nismo tražili izlaz. Nismo tražili lakši put. Duša možda je patila, ali, u toj patnji je rasla. Raslo je naše razumijevanje i rasla je naša ljubav.

Ne kupujem jeftine priče

Ne kupujem zato jeftine priče onih koji doživljavaju ljubavne brodolome, jedan za drugim. Što mi može ponuditi osoba koja nije uspjela u vezi? Samo rezignaciju. Neuspjeh nije inspirativan. Uspjeh je u ovim modernim vremenima, kao, uostalom, u svim vremenima, zadržati vezu. Kako se to uspijeva? Samo voljom. A volja je ljubav. Ljubav prema konkretnoj osobi i želja da ona ostane dijelom tvog života jer ti je neizrecivo važna. Samo to je ljubav, sve ostalo su izgovori.

Iva Kozarac

FOTO: Alejandra Quiroz/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.